, ,

Voor welke aspecten van content marketing kun je AI toepassen?

Heb je in het afgelopen jaar al gebruik gemaakt van AI in je marketingwerkzaamheden? In 2024 gaan we een versnelling zien in de mogelijkheden van AI, met een steeds grotere impact op alle facetten van marketing, waaronder content creatie, distributie, promotie en strategieontwikkeling.

Als marketeers krijgen we de beschikking over geavanceerde AI-tools om talloze vormen van content te creëren, deze op een zo persoonlijk en relevant mogelijke manier te verspreiden, én worden we ondersteund door AI-assistenten om dit zo efficiënt en effectief mogelijk te doen.

Ik ben ervan overtuigd dat tegen eind volgend jaar onze manier van werken ingrijpend anders zal zijn dan nu – en dit geldt voor het gehele marketinglandschap.

Laten we eens dieper ingaan op de specifieke marketingaspecten waar AI een rol kan spelen en de mogelijke risico’s verkennen.

Content creatie 

Voor veel marketeers is content creatie het eerste gebied waar ze AI voor gebruiken. Ze gebruiken AI om (effectiever) content te creëren zoals tekst, afbeeldingen, audio en video:

 • Tekst: Genereren, samenvatten en vertalen maar ook e-mails beantwoorden, en reageren op social media berichten.
 • Afbeeldingen: Creëren en bewerken van visueel materiaal.
 • Audio: Verbeteren en bewerken van geluidsopnamen.
 • Video: Bewerken en aanpassen van videocontent, zoals het verwijderen of vervangen van specifieke onderdelen.
 • Audio naar tekst: Omzetten van audio naar tekst voor bijvoorbeeld transcripties van podcasts.
 • Tekst naar visuals/video’s: Creëren van visuele content of video’s vanuit geschreven tekst.
 • Afbeeldingen naar video’s: Omzetten van afbeeldingen in dynamische videocontent.
 • Tekst naar AI-genereren audio: Omzetten van geschreven tekst naar door AI gegenereerde audio, zelfs met je eigen gepersonaliseerde AI-stem.

Zie hieronder een voorbeeld van mijn collega Denis Doeland, deze video is gemaakt met alleen geschreven tekst als input.

Met de opkomst van AI-gegenereerde content wordt het echter steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen ‘echte’ content, gemaakt door mensen zoals copywriters of designers, en met of door AI geproduceerde content. Dit kan het vertrouwen in online content onder druk zetten, met gevolgen voor bijvoorbeeld Google zoekresultaten, waar we nu al een toename zien in AI-genereren artikelen en zelfs afbeeldingen.

Als AI zoals verwacht wordt, ook veel ingezet gaat worden voor reacties onder sociale media posts, reviews van producten en het beantwoorden van e-mails zal ook daarin het vertrouwen dalen. Het is daarom cruciaal voor marketeers om transparant te zijn over het gebruik van AI en strategieën te ontwikkelen voor het behouden van authenticiteit en vertrouwen in een tijdperk waarin AI-content steeds gebruikelijker en geaccepteerder wordt.

Content distributie

AI kan ook ingezet worden voor de distributie van content, om de zichtbaarheid en effectiviteit te vergroten op kanalen zoals social media, websites en e-mail marketing. De mogelijkheden zijn divers:

 • Contentplanning: AI kan helpen bij het creëren van een geavanceerde contentkalender, door data en trends te analyseren om de optimale publicatietijden te bepalen.
 • SEO Optimalisatie: Terwijl zoekmachines blijven veranderen, kan AI worden ingezet om content te optimaliseren voor zowel huidige zoekmachinealgoritmen als AI-gedreven tools waarin je ook zichtbaar wilt worden.
 • E-mailmarketing: AI helpt bij het bepalen van de beste verzendtijden, optimaliseert onderwerpregels en creëert gepersonaliseerde content voor verschillende gebruikerssegmenten.
 • Gepersonaliseerde content: Op websites en in-apps kan AI gebruikt worden om gepersonaliseerde product- of contentaanbevelingen te doen, afgestemd op het gedrag en de voorkeuren van de individuele gebruiker.

De inzet van AI in content distributie stelt marketeers in staat om niet alleen hun content effectiever te verspreiden, maar ook diepere inzichten te verkrijgen in de voorkeuren en het gedrag van hun publiek, wat leidt tot een meer afgestemde en succesvolle marketingstrategie.

Online advertising

Het gebruik van AI kan online campagnes efficiënter en effectiever maken. Het kan grote hoeveelheden data analyseren en leren van gebruikersinteracties waardoor het ingezet kan worden voor:

 • Doelgroep targeting: AI helpt bij het identificeren van het meest geschikte publiek voor een campagne, gebruikmakend van geavanceerde data-analyse.
 • Ad creatie en variatie: Het kiezen van de meest effectieve advertentie-uitingen en het creëren van diverse variaties om de respons te maximaliseren.
 • Personalisatie: Aanpassen van advertenties aan individuele gebruikers voor een meer gepersonaliseerde benadering.
 • Advertentieruimte optimalisatie: Efficiënt inkopen van advertentieruimte door het voorspellen van de meest effectieve plaatsing en timing.
 • Testen en optimaliseren: Continu testen en aanpassen van campagnes voor maximale impact en resultaat.

