Goed nieuws voor macOS gebruikers (die een macOS 14+ met Apple Silicon hebben!): de ChatGPT desktop-app is beschikbaar. Deze app biedt je direct toegang tot ChatGPT vanaf je desktop, zonder dat je een webbrowser hoeft te gebruiken. Dit maakt het nog makkelijker om ChatGPT te gebruiken.

Wat kun je ermee?

Sneltoets voor snelle toegang

ChatGPT snel oproepen met de ‘Option + Space’ sneltoets. Handig als je hulp nodig hebt met e-mails, screenshots, of wat dan ook op je scherm. 

Vragen en zoeken

Met de app kun je gemakkelijk vragen stellen (ook via spraak) over de inhoud op je computer of snel iets opzoeken. Ook is het mogelijk om eerdere chats binnen ChatGPT door te zoeken, iets wat voorheen niet kon. Dit was echt onhandig, maar kan nu wel.

Maak eenvoudig screenshots

Je kunt met de app eenvoudig screenshots maken van een specifiek venster of je hele scherm, om te gebruiken in de chat. Dit doe je direct vanuit de app, zonder extra stappen.

Wil je de desktop-app proberen?

Open ChatGPT op je desktop, klik op je profielicoon en daarna in het menu op ‘De macOS-app downloaden’.  Of download hier de app.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Kunstmatige intelligentie (AI) is uitgegroeid van een niche onderzoeksgebied tot een technologie die ons dagelijks leven ingrijpend beïnvloedt. Van chatbots en spraakassistenten op onze smartphones tot geavanceerde algoritmen die medische diagnoses stellen, AI is overal om ons heen. Om meer inzicht te krijgen in het AI-landschap nemen we je graag mee in een overzicht van de toonaangevende bedrijven, invloedrijke personen en de onderlinge relaties die de belangrijke spelers met elkaar verbinden.

Toonaangevende bedrijven in AI

De Tech-giganten

  1. Google/Alphabet
    Onder leiding van CEO Sundar Pichai heeft Google zich gepositioneerd als een van de belangrijkste spelers in AI. Hun overname van DeepMind in 2014 voor $500 miljoen markeerde een keerpunt in de industrie. Google’s nieuwste AI-model, Gemini, is ontworpen om te concurreren met GPT-4 en biedt multimodale capaciteiten. Daarnaast blijft Google Brain, onder leiding van Jeff Dean, aan de voorhoede van AI-onderzoek.
  2. Microsoft
    CEO Satya Nadella heeft AI tot kernonderdeel van Microsoft’s strategie gemaakt. Het bedrijf heeft een strategisch partnerschap met OpenAI, waarin ze $10 miljard hebben geïnvesteerd. Deze samenwerking heeft geleid tot de integratie van geavanceerde AI in producten zoals Bing Chat en de AI-copilot in Microsoft 365.
  3. Meta (Facebook)
    Onder Mark Zuckerberg’s leiding zet Meta sterk in op AI-onderzoek. Yann LeCun, een van de ‘godfathers van AI’, leidt als Chief AI Scientist Meta’s AI Research lab (FAIR). Hun open-source taalmodel LLaMA heeft aanzienlijke aandacht getrokken in de AI-gemeenschap.
  4. Apple
    Tim Cook stuurt Apple in een richting waarbij privacy centraal staat in hun AI-ontwikkeling. Apple’s AI is vooral zichtbaar in producten als Siri en de verbeterde fotografie-mogelijkheden van iPhones. In 2020 nam Apple Xnor.ai over voor ongeveer $200 miljoen, wat hun toewijding aan edge AI-computing onderstreept.
  5. Amazon
    Onder Andy Jassy integreert Amazon AI in veel aspecten van hun e-commerce en cloud-diensten. Alexa, hun AI-assistent, is een centraal onderdeel van hun strategie in de slimme-thuismarkt. Amazon Web Services (AWS) biedt daarnaast een breed scala aan AI-tools en -diensten aan.
  6. NVIDIA
    Jensen Huang heeft NVIDIA getransformeerd tot een onmisbare speler in de AI-industrie. Hun geavanceerde GPU’s zijn essentieel voor AI-training en -inferentie. NVIDIA’s hardware en software, zoals CUDA en TensorRT, worden gebruikt door vrijwel alle grote AI-onderzoekslabs en tech-bedrijven.

