,

Zonder goede digitale reputatie overleef je corona niet

Wat hebben Bol.com, De Nederlandse Loterij, Bas Smit en Bavaria met elkaar gemeen? Het zijn niet alleen succesvolle merken, maar bovenal is hun online aanwezigheid goed georganiseerd. Hun online bereik en fanbase groeide enorm door consistent prikkelende content te delen. Met de juiste inzichten kan iedereen zo’n succesvolle digitale reputatie strategie realiseren.

9 van de 10 consumenten koopt een product of dienst bij een bedrijf die zij volgen op social media, ontdekten onderzoekers van Sprout. Bovendien geeft 75 procent elk jaar méér geld uit aan bedrijven die zij volgen. Kortom: wie mensen wil binden en hogere omzetten wil realiseren, moet tijdens en ook na corona zijn reputatie van de online kanalen op orde hebben. NXTLI ontwikkelde de afgelopen jaren haar eigen Reputatie Index. Om zo grip te realiseren op de online kanalen van haar klanten.

Fanrelatie is essentieel

“De fanrelatie is het belangrijkste bedrijfseconomische kapitaal van bedrijven in de dance-industrie geworden. Juist tijdens de coronaperiode. Daar moet de hele organisatie op worden ingericht. Door te investeren in de juiste inzichten kan men de fanrelatie verbeteren en waarde vermeerderen. Vooral op het gebied van content moeten organisaties nu grote stappen zetten. Wat voor de dance-industrie geldt is natuurlijk van toepassing op elke branche of industrie. Als je tijdens de coronaperiode niet in staat bent om met relevante content een waardevolle digitale relatie op te bouwen met je publiek, dan is de kans groot dat je de concurrentiestrijd verliest wanneer deze periode voorbij is”, aldus business- en industrie-hacker Denis Doeland.

Ognjen Jovanovic verantwoordelijk voor de data bij NXTLI sluit zich hierbij aan:

“Onze ervaring leert dat veel bedrijven blind opereren of niet de juiste context scheppen als het gaat om social media-prestaties en het onderhouden van de fanrelatie. Als deze prestaties wel op de juiste manier gemeten worden en worden afgezet tegen de concurrenten, dan raken alle betrokkenen gemotiveerd om het maximale uit de digitale reputatie te halen. Niets wakkert het vuur beter aan dan een gezonde concurrentiestrijd.”

Digitale Reputatie Index biedt uitkomst 

Wie online succes wil realiseren, volgt het principe ‘Relevantie-Consistentie-Discipline’. Ten eerste bepaal je welke content relevant is om te delen (Relevantie). Vervolgens bepaal je hoe vaak je deze aspecten wil openbaren (Consistentie). Ten slotte is het zaak om dat vol te houden (Discipline).

Meet ook hoe je op de digitale kanalen presteert. Is jouw kanaal relevant? Dan groeit jouw fanbase en is er veel interactie bij de posts. Of je consistent genoeg bent, blijkt uit je post-ritme (de regelmaat waarin je berichten plaatst) en dat van je concurrenten. Indien je post-ritme consistent is, zullen deze metrics over een langere periode stabiel zijn of groeien en is je betrokkenheid hoog.

De Reputatie Index meet, combineert en analyseert bovenstaande metrics van jouw kanalen en die van de concurrentie. Hierdoor zie je in een oogopslag je digitale hartslag en een benchmark van de industrie. Zo krijg je een antwoord op vragen als: welke kanalen presteren goed, welke minder goed en welke content werkt het beste?

Met de Reputatie Index ontwikkel je een voelspriet in jouw industrie. Je ontdekt de succesfactoren van de concurrentie: wat plaatsen zij op welke kanalen om hun doelgroep te bereiken. En wat kan jij van hun leren? Deze inzichten bieden je ongekende voordelen – je zou het bijna een oneerlijk voordeel mogen noemen.

Social media als levensader

Doeland vertelt over een artikel in het toonaangevende Mixmag. “Er werd vorig jaar een interessant stuk gepubliceerd, met de niets aan de verbeelding latende titel: ‘FUCK THE ALGORITHM’. In dit stuk wordt de vraag gesteld of dj’s een carrière kunnen hebben, als ze geen gebruik maken van social media. Die vraag is nu erg relevant, omdat artiesten als Nils Frahm en The Black Madonna destijds hebben besloten afstand te nemen van social media.

