Website usability best practices: verbeter de gebruikerservaring van jouw website

Website usability rapportage

Herkenbaar? Je hebt veel tijd geïnvesteerd in het maken van je website, maar de bezoekers blijven uit. De oorzaak kan liggen in de usability van je website. Hoe gebruiksvriendelijk is je website en kunnen mensen hun weg vinden? In deze blog bespreken we de best practices om de gebruiksvriendelijkheid van je website te optimaliseren, zodat bezoekers langer blijven en vaker terugkomen.

Hou het Simpel

Het hebben van een eenvoudige website is cruciaal als je wil dat de gebruikerservaring goed is. Vermijd elementen op je site die onnodig zijn en zorg ervoor dat je website er overzichtelijk uitziet is. Als je jezelf zou verplaatsen in jouw doelgroep, is het dan makkelijk te begrijpen hoe je website werkt en waar je kan vinden wat je zoekt? Dit lijkt vrij een vrij simpel principe, maar zelfs grote bedrijven maken hier fouten in.

Dingen waar je onder andere rekening mee kan houden zijn je lettertypes en kleurgebruik. Zorg er daarnaast voor een logische indeling van content op je website.

Snelheid optimalisatie

Een ander belangrijk punt qua website usability is de snelheid van je website. Een trage website kan snel een ergernis zijn voor veel mensen, omdat men er steeds meer gewend aan is dat websites snel laden. Een snellere website heeft ook invloed op je ranking in de zoekmachine. Google hecht namelijk veel waarde aan de snelheid van websites, hiervoor optimaliseren is daarom essentieel. Verder heeft het hebben van een trage website ook invloed op conversie. Een trage website zal minder goed converteren.

Wat kan je doen als je een trage website hebt? Gebruik een tool zoals Pagespeed Insights of Gtmetrix om de snelheid van je website te testen. Zorg er daarnaast voor dat afbeeldingen gecomprimeerd zijn, dat je website technisch goed in elkaar zit en dat je aangesloten zit bij een snelle hostingprovider.

Navigatie

Goede navigatie helpt gebruikers snel te vinden wat ze zoeken. Een gebruiksvriendelijke website heeft een intuïtieve en duidelijke navigatiestructuur. Zorg ervoor dat je menu logisch is opgebouwd en gebruik breadcrumbs om gebruikers te helpen hun weg terug te vinden naar vorige pagina’s. Zorg er daarnaast ook voor dat dit goed aansluit bij je URL structuur.

Een goede navigatiestructuur bevat hoofdmenu’s, sub-menu’s en een duidelijke footer met belangrijke links. Dit helpt niet alleen bij de gebruiksvriendelijkheid, maar ook bij de SEO, aangezien een duidelijke structuur zoekmachines helpt om je website beter te indexeren.

Een responsive design

Een responsive design zorgt ervoor dat je website op elk apparaat goed werkt, of het nou een computer, tablet of smartphone is. Dit verbetert niet alleen de gebruiksvriendelijkheid, maar is ook belangrijk voor SEO. Meer dan de helft van het internetverkeer komt tegenwoordig van mobiele apparaten, dus het hebben van een mobielvriendelijke website is een must. Test altijd goed of je website geoptimaliseerd is voor verschillende schermgroottes.

Daarnaast is het ook belangrijk qua gebruiksvriendelijkheid om elementen op je site te maken die ook vaak terug komen op andere websites. Denk hierbij aan knoppen en formulieren die herkenbaar zijn voor gebruikers, maar ook aan knoppen, zoals een “hamburger” menu icon, of herkenbaar telefoon icoontje bij de contactpagina.

Toegankelijk voor Iedereen


Zorg ervoor dat je website toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen. Dit vergroot je doelgroep en verbetert de gebruikerservaring. Toegankelijkheid voor iedereen is niet alleen ethisch goed om te doen, het kan ook invloed hebben op de performance van je website. Het invullen van titels en alt tags is daar een voorbeeld van. Het helpt mensen met slecht zicht foto’s te begrijpen en heeft daarnaast ook voor SEO en voice search voordelen.

Een toegankelijke website kan dus door een breder publiek worden gebruikt, inclusief mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen.

Beveiliging


Een veilige website is niet alleen belangrijk voor de bescherming van gegevens, maar ook voor het vertrouwen van de gebruiker. Beveiligingsmaatregelen zoals HTTPS en regelmatige updates uitvoeren op je website zijn essentieel. Zorg er daarnaast voor dat je een goed wachtwoord gebruikt om in te loggen wat niet zomaar te kraken valt.

Zoekfunctionaliteit

Een goede zoekfunctionaliteit helpt gebruikers snel de informatie of producten te vinden die ze nodig hebben. Dit is vooral belangrijk voor grotere websites met veel content of een uitgebreid aanbod.

Een aantal tips die we hierin willen meegeven is dat je zoekbalk op een duidelijke plek op de website zet, zorgt dat er een fouttolerantie is qua typfouten bij zoekopdrachten en dat men filters kan toepassen om hun zoekresultaat verder te specificeren.

Maak het zo relevant mogelijk voor de bezoeker

Veranderingen gaan snel in de marketing wereld. Niet alleen door AI maar ook met algoritme updates van Google. Het wordt steeds belangrijker dat jouw website en content goed aansluit bij de zoekopdracht van de zoeker. Zorg er dan ook voor dat dit is waar je de focus op legt. Weet wie je doelgroep is en hoe ze het liefst voorzien worden van informatie.

Gebruik Goede Content

Wat je vaak hoort is “content is king” en dat is ook werkelijk zo. Als de content op je website niet goed is, dan kan de snelheid of het design nog zo goed zijn, maar zullen de bezoekers snel wegklikken of doorscrollen. Zorg dus voor kwalitatief hoogwaardige en relevante content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en dat je een goede content strategie hebt.

Tracking

Het laatste punt wat we willen bespreken qua website usability is het bijhouden van gebruikersgedrag op je website helpt je om te begrijpen wat werkt en wat niet. Dit stelt je in staat om voortdurend verbeteringen door te voeren. Tracking is essentieel voor het meten van de effectiviteit van je website en het nemen van data gedreven beslissingen.

Door tracking krijg je inzicht in hoe gebruikers met je website omgaan, welke pagina’s populair zijn en waar verbetering nodig is. Dit helpt bij het optimaliseren van de gebruikerservaring en het verhogen van de conversieratio’s.

Veel bedrijven investeren veel geld in het maken van een functionele website en de marketing ervan, maar weten eigenlijk niet goed hoe de site presteert en waar ze sturing aan moeten geven. Onze Digitale Reputatie Monitor geeft je diepgaand inzicht in de prestaties van je website en helpt je om data gedreven beslissingen te nemen die je digitale strategie naar een hoger niveau tillen.

Wil je graag hulp of advies bij de besproken vraagstukken, neem dan contact met ons op.