Gespecialiseerde AI-bedrijven

  1. OpenAI
    Opgericht door Sam Altman en anderen (waaronder oorspronkelijk Elon Musk), heeft OpenAI de aandacht getrokken met hun GPT-serie taalmodellen. ChatGPT, gebaseerd op deze modellen, heeft wereldwijde bekendheid verworven en laat zien hoe toegankelijk en krachtig moderne AI kan zijn.
  2. Anthropic
    Opgericht door Dario Amodei en anderen die voorheen bij OpenAI werkten, richt Anthropic zich op het ontwikkelen van veilige en ethische AI. Hun AI-assistent Claude staat bekend om zijn vermogen om genuanceerde en veilige antwoorden te geven, zelfs in complexe situaties.
  3. DeepMind
    Als onderdeel van Google, maar met aanzienlijke autonomie, heeft DeepMind onder leiding van Demis Hassabis baanbrekende prestaties geleverd. Hun AI heeft wereldkampioenen verslagen in Go (AlphaGo) en heeft belangrijke wetenschappelijke doorbraken gerealiseerd, zoals in eiwitvouwing met AlphaFold.
  4. xAI
    Recentelijk opgericht door Elon Musk, richt xAI zich op het ontwikkelen van AI die de ‘ware aard van het universum’ kan begrijpen. Hun eerste product, Grok, is een AI-model dat zich onderscheidt door zijn vermogen om recente informatie te verwerken en een unieke persoonlijkheid te tonen.

Sleutelfiguren in AI

Pioniers en academici

  1. Geoffrey Hinton
    Vaak genoemd als de ‘godfather van deep learning’, is Hinton verbonden aan de Universiteit van Toronto en was tot voor kort adviseur bij Google. Zijn werk aan neurale netwerken heeft de basis gelegd voor veel moderne AI-toepassingen.
  2. Yann LeCun
    Als Chief AI Scientist bij Meta en professor aan NYU heeft LeCun baanbrekend werk verricht op het gebied van computer vision. Zijn nauwe samenwerking met Hinton en Bengio heeft geleid tot fundamentele doorbraken in deep learning.
  3. Yoshua Bengio
    Directeur van het Mila Instituut in Montreal, heeft Bengio aanzienlijk bijgedragen aan de vooruitgang van deep learning en natuurlijke taalverwerking. Samen met Hinton en LeCun ontving hij de Turing Award in 2018.
  4. Jürgen Schmidhuber
    Werkzaam bij het Swiss AI Lab IDSIA, wordt Schmidhuber vaak gezien als de ‘vader van moderne AI’ vanwege zijn werk aan lange korte-termijn geheugen (LSTM) netwerken.
  5. Stuart Russell
    Professor aan UC Berkeley en auteur van het standaardwerk “Artificial Intelligence: A Modern Approach”, richt Russell zich recentelijk op het waarborgen van de veiligheid van AI-systemen.

Leiders in de Tech-industrie

  1. Demis Hassabis
    Als CEO van DeepMind heeft Hassabis leiding gegeven aan projecten die de grenzen van AI hebben verlegd, zoals AlphaGo en AlphaFold.
  2. Sam Altman
    Mede-oprichter en CEO van OpenAI, heeft Altman OpenAI geleid in de ontwikkeling van invloedrijke modellen zoals GPT-4 en GPT4o.
  3. Dario Amodei
    Medeoprichter van Anthropic en voormalig onderzoeker bij OpenAI en Google Brain, richt Amodei zich op de ontwikkeling van veilige en ethische AI.
  4. Elon Musk
    Naast zijn rollen bij Tesla en SpaceX, heeft Musk recentelijk xAI opgericht, wat zijn blijvende interesse in AI-ontwikkeling toont. Musk was ook een van de mede-oprichters van OpenAI, maar is daar in 2018 uit onenigheid opgestapt.
  5. Fei-Fei Li
    Professor aan Stanford en mede-oprichter van AI4ALL, heeft Li baanbrekend werk verricht in computer vision en zet zich in voor diversiteit in AI.

Ethiek en Beleid in AI

  1. Timnit Gebru
    Oprichter van het Distributed AI Research Institute (DAIR) en voormalig ethiek-onderzoeker bij Google, richt Gebru zich op AI-ethiek en het aanpakken van bias in AI-systemen.
  2. Nick Bostrom
    Als directeur van het Future of Humanity Institute aan de Universiteit van Oxford, heeft Bostrom met zijn boek “Superintelligence” het debat over de langetermijnimplicaties van AI aangewakkerd.

Hieronder zie je een overzicht hoe de kern-personen en bedrijven met elkaar verwezen zijn.


Academische instellingen en onderzoekscentra

Universiteiten en onderzoeksinstituten blijven een cruciale rol spelen in AI-onderzoek. De Universiteit van Toronto, Stanford University, het Mila Instituut in Montreal, UC Berkeley, en het Swiss AI Lab IDSIA zijn slechts enkele van de instellingen die aan de voorhoede van AI-innovatie staan. Deze academische centra vormen vaak de brug tussen fundamenteel onderzoek en praktische toepassingen, en werken nauw samen met de industrie.

Ethiek, veiligheid en beleid

Met de snelle vooruitgang in AI groeit ook de aandacht voor ethische implicaties en veiligheidsaspecten. Experts als Geoffrey Hinton, Stuart Russell, Nick Bostrom, en Timnit Gebru dragen bij aan cruciale discussies over AI-veiligheid, langetermijnrisico’s, en de noodzaak van diversiteit in AI-ontwikkeling. Deze discussies beïnvloeden in toenemende mate beleidsvorming en regulering op nationaal en internationaal niveau.

Inzicht in de wereld van AI is onmisbaar

Zoals je kunt zien is het AI-landschap een complex ecosysteem van een beperkt aantal bedrijven bedrijven, onderzoekers, en instellingen die nauw met elkaar verbonden zijn. De snelle vooruitgang in het veld wordt gedreven door miljarden dollars aan investeringen, baanbrekend onderzoek, en de toenemende integratie van AI in ons dagelijks leven. Terwijl tech-giganten en gespecialiseerde AI-bedrijven de grenzen van wat mogelijk is verleggen, blijven academische instellingen fundamenteel onderzoek doen en ethische kwesties aankaarten.

De toekomst van AI wordt bepaald door het samenspel van verschillende krachten. Aan de ene kant heb je de drang naar innovatie en vooruitgang. Aan de andere kant staan belangrijke vragen over wat ethisch verantwoord is en wat de maatschappij nodig heeft. Het is als het lopen op een koord: je moet voortdurend de juiste balans vinden tussen deze verschillende belangen. En dat blijkt heel lastig met de ‘move fast and break things’ mentaliteit van veel toonaangevende spelers, die onderling ook nog een hevige concurrentiestrijd aan het voeren zijn. Naarmate AI een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, wordt het steeds belangrijker dat we dit complexe speelveld begrijpen. Of je nu in de technologiesector werkt, met beleid of marketing bezig bent, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe onze digitale toekomst eruit zal zien: inzicht in de wereld van AI is onmisbaar geworden.

Met dit overzicht streven we ernaar je een zo compleet mogelijk inzicht te geven in het AI-landschap, zonder te pretenderen dat het volledig is. Gezien de snelle ontwikkelingen in AI, zal dit overzicht regelmatig worden bijgewerkt en aangevuld met de meest recente informatie.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Anthropic heeft gisteren Claude 3.5 Sonnet gelanceerd, de nieuwste toevoeging aan hun Claude 3-familie van AI-modellen. Dit nieuwe model is ook in Nederland gelijk beschikbaar voor alle Claude-gebruikers (inclusief die de gratis versie gebruiken) en volgens het bedrijf is het voor de meeste taken even goed en zelfs beter dan OpenAI’s GPT-4o of Google’s Gemini.

Overzicht van de verbeteringen

  • Een veel natuurlijkere schrijfstijl.
  • Betere afhandeling van processen die uit meerdere stappen bestaan.
  • Geavanceerde interpretatie van grafieken en diagrammen.
  • Nauwkeurigere transcriptie van tekst uit afbeeldingen.
  • Kan veel beter code schrijven en vertalen.

Nieuwe Artifacts-functie

Anthropic introduceert ook Artifacts, een nieuwe functie die de interactie met Claude verbetert:

  • Gebruikers kunnen de resultaten van hun Claude-verzoeken direct zien en bewerken binnen de app.
  • Mogelijkheid om content direct in de Claude-app te bewerken.
  • Met deze functie wordt het meer een veelzijdige AI-assistent dan een ‘eenvoudige’ chatbot.

Deze lancering geeft weer aan hoe snel de AI-ontwikkeling gaat. In maart lanceerde Anthropic Claude 3 Opus, dat gelijkwaardig was aan GPT-4 en Gemini 1.0. Nu een paar maanden later, zetten ze alweer een grote stap vooruit. De concurrentie zal waarschijnlijk snel volgen met nieuwe updates.

Bekijk hier alle informatie over Claude 3.5 Sonnet

Hieronder zie je een voorbeeld hoe het kan helpen met schrijven van teksten en hier ook visualisaties van kan maken. 


Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

In deze blog bespreken we de aankondigingen van Apple tijdens WWDC 2024, hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Dit jaar draaide alles om de nieuwe software-updates en, zoals we vorige week al voorspelden in onze AI Friday nieuwsbrief, kunstmatige intelligentie (AI).