Stel je voor dat je deze keuze gemaakt zou hebben voordat het corona-virus uitbrak. Dat betekent in feite dat je je doodvonnis hebt getekend. De gevolgen van deze keuze worden akelig zichtbaar in de Reputatie Index en hebben direct effect op het primaire verdienmodel, namelijk streaming. Op langere termijn maakt het een dj minder aantrekkelijk om te boeken, want je hebt waarschijnlijk steeds minder streams zonder social media.”

Aanvullend stelt data-analist Jovanovic: “Het is cruciaal om juist nu te investeren in digitale reputatie, ook al komt in de coronaperiode het inkomen van veel bedrijven onder druk te staan of volledig stil te liggen. Helaas is het nagenoeg onontkoombaar dat in de zwaarst getroffen branches, zoals evenementen en horeca, niet iedereen het gaat overleven.

De bedrijven die in deze periode hun fanrelatie het best (via social media en andere kanalen) in stand weten te houden, blijven op het netvlies van de consument. Zo komt je bedrijf in de beste positie om een vliegende start te maken, als de wereld weer van het slot gaat. Mogelijk ontdek je ondertussen zelfs nieuwe, digitale verdienmodellen om de periode te overbruggen.”

Do or die

De kentering die het coronavirus momenteel teweegbrengt, doet niet onder voor de paradigmashift die al eerder werd veroorzaakt door de derde en op de hielen gevolgd vierde industriële revolutie. Door de nieuwe – veelal digitale – ontwikkelingen wordt een organisatie voor een ‘do or die’-keuze gesteld. Als je niet naar een digital first-bedrijf transformeert, dan is jouw business of businessmodel bij voorbaat al ten dode opgeschreven. Ook na corona. Ben je in de gelegenheid of heb je de ambitie jouw business in leven te houden gedurende de corona-periode, dan heb je maar een keuze: investeer in digitaal. De andere keuze is namelijk om te stoppen met je bedrijf.

Desillusie en vermoeidheid zijn slechte raadgevers en hebben impact op de waarde van je bedrijf. Om door de ‘do or die’-muur te komen en te overleven, moet je de onderneming op een flink aantal fundamentele zaken aanpassen. Dat vraagt om stevige keuzes. De enige zekerheid is dat het tijd is voor verandering.

Nu elke organisatie wordt uitgedaagd tot een transformatie, is het welbeschouwd ‘do or die’. Er is geen weg terug, geen tweede kans, het pad dat wordt ingezet moet tot succes leiden. Ook al werkt het primaire verdienmodel nu niet optimaal. Gezien de dynamiek en de onvoorspelbaarheid, is nauwkeurig plannen onhaalbaar.

Organisaties moeten professionals in stelling brengen, hen vertrouwen op hun vakmanschap, hun commitment aan de gemeenschappelijke doelstellingen en hun intrinsieke motivatie. De komende maanden tot het voorjaar/de zomer van 2021 zal in het teken moeten staan van de digitale reputatie.

Conclusie

De coronaperiode is voor veel bedrijven zeer uitdagend. Maar het biedt een uitgelezen kans om een voorsprong te nemen op concurrenten op digitaal gebied. Voor veel bedrijven is het beste wat ze nu kunnen doen, te investeren in de digitale reputatie. Zo stellen ze de toekomst op de lange termijn zeker.

NXTLI heeft verschillende branche-indexen gemaakt die we binnenkort publiceren. Zoals de Digitale Reputatie Index voor DJ’s die afgelopen vijftien jaar in de DJ Mag Top 100 stonden. En een index van meer dan 400 Nederlandse festivals. Beide indexen gebruiken data vanaf 2016. Ook gaat NXTLI wekelijks een nieuwe index publiceren. Te beginnen met Eredivisie, Formule 1 en alle Michelin-restaurants van Nederland.

Meer weten over de digitale reputatie?

Bekijk hoe de Digitale Reputatie Index tot stand komt.

Wil je weten hoe de digitale reputatie van jouw bedrijf (of van jezelf) eruit ziet binnen die van je concurrentielandschap? We richten graag ook voor jou een eigen Digitale Reputatie Monitor in.