,

Klarna AI-assistent vervangt menselijke klantenservice

Veel bedrijven zijn volop aan het experimenteren met het inzetten van AI en er komen steeds meer voorbeelden van toepassingen naar buiten.

Zo heeft Klarna Bank een maand geleden zijn AI-assistent, aangedreven door OpenAI, wereldwijd gelanceerd. Met nu al indrukwekkende resultaten: 

  • De AI-assistent heeft 2,3 miljoen gesprekken gevoerd (dit is twee derde van alle chats die de klantenservice van Klarna afhandelt).
  • De assistent doet het werk van 700 full time medewerkers.
  • Qua klanttevredenheidsscore is het gelijkwaardig aan menselijke medewerkers.
  • Het is nauwkeuriger in het oplossen van vraagstukken, wat leidt tot 25% minder herhaalde vragen.
  • Klanten lossen hun problemen nu in minder dan 2 minuten op, vergeleken met eerder 11 minuten.
  • De assistent is 24/7 beschikbaar in 23 landen en communiceert in meer dan 35 talen.
  • Naar schatting zal dit een winstverbetering van $40 miljoen opleveren voor Klarna in 2024!

Klarna heeft deze AI-assistent in hun app geïntegreerd om de gebruikerservaring voor hun 150 miljoen consumenten wereldwijd te verbeteren. De assistent biedt een breed scala aan diensten, zoals meertalige ondersteuning, het afhandelen van terugbetalingen en retouren, en het stimuleren van verantwoord financieel gedrag.

Deze introductie wordt door Klarna gezien als een belangrijke stap voorwaarts in hun visie op een volledig door AI aangedreven financiële assistent, bedoeld om consumenten tijd, zorgen en geld te besparen, terwijl het de wereldwijde bankensector efficiënter en meer op de consument gericht maakt.


Sebastian Siemiatkowski, medeoprichter en CEO van Klarna, zei hierover:

“Deze doorbraak in AI voor klanteninteractie betekent superieure ervaringen voor onze klanten tegen betere prijzen, interessantere uitdagingen voor onze medewerkers en betere rendementen voor onze investeerders. We zijn ongelooflijk enthousiast over deze lancering, maar het onderstreept ook de diepgaande impact op de samenleving die AI zal hebben.

We willen benadrukken en de samenleving en politici aanmoedigen om dit zorgvuldig te overwegen. Een bedachtzaam, geïnformeerd en stabiel beheer zal cruciaal zijn om door deze transformatie van onze samenlevingen te navigeren.”

In een interview begin vorig jaar, sprak Sam Altman, CEO van OpenAI, al de verwachting uit dat klantenservice een van de gebieden is waarin op korte termijn veel minder banen in zullen zijn. Een voorbeeld als de AI-assistent van Klarna onderstreept deze verwachting en er zullen dit jaar nog tal van andere voorbeelden volgen.

Bekijk hier voor welke aspecten van marketing je AI kunt toepassen.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie


Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.