Hoewel Apple al langere tijd bezig is met AI, hebben ze tot nu toe weinig informatie onthuld. Tijdens de conferentie werd duidelijk dat Apple flinke ambities heeft op het gebied van AI en werd Apple Intelligence aangekondigd. Wat kunnen we verwachten van Apple’s plannen met AI?

Lees verder om meer te weten te komen over Apple Intelligence en hoe je dit in de toekomst praktisch kunt toepassen.

Wat is Apple Intelligence?

Apple Intelligence is een pakket van geavanceerde AI-functies die je rechtstreeks kunt gebruiken op Apple-apparaten zoals iPhones, iPads en Macs. Met deze technologieën kun je teksten en afbeeldingen genereren met behulp van AI, maar krijg je ook uitgebreide mogelijkheden voor fotobewerking. Ook is Apple’s spraakassistent Siri sterk verbeterd, waardoor deze slimmer en natuurlijker is in gesprekken met gebruikers. 

De volgende belangrijke toepassingen werden tijdens het WWDC aangekondigd:

Generatieve AI voor tekst en beeld

  • Schrijven en bewerken: Apple Intelligence biedt functies zoals schrijven, herschrijven, proeflezen en samenvatten van teksten in apps zoals Mail, Notities en Pages. Gebruikers kunnen verschillende versies van een tekst genereren en de stijl naar wens aanpassen.
  • Genmoji: Gebruikers kunnen gepersonaliseerde emoji’s maken, genaamd Genmoji, die hun eigen gezichtsuitdrukkingen en kenmerken weergeven.

Verbeterde Siri

  • Natuurlijke taalverwerking: Siri kan op een natuurlijkere manier communiceren en acties uitvoeren die rekening houden met de situatie van de gebruiker binnen apps. Dit maakt interacties vloeiender en meer gepersonaliseerd.
  • Automatisering van taken: Siri kan nu automatisch taken zoals reserveringen maken, tickets kopen en projecten beheren.
  • Integratie met ChatGPT: Siri kan nu gebruik maken van ChatGPT voor het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van complexe taken. Gebruikers moeten toestemming geven voordat gegevens naar ChatGPT worden gestuurd.

AI in foto’s en video’s

  • Foto’s en video’s bewerken: De nieuwe Photos-app in iOS 18 en macOS Sequoia maakt gebruik van AI om foto- en videobibliotheken automatisch te organiseren en biedt nieuwe bewerkingsmogelijkheden.
  • 3D ruimtelijke foto’s: VisionOS 2 maakt het mogelijk om normale foto’s te transformeren naar 3D-beelden. Dit zorgt ervoor dat je foto’s op een nieuwe, levensechte manier kunt ervaren.

Privacy en veiligheid

  • Private Cloud Compute: Apple Intelligence maakt gebruik van ‘on-device processing’ en cloud-gebaseerde verwerking via Private Cloud Compute. Dit zorgt ervoor dat veel AI-taken lokaal op het apparaat kunnen worden uitgevoerd, wat de privacy van de gebruiker beschermt. Voor complexere taken die meer rekenkracht vereisen, worden gegevens tijdelijk naar Apple’s eigen servers ‘in de cloud’ gestuurd, verwerkt en vervolgens verwijderd. Dit zorgt ervoor dat gebruikersgegevens beschermd blijven en niet toegankelijk zijn voor derden.

Bekijk hier de hele presentatie over Apple Intelligence of hieronder de 5 minuten samenvatting.

Belangrijke stappen in Apple’s AI

Het is nog afwachten is hoe de aangekondigde AI-functies in de praktijk zullen werken. Apple geeft in ieder geval duidelijk het signaal af dat ze belangrijke stappen met AI gaan zetten, en dit op hun eigen innovatieve manier.

Apple Intelligence onderscheidt zich van andere AI-toepassingen doordat het speciaal is geoptimaliseerd voor praktische toepassingen en volledig geïntegreerd is met de apparaten en apps die al dagelijks veel gebruikt worden. Deze AI past zich aan aan de hand van persoonlijke data en context van de gebruiker. Dit zorgt voor een hele gepersonaliseerde ervaring. Daarnaast legt Apple een sterke nadruk op privacy en veiligheid. 

Apple heeft een uitstekende positie om een belangrijke speler in AI te worden. Met meer dan 1 miljard actieve gebruikers wereldwijd en het vertrouwen dat veel gebruikers in Apple stellen (iets wat bij veel andere AI-aanbieders vaak ontbreekt), heeft Apple over een enorme basis om deze technologie snel te verspreiden en de adoptie van AI aanzienlijk te versnellen. 

Apple Intelligence is gratis te gebruiken en wordt beschikbaar gesteld als onderdeel van de nieuwste software-updates voor iPhone, iPad en Mac. De bètaversie wordt dit najaar uitgerold in de Engelse (VS) versie van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia, met ondersteuning voor meer talen in de toekomst. 

Apple heeft inmiddels aangekondigd dat Apple Intelligence en enkele andere nieuwe functies van iOS 18 voorlopig niet beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. Het bedrijf geeft als reden de eisen van de Digital Markets Act (DMA), die volgens Apple de gegevensbeveiliging en privacy van gebruikers in gevaar zouden brengen.

Uitnodiging maandelijkse AI-inspiratiesessies

Graag kijken we samen met jou naar de belangrijkste AI-ontwikkelingen, bespreken we het laatste nieuws en updates, delen we ervaringen, inspireren we elkaar, profiteren we van wat mogelijk is en bereiden we ons zo goed mogelijk voor op de veranderingen die eraan komen.

Vind je het leuk om hier ook bij te zijn? Meld je dan aan.

Banner Online AI inspiratiesessie

Het was al mogelijk om tekst, afbeeldingen, video’s, audio en muziek met AI te maken, daar zijn nu ook sound effects bijgekomen. Dit is een volgend stukje van de puzzel van “volledig AI-gegenereerde media”. ElevenLabs introduceert een nieuw AI Audio-model “Text to Sound Effects”.

Hiermee kunnen gebruikers met tekstprompts AI-gegenereerde geluidseffecten, korte instrumentale nummers en verschillende karakterstemmen maken. Dit is een aanvulling op hun bestaande AI-stemtechnologie, waarmee gebruikers gesproken tekst kunnen genereren en hun eigen stem kunnen klonen. In de introductievideo zijn alle geluiden gegenereerd door de geluids- en stemmodellen van ElevenLabs.

Perplexity lanceert Pages

Met deze nieuwe functie kun je zelf pagina’s samenstellen gebaseerd op verschillende AI-gegenereerde zoekopdrachten binnen Perplexity. Vervolgens kun je deze pagina’s publiceren en zijn ze ook doorzoekbaar via Google. Je kunt ook de link naar deze pagina’s delen met andere gebruikers. Zij kunnen ook vervolgvragen stellen over het onderwerp. Bovendien kunnen gebruikers hun bestaande chats binnen Perplexity met één klik omzetten in pagina’s.

Claude kan nu externe tools gebruiken

Anthropic’ AI-assistent Claude kan nu externe tools gebruiken om verschillende taken uit te voeren. Door natuurlijke taalverzoeken om te zetten in gestructureerde acties, kan Claude gegevens extraheren, API-aanroepen uitvoeren, vragen beantwoorden, eenvoudige taken automatiseren en meerdere subagenten coördineren voor complexe taken. Dit helpt bij het verminderen van handmatige gegevensinvoer, biedt directe antwoorden op klantvragen, en optimaliseert tijdbeheer.

Suno verlengt muziekgeneratie naar 4 minuten

Met de nieuwe versie 3.5 van de AI-muziekgeneratietool Suno kan nu muziek tot 4 minuten worden gemaakt op basis van een tekstprompt. Daarnaast kan je nummers met 2 minuten uitbreiden. Verder geeft Suno ook aan dat ze de nummer structuur en de manier hoe stemmen klinken hebben verbeterd.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Afgelopen week kwamen er diverse alarmerende berichten naar buiten over de enorme impact van AI op banen en werkgelegenheid. In deze nieuws blog rondom AI bespreken we de toenemende zorgen over het verlies van banen en de 4 belangrijkste dingen die je als bedrijf of medewerker moet weten over hoe je om moet gaan met deze ontwikkelingen.

Toenemende zorgen over verlies van banen

Elon Musk verklaarde op Viva Tech 2024 in Parijs dat “waarschijnlijk niemand van ons een baan zal hebben” dankzij AI. “Als je een baan wilt doen die een beetje als een hobby aanvoelt, dan kun je een baan doen,” zei Musk. “Maar anders zullen AI en de robots alle goederen en diensten leveren die je maar wilt.”

Volgens hem is een “universeel hoog inkomen” noodzakelijk om deze toekomst aantrekkelijk te maken. 

McKinsey Global Institute bracht een rapport uit over de toekomst van werk, met een focus op de impact van AI en de behoefte aan vaardigheden in Europa en de Verenigde Staten tot 2030. De nadruk ligt om zowel menselijk kapitaal te verbeteren als technologische adoptie te versnellen, om de volledige productiviteitsvoordelen van AI te benutten. 

Besparing voor bedrijven

McKinsey ziet een veranderende arbeidsmarkt waarin de vraag naar werknemers in wetenschap, technologie, techniek, wiskunde en gezondheidszorgberoepen naar verwachting zal stijgen, terwijl de vraag naar kantoor- en productiewerk zal afnemen. Tot 30% van de huidige werkuren kan tegen 2030 worden geautomatiseerd door de opkomst van AI. Daarnaast ziet het bedrijf een grote behoefte aan het upgraden van vaardigheden binnen bedrijven. Technologische en sociaal-emotionele vaardigheden worden belangrijker, terwijl de vraag naar fysieke en handmatige vaardigheden stabiel blijft. 

CEO van Klarna, Sebastian Siemiatkowski, deelde een bericht dat het bedrijf dit jaar al zo’n 10 miljoen dollar wist te besparen met AI door een deel van het menselijke werk te vervangen. Hij gaf aan dat ze minder uitgaven aan bijvoorbeeld fotografen, stockfoto’s en marketingbureaus en dat hun marketingteam, ondanks de halvering in grootte, meer produceerde. Even later verwijderde hij de post nadat hij veel negatieve reacties kreeg. 

Angst en zorgen

Avital Balwit, Chief of Staff bij Anthropic, het bedrijf van chatbot Claude, kreeg veel aandacht voor haar uitgebreide artikel ‘My Last Five Years of Work’ waarin ze aangeeft te verwachten dat alle menselijke arbeid in de komende jaren door AI geautomatiseerd zou kunnen worden: 

“Ik werk bij een grensverleggend AI-bedrijf. Met elke iteratie van ons model word ik geconfronteerd met iets dat capabeler en algemener is dan voorheen.” “Ik ben 25 jaar oud. De komende drie jaar zijn mogelijk de laatste jaren dat ik werk. Ik ben niet ziek, noch word ik huisvrouw, noch ben ik financieel zo fortuinlijk dat ik op het punt sta om vrijwillig met pensioen te gaan. Ik sta aan de rand van een technologische ontwikkeling die waarschijnlijk het einde van arbeid zoals ik die ken, zal betekenen.” 

“De algemene reactie op taalmodellen onder kenniswerkers is er een van ontkenning. Ze klampen zich vast aan het steeds kleiner wordende aantal plaatsen waar dergelijke modellen nog steeds moeite mee hebben, in plaats van de steeds groter wordende reeks taken op te merken waar ze het menselijk niveau hebben bereikt of overtroffen. Velen zullen erop wijzen dat AI-systemen nog geen prijswinnende boeken schrijven, laat staan uitvindingen patenteren. Maar de meesten van ons doen deze dingen ook niet.”

“De economisch en politiek relevante vergelijking voor de meeste taken is niet of het taalmodel beter is dan de beste mens, maar of ze beter zijn dan de mens die anders die taak zou uitvoeren.”

“Maar deze systemen zullen blijven verbeteren bij alle cognitieve taken. Het gedeelde doel van het veld van kunstmatige intelligentie is om een systeem te creëren dat alles kan. Ik verwacht dat we dit binnenkort zullen bereiken. Als ik gelijk heb, hoe moeten we dan denken over de komende overbodigheid van werk?”

“Moeten we de mogelijkheid van het verlies ervan met verdriet, angst, vreugde of hoop tegemoet treden? De algehele economische effecten van Algemene Kunstmatige Intelligentie (AGI) zijn moeilijk te voorspellen, en hier zal ik me richten op de vraag hoe mensen zich zullen voelen zonder werk—of ze gelukkig zullen zijn, of kunnen zijn.” 

Waarschuwingen en voorspellingen over Artificial General Intelligence

AI-onderzoeker Leopold Aschenbrenner, onlangs ontslagen bij het ‘super alignmentteam’ van OpenAI nadat hij naar eigen zeggen een memo had geschreven over een groot veiligheidsincident en deze had gedeeld met twee bestuursleden en andere onderzoekers’, deelde ook zijn zorgen. Volgens hem houdt bijna niemand rekening met wat er op het gebied van AI aankomt. Hij heeft een uitgebreid rapport geschreven over het strategische plaatje van AGI (Artificial General Intelligence).  Ook geeft hij aan dat AGI tegen 2027 heel goed mogelijk is: “Je hoeft geen sciencefiction te geloven, alleen de trends in de data.”

grafiek AI adoptie

Vier prioriteiten voor AI-adoptie

Volgens het McKinsey rapport hebben bedrijven de volgende vier prioriteiten: 

1. Begrijp het potentieel

Begrijpen hoe AI kan helpen bij het automatiseren en verbeteren van werkprocessen. Dit omvat het inschatten van hoeveel werk AI kan overnemen en de impact op rollen en benodigde vaardigheden.

2. Plan een strategische verschuiving van arbeidskrachten

Na het begrijpen van het potentieel van AI moeten bedrijven zich voorbereiden op deze technologieën. Dit betekent het bepalen van de benodigde arbeidskrachten en vaardigheden, en het identificeren van mogelijke toekomstige talenttekorten. 

3. Prioriteit geven aan de ontwikkeling van mensen

Zorgen dat bedrijven het juiste talent kunnen aantrekken en behouden om de bedrijfsstrategie te ondersteunen tijdens de transformatie naar een AI-gedreven omgeving. Dit kan betekenen dat ze meer moeten investeren in het opleiden en trainen van hun werknemers in AI-vaardigheden. 

4. Leiderschap in automatiseringstechnologieën

Leiders moeten zichzelf blijven bijscholen over automatiseringstechnologieën om hun bedrijven optimaal te ondersteunen. Dit omvat het informeren van senior managers over de impact van deze technologieën en het creëren van een gezamenlijke strategie om waarde te genereren voor zowel het bedrijf als de werknemers.

Uitnodiging maandelijkse AI-inspiratiesessies 

Onder toonaangevende AI-onderzoekers, ondernemers en economen zijn veel verschillende visies over de impact van AI. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de komende jaren en daarna eruit zullen zien; er is nog veel giswerk en aannames. Wel wordt steeds duidelijker dat de mogelijkheden en impact groeien met elk nieuw model dat wordt uitgebracht, en dat deze nieuwe modellen elkaar steeds sneller opvolgen.

Aannemen dat alles hetzelfde zal blijven, of dat AI alleen geleidelijke veranderingen zal veroorzaken zoals bij eerdere technologieën, zal waarschijnlijk niet leiden tot gunstige uitkomsten. Het is uiterst belangrijk om ons voor te bereiden op verschillende toekomstscenario’s. 

Als het op AI aankomt, kan de wereld grofweg worden verdeeld in doemdenkers en optimisten, en in de KAN-NIETs en de KAN-WELs.

Sommigen kijken met name naar wat AI nog niet kan of zijn er angstig voor en gebruiken dat als reden om er niet mee aan de slag te gaan. Anderen kijken juist naar de mogelijkheden en gaan volop experimenteren. 

Graag kijken we samen met jou vooruit, bespreken we het laatste nieuws en updates, delen we ervaringen, inspireren we elkaar, profiteren we van wat mogelijk is en bereiden we ons zo goed mogelijk voor op de veranderingen die eraan komen. 

Daarom gaan we ons in maandelijkse online AI-inspiratiesessies, op de laatste vrijdag van de maand om 12.00 uur.

Herkenbaar? Je hebt veel tijd geïnvesteerd in het maken van je website, maar de bezoekers blijven uit. De oorzaak kan liggen in de usability van je website. Hoe gebruiksvriendelijk is je website en kunnen mensen hun weg vinden? In deze blog bespreken we de best practices om de gebruiksvriendelijkheid van je website te optimaliseren, zodat bezoekers langer blijven en vaker terugkomen.

Hou het Simpel

Het hebben van een eenvoudige website is cruciaal als je wil dat de gebruikerservaring goed is. Vermijd elementen op je site die onnodig zijn en zorg ervoor dat je website er overzichtelijk uitziet is. Als je jezelf zou verplaatsen in jouw doelgroep, is het dan makkelijk te begrijpen hoe je website werkt en waar je kan vinden wat je zoekt? Dit lijkt vrij een vrij simpel principe, maar zelfs grote bedrijven maken hier fouten in.

Dingen waar je onder andere rekening mee kan houden zijn je lettertypes en kleurgebruik. Zorg er daarnaast voor een logische indeling van content op je website.

Snelheid optimalisatie

Een ander belangrijk punt qua website usability is de snelheid van je website. Een trage website kan snel een ergernis zijn voor veel mensen, omdat men er steeds meer gewend aan is dat websites snel laden. Een snellere website heeft ook invloed op je ranking in de zoekmachine. Google hecht namelijk veel waarde aan de snelheid van websites, hiervoor optimaliseren is daarom essentieel. Verder heeft het hebben van een trage website ook invloed op conversie. Een trage website zal minder goed converteren.

Wat kan je doen als je een trage website hebt? Gebruik een tool zoals Pagespeed Insights of Gtmetrix om de snelheid van je website te testen. Zorg er daarnaast voor dat afbeeldingen gecomprimeerd zijn, dat je website technisch goed in elkaar zit en dat je aangesloten zit bij een snelle hostingprovider.

Navigatie

Goede navigatie helpt gebruikers snel te vinden wat ze zoeken. Een gebruiksvriendelijke website heeft een intuïtieve en duidelijke navigatiestructuur. Zorg ervoor dat je menu logisch is opgebouwd en gebruik breadcrumbs om gebruikers te helpen hun weg terug te vinden naar vorige pagina’s. Zorg er daarnaast ook voor dat dit goed aansluit bij je URL structuur.

