, ,

AI en de impact op zoekmachines: Welkom in de nul-klik wereld

De ontwikkelingen op het gebied van AI hebben een significante impact op traditionele zoekmachines zoals Google Search en daarmee ook op het websiteverkeer. Het zoekgedrag online verandert snel met de opkomst van AI-tools zoals ChatGPT en Perplexity, opgericht door OpenAI-onderzoeker Aravind Srinivas. Het ‘even Googlen’ maakt plaats voor ‘even GPT-en’. Wat betekent dat voor jou?

Met een enorme dominantie in zoekopdrachten, 9 van de 10, en een omzet van meer dan $280 miljard uit advertenties vorig jaar, staat Google voor een aanzienlijke uitdaging.

Mijn persoonlijke ervaring sinds halverwege 2023, waarbij ik AI uitsluitend gebruik als startpunt voor mijn zoekopdrachten (van algemene informatie tot hele specifieke gebruikersinstructies van systemen), heeft ervoor gezorgd dat ik Google Search vrijwel niet meer gebruik. De gebruikservaring met AI-chatbots vind ik veel fijner en effectiever. Van steeds meer mensen hoor en lees ik dat zij dit ook zo ervaren. 

Deze trend betekent niet alleen een verschuiving in hoe AI SEO beïnvloedt, maar vooral hoe het gebruikersgedrag verandert. De nul-klik antwoorden van AI-chatbots bieden een directe oplossing zonder de noodzaak om door links, advertenties, pop-ups, SEO-geoptimaliseerde teksten en cookies te hoeven navigeren. En je wordt niet geretarged. Dit gaat ongetwijfeld veel effect hebben op de traditionele zoekmachines en het aantal websitebezoeken.

Het begrijpen en anticiperen op AI-gedreven zoekgedrag

Het is belangrijk om de verschuiving naar AI-gedreven zoekgedrag te begrijpen en hier proactief op in te spelen. Overweeg daarom het volgende: 

 1. Huidig zoekgedrag van je doelgroep: Analyseer hoe je doelgroep momenteel zoekt, welke tools ze daarvoor gebruiken en wat hun voorkeuren zijn. Herhaal dit regelmatig. 
 2. De toekomstige rol van jouw website: Definieer de gewenste rol die jouw website speelt in een landschap waar AI directe antwoorden biedt. Hoe blijft je site relevant en aantrekkelijk voor je bezoekers?
 3. Aanpassing van je 2024 strategie: Bekijk of je strategie voldoende inspeelt op de veranderingen in zoekgedrag en de manier waarop content wordt geconsumeerd door je publiek. Dit vereist mogelijk een grondige heroverweging van je huidige aanpak.

Het creëren van AI-vriendelijke en effectieve content

Het doel is om content te ontwikkelen die niet alleen goed scoort in de nieuwe ‘Search Generative Experience (SGE)’ – het genereren van directe, geïntegreerde antwoorden op zoekopdrachten met behