,

5 manieren om meer rendement uit je bestaande content te halen

Liveonstage

Iedereen die actief met content bezig is en zich enigszins verdiept in de analytics hiervan, weet dat bepaalde content veel beter presteert dan andere. Echter, velen laten kansen liggen om dit inzicht optimaal te benutten. Dat is zonde, maar ook heel begrijpelijk! Bijna elke creator wil namelijk ‘nieuwe’ dingen maken en nieuwe projecten oppakken. En we vergeten vaak meer met onze bestaande content te doen of we weten niet goed wat de mogelijkheden hiermee zijn. Herkenbaar? In dit artikel belicht ik 5 manieren waarop je je bestaande content nieuw level inblaast!

Een muzikant werkt het liefste aan nieuwe muziek, een blogger is na het schrijven van het laatste bericht vaak al bezig met het volgende onderwerp en als een podcastmaker een nieuwe episode heeft geüpload is deze alweer aan het denken aan de volgende podcast.

Toch is het waardevol om te duiken in je eigen catalogus aan content en deze goed te blijven uitlichten. Het loont vooral om content die sowieso al veel aandacht van je publiek kreeg extra te delen. Als je analytics op orde zijn en je deze goed monitort, zie je meteen wat de best presterende content is geweest.

Hieronder vind je vijf manieren om goed presterende content in een nieuw jasje te steken om deze onder de aandacht te blijven houden.  

1. Content snippets maken 

Veel lange content zoals blogposts, video’s en podcasts lenen zich perfect voor het maken van snippets. Vaak bevatten deze vormen van content meerdere interessante elementen die op zichzelf ook geschikt zijn om te delen. Maak hier gebruik van en knip deze fragmenten uit om het originele stuk op verschillende manieren uit te lichten. 

Het Nederlandse TRX Music deelt video’s met tips voor het optimaal gebruiken van muziek onder audiovisuele producties. Zo geeft een audio engineer 3 tips over het belang van muziek in videoproducties. Iedere tip is op zichzelf al waardevol en leent zich daarom goed voor losse knips om te delen op hun social mediakanalen.  

Een ander voorbeeld is Live on Stage, een volledig nieuwe 30 minuten online talkshow. Deze talkshow wordt in zijn geheel uitgezonden, maar interviews en andere relevante onderdelen van de show worden ook als losse content in verschillende formats gebruikt.    

2. Terublik op speciale momenten 

Een goede manier om content opnieuw uit te lichten is door in te haken op een speciale datum. Op deze wijze kun je als het ware samen met je publiek vieren dat er op een bepaalde datum een noemenswaardige gebeurtenis was. 

De Nederlandse voetballer Gini Wijnaldum (actief voor Liverpool FC en Oranje) heeft bijvoorbeeld een overzicht met alle hoogtepunten waarop hij jaarlijks kan terugblikken. Hiermee brengt hij momenten die belangrijk voor hem zijn extra onder de aandacht en kan hij zo supporters van diverse clubs betrokken houden. 

Zo geeft hij de Feyenoord fans bijvoorbeeld een mooi moment om van te genieten als hij zijn debuutwedstrijd uitlicht, laat hij de supporters van Newcastle United nagenieten van zijn 4 doelpunten in 2015 tegen Norwich City en brengt hij de fans van Liverpool nogmaals in extase als Gini zijn throwback doet naar de wedstrijd tegen FC Barcelona, waarin hij met 2 doelpunten een groot aandeel had in een van de meest spectaculaire comebacks uit de geschiedenis en de uiteindelijke Champions League overwinning.

3. Periodieke content update 

Als je ziet dat bepaalde content goed presteert, kun je ervoor kiezen om deze content te updaten. Je publiek heeft al laten blijken dat ze het onderwerp interessant vindt, dus hier kun je op deze manier goed op inspelen. Hoe je dit voor je moet zien?

Het foodplatform Chickslovefood zag in de analytics bijvoorbeeld dat hun recept voor bananenbrood heel populair is. Hier hebben zij slim op ingehaakt door nieuwe varianten van het recept te maken met extra ingrediënten. Dit resulteerde onder andere in nieuwe blogposts over het maken van pure chocolade bananenbrood, Bounty bananenbrood en bananenbrood cheesecake.

4. Compilaties maken

Het maken van compilaties is een bewezen strategie die in 2020 ook goed werkt. Door je best scorende content te bundelen en te lanceren als nieuw product breng je in één klap zowel je nieuwe als je catalogus producten onder de aandacht.

Hoewel DJ/Producer Hardwell tijdelijk een pauze heeft genomen bracht de Nederlandse artiest begin dit jaar wel een nieuw album uit. Het album ‘The Story of Hardwell (Best Of)’ is een compilatie bestaande uit een mix van zijn meest populaire tracks en meer recente releases. Hierdoor kregen zijn nummers op alle streamingdiensten weer een flinke boost.

Daarbij sloot deze compilatie goed aan bij het afsluiten van ‘The Story Of Hardwell’. In deze 15 maanden durende ‘social docu’ nam Hardwell zijn fans dagelijks mee in zijn verhaal en blikte hij via zijn online kanalen terug op alle hoogtepunten in zijn carrière.

5. Polls

Waarschijnlijk heb je redelijk wat content dat beter presteert dan de meeste content die je publiceert. Doe hier je voordeel mee door deze op een slimme manier met elkaar te vergelijken en interactie van je publiek uit te lokken door bijvoorbeeld een poll.

Hardstyle platenlabel Scantraxx doet dit goed door regelmatig twee populaire releases uit hun catalogus in een poll te verwerken. Op deze manier worden fans van beide artiesten betrokken en is het voor het label tegelijkertijd een perfecte manier om deze top tracks weer onder de aandacht te brengen.

Welke content ga jij opnieuw uitlichten?

Met bovenstaande manieren kun je veel meer rendement halen uit je bestaande content, zonder dat het je veel tijd en geld kost. Probeer een goede balans te vinden tussen het ontwikkelen van nieuwe content en het hergebruiken van bestaande content. Welke manieren spreken jou het meest aan om je bestaande content nog beter uit te lichten? Of heb je zelf suggesties die uit ervaring ook heel goed werken? We zijn benieuwd. Laat het ons weten!