Een goede navigatiestructuur bevat hoofdmenu’s, sub-menu’s en een duidelijke footer met belangrijke links. Dit helpt niet alleen bij de gebruiksvriendelijkheid, maar ook bij de SEO, aangezien een duidelijke structuur zoekmachines helpt om je website beter te indexeren.

Een responsive design

Een responsive design zorgt ervoor dat je website op elk apparaat goed werkt, of het nou een computer, tablet of smartphone is. Dit verbetert niet alleen de gebruiksvriendelijkheid, maar is ook belangrijk voor SEO. Meer dan de helft van het internetverkeer komt tegenwoordig van mobiele apparaten, dus het hebben van een mobielvriendelijke website is een must. Test altijd goed of je website geoptimaliseerd is voor verschillende schermgroottes.

Daarnaast is het ook belangrijk qua gebruiksvriendelijkheid om elementen op je site te maken die ook vaak terug komen op andere websites. Denk hierbij aan knoppen en formulieren die herkenbaar zijn voor gebruikers, maar ook aan knoppen, zoals een “hamburger” menu icon, of herkenbaar telefoon icoontje bij de contactpagina.

Toegankelijk voor Iedereen


Zorg ervoor dat je website toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen. Dit vergroot je doelgroep en verbetert de gebruikerservaring. Toegankelijkheid voor iedereen is niet alleen ethisch goed om te doen, het kan ook invloed hebben op de performance van je website. Het invullen van titels en alt tags is daar een voorbeeld van. Het helpt mensen met slecht zicht foto’s te begrijpen en heeft daarnaast ook voor SEO en voice search voordelen.

Een toegankelijke website kan dus door een breder publiek worden gebruikt, inclusief mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen.

Beveiliging


Een veilige website is niet alleen belangrijk voor de bescherming van gegevens, maar ook voor het vertrouwen van de gebruiker. Beveiligingsmaatregelen zoals HTTPS en regelmatige updates uitvoeren op je website zijn essentieel. Zorg er daarnaast voor dat je een goed wachtwoord gebruikt om in te loggen wat niet zomaar te kraken valt.

Zoekfunctionaliteit

Een goede zoekfunctionaliteit helpt gebruikers snel de informatie of producten te vinden die ze nodig hebben. Dit is vooral belangrijk voor grotere websites met veel content of een uitgebreid aanbod.

Een aantal tips die we hierin willen meegeven is dat je zoekbalk op een duidelijke plek op de website zet, zorgt dat er een fouttolerantie is qua typfouten bij zoekopdrachten en dat men filters kan toepassen om hun zoekresultaat verder te specificeren.

Maak het zo relevant mogelijk voor de bezoeker

Veranderingen gaan snel in de marketing wereld. Niet alleen door AI maar ook met algoritme updates van Google. Het wordt steeds belangrijker dat jouw website en content goed aansluit bij de zoekopdracht van de zoeker. Zorg er dan ook voor dat dit is waar je de focus op legt. Weet wie je doelgroep is en hoe ze het liefst voorzien worden van informatie.

Gebruik Goede Content

Wat je vaak hoort is “content is king” en dat is ook werkelijk zo. Als de content op je website niet goed is, dan kan de snelheid of het design nog zo goed zijn, maar zullen de bezoekers snel wegklikken of doorscrollen. Zorg dus voor kwalitatief hoogwaardige en relevante content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en dat je een goede content strategie hebt.

Tracking

Het laatste punt wat we willen bespreken qua website usability is het bijhouden van gebruikersgedrag op je website helpt je om te begrijpen wat werkt en wat niet. Dit stelt je in staat om voortdurend verbeteringen door te voeren. Tracking is essentieel voor het meten van de effectiviteit van je website en het nemen van data gedreven beslissingen.

Door tracking krijg je inzicht in hoe gebruikers met je website omgaan, welke pagina’s populair zijn en waar verbetering nodig is. Dit helpt bij het optimaliseren van de gebruikerservaring en het verhogen van de conversieratio’s.

Veel bedrijven investeren veel geld in het maken van een functionele website en de marketing ervan, maar weten eigenlijk niet goed hoe de site presteert en waar ze sturing aan moeten geven. Onze Digitale Reputatie Monitor geeft je diepgaand inzicht in de prestaties van je website en helpt je om data gedreven beslissingen te nemen die je digitale strategie naar een hoger niveau tillen.

Wil je graag hulp of advies bij de besproken vraagstukken, neem dan contact met ons op.