Door de inzet van AI kun je niet alleen je social advertising strategie verfijnen, maar ook real-time aanpassingen maken op basis van gedetailleerde inzichten, wat leidt tot hogere engagement en een betere ROI.

Klantenservice

AI is ook een krachtig instrument voor het verbeteren van de klantenservice, waardoor processen efficiënter en effectiever worden. Een veel voorkomende toepassing is de chatbot via websites, chatrooms, instant messaging-apps en sociale media.

Hier zijn enkele concrete manieren waarop AI de klantenservice verbetert:

 • Informatievoorziening: Chatbots kunnen klanten assisteren bij het vinden van specifieke informatie op de website, zoals details over producten, diensten, medewerkers of het bedrijf zelf.
 • Probleemoplossing: Ze zijn in staat om klanten te helpen bij het oplossen van eenvoudige problemen met producten of diensten, of het verstrekken van gebruiksinstructies.
 • Feedback en ervaring: Chatbots kunnen actief feedback verzamelen van klanten over hun ervaringen met het bedrijf, wat waardevolle inzichten oplevert voor continue verbetering.

De inzet van AI in klantenservice gaat dus verder dan alleen automatisering; het gaat om het creëren van een meer gepersonaliseerde, interactieve en effectieve klantbeleving.

Content strategie

In 2024 zal AI een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van de content strategie. Door geavanceerde data-analyse en het identificeren van trends, stelt AI marketeers in staat dieper inzicht te verkrijgen in wat hun publiek echt beweegt. Dit gaat veel verder dan traditionele methoden en omvat onder andere:

 • Analyse van de fanreis: Begrijpen hoe de fanreis van het publiek verloopt en welke momenten cruciaal zijn.
 • Zoektermen onderzoek: Identificeren van zoektermen die relevant zijn voor het publiek, wat helpt bij het creëren van SEO-geoptimaliseerde content.
 • Touchpoints optimalisatie: Herkennen van belangrijke interactiepunten en deze optimaliseren voor betere klantbeleving.
 • Onderwerpselectie: Vaststellen van onderwerpen die aanspreken bij het publiek, gebaseerd op hun voorkeuren en gedrag.
 • Verhaalkeuze: Bepalen welke verhalen het best aansluiten bij de fanreis.
 • Content concepten en formats: Analyseren welke content concepten en formats – zoals video, blogs, infographics – het meest effectief zijn.
 • Distributie keuze: Identificeren van de meest effectieve kanalen om het publiek te bereiken, van sociale media tot email marketing tot eigen GPT’s.

Data en inzicht

AI kan grote hoeveelheden data verwerken om trends, consumentengedrag en marktontwikkelingen te identificeren. Deze analyses dragen bij aan datagedreven besluitvorming en helpen bij het aanscherpen van content marketingstrategieën. AI’s mogelijkheden zijn onder andere:

 • Voorspelling van klantgedrag: Gebruikmakend van historische data om toekomstig klantgedrag te voorspellen, wat helpt anticiperen op veranderende behoeften.
 • Effectiviteitsmeting: Het meten van de impact van content marketing, van gebruikersengagement tot conversie.
 • Resultaatverbetering: AI-algoritmen analyseren continu de prestaties van verschillende contentvormen en -kanalen om de effectiviteit te verhogen.
 • Strategische aanpassingen: Op basis van de verzamelde inzichten kan AI helpen bij het verfijnen van de content marketingstrategie, zodat deze beter aansluit bij het publiek.

Dit overzicht is slechts een beginpunt; de mogelijkheden van AI in marketing zijn bijna eindeloos. Zoals duidelijk wordt, kan AI een revolutionaire rol spelen in vrijwel elk aspect van marketing.

Wil je AI implementeren in je marketingactiviteiten en binnen je hele organisatie?

Hier zijn enkele essentiële stappen om in 2024 te overwegen:

 1. Richt een AI-stuurgroep op: Stel een team samen met vertegenwoordigers van elke afdeling. Deze ‘ontdekkers’ zullen de leiding nemen bij het ontwikkelen en implementeren van AI-strategieën in je organisatie.
 2. Ontwikkel een AI-beleid: Stel zowel interne als externe AI-richtlijnen op. Bekijk onze template AI-beleid voor inspiratie.
 3. Investeer in AI-training: Zorg dat je team de nodige kennis en vaardigheden heeft om met AI te werken.
 4. Breng werkprocessen in kaart: Identificeer waar AI de grootste impact kan hebben en hoe je het effectief kunt inzetten.
 5. Experimenteer met AI: Test verschillende AI-tools om te zien wat het beste voor jullie werkt. Overweeg een ‘AI Friday’ om nieuwe toepassingen uit te proberen.

Bedenk wel: bij elke grote verandering, en zeker bij iets met een impact zoals AI, hangt succes af van de bereidheid van je team om zich aan te passen en verantwoordelijkheid te nemen. Het kan waardevol zijn om de verschillende fases te verkennen waar een organisatie doorheen gaat bij het toepassen van AI.

Bekijk de “De 5 fases van AI-implementatie in marketing” voor meer voor meer inzicht en praktische tips.

Met de juiste voorbereiding en mindset kan AI een gamechanger zijn in je marketingstrategie, waardoor je bedrijf efficiënter, effectiever en meer datagedreven wordt.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.