, ,

Eerste ervaringen GPT’s & Lancering Denis Doeland GPT

Afgelopen week stond in het teken van experimenteren met de doe-het-zelf GPT’s, die OpenAI vorige week lanceerde. Deze nieuwe technologie opent een wereld vol ongekende mogelijkheden, waarbij iedereen digitale assistenten kan hebben en zelf tools kan creëren voor oneindig veel verschillende doelen. 

Met GPT’s is het nu mogelijk om via woorden (chatten) te coderen. Je hoeft dus geen programmeur te zijn om snel en gemakkelijk je eigen modules te bouwen. Deze kunnen vragen beantwoorden, advies geven, processen automatiseren en veel meer.

Toch ervaren we nog wel dat GPT’s vergelijkbare tekortkomingen hebben als ChatGPT, zoals onjuistheden en inconsistentie. Ook blijft het belangrijk om geen gevoelige of persoonlijke informatie te delen die niet publiekelijk beschikbaar is. Alles wat je invoert kan potentieel gebruikt worden als trainingsmateriaal en openbaar worden. Maar ondanks dat, is het indrukwekkend wat er al mogelijk is.

En we bevinden ons nog maar slechts aan het begin van de AI-ontwikkeling. De huidige AI en GPT-versies zijn de meest beperkte die we ooit zullen zien. Grote spelers in de AI-industrie zoals OpenAI, Google, Microsoft, Meta, Apple, Amazon en Anthropic investeren miljarden om deze technologieën in hoog tempo verder te ontwikkelen.

Wanneer we GPT’s naadloos kunnen integreren in ons dagelijks leven en systemen, zullen ze steeds meer gaan functioneren als persoonlijke assistenten, coaches, en ‘collega’s’.

We staan nog maar aan het begin van een spannend en uitdagend AI-tijdperk!

Lancering Denis Doeland GPT

Mijn collega Denis is afgelopen week ook aan de slag gegaan met de doe-het-zelf GPT (generatieve pre-trained transformers). Hij trainde een GPT met zijn ruim 1.500 blogs en 3 boeken. Binnen enkele dagen ontwikkelde hij een eerste versie van zijn gepersonaliseerde GPT.

Onze eerste ervaringen? Deze GPT biedt uitgebreide antwoorden en adviezen over digitale strategie en transformatie, alsof ze door Denis zelf zijn gegeven. Bovendien blijkt het mogelijk om de GPT effectief te trainen in het stellen van relevante vervolgvragen.

Wel merkten we dat de GPT buiten de getrainde content en instructies ook een eigen draai aan conversaties geeft, soms zelfs hilarisch off-topic. Zo kreeg ik bij een vraag over Italiaans koken een verrassend antwoord, compleet met Denis’ ‘handtekening’:

“Als Denis Doeland zou ik je normaal gesproken helpen met adviezen op het gebied van digitale strategie en transformatie, maar ik kan zeker een eenvoudig en lekker Italiaans recept aanbevelen. Hoe klinkt een klassieke spaghetti carbonara?” 

Interessant is ook hoe Denis de GPT als potentiële leadgenerator heeft ingericht. Afhankelijk van het gespreksonderwerp, biedt de GPT een relevante doorverwijzing inclusief links naar artikelen, nieuwsbriefinschrijving en contact opnemen. Hieronder zie je een voorbeeld.

Voor een eerste versie is het resultaat indrukwekkend en laat het de veelzijdige mogelijkheden van doe-het-zelf GPT’s zien. En dit is dan nog maar een Beta-versie die met de dag alleen nog maar beter wordt. 

Hoe ziet Denis deze op maat gemaakte GPT:

‘Ik zie het als een interactieve kennisbank van mijn gedachtegoed die de manier waarop ik informatie deel en kennis overdraag, nu al getransformeerd heeft.

De AI slaagt er opmerkelijk goed in om de nuances van mijn schrijfstijl en de kernpunten van mijn inzichten in de wereld van digitale strategie en transformatie te vatten, waardoor gebruikers toegang krijgen tot dat alle informatie die ik heb ontwikkeld om bedrijven te helpen versnellen in het digitale tijdperk.

Ik zie het als meer dan een technologische innovatie; het is een uitbreiding van mijn levenswerk, toegankelijk gemaakt voor een nieuwe generatie digitale denkers en doeners.’

Bij de lancering van de Denis Doeland GPT hoort natuurlijk ook een volledig met AI gegeneerde introductievideo. 😀


Zelf de Denis Doeland GPT ervaren? Bekijk het hier en laat ons weten wat je ervan vindt.

Ontdek andere GPT’s

Het is ook interessant om via de ‘Explorer’ van GPT4 (beschikbaar voor €20 per maand – een aanrader als je het mij vraagt 😉) andere GPT’s te ontdekken. Hiermee krijg je een goede indruk wat er mogelijk is en kun je inspiratie opdoen voor je eigen GPT’s.

GPT Sous Chef

Bij Sous Chef krijg je recepten aangepast aan jouw voorkeuren, dieetbeperkingen, en de ingrediënten die je in huis hebt. Je kunt zelfs een foto van je koelkast of voorraadkast uploaden, waarna je een op maat gemaakt recept krijgt, compleet met bereidingswijze.


GPT Creative Writing Coach

De Creative Writing Coach, die ook in het Nederlands werkt, biedt binnen enkele seconden analyse en feedback op je tekst, met suggesties om zowel stijl als grammatica te verbeteren.

Vragen over GPT’s?

Afgelopen week hebben we veel gesprekken gevoerd over de potentie van GPT’s in organisaties en merken we veel interesse om deze te gaan ontdekken en ontwikkelen. 

Ben je ook geïnteresseerd in een eigen GPT? Laat het ons weten!

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met AI. En als je zin hebt om te experimenteren, bieden GPT’s zeker een boeiende wereld om te verkennen.

Succes met jouw ontdekkingen in AI!

Een innovatieve groet,

Michiel Schoonhoven

Iedere week een sprong vooruit maken in je marketing AI transformatie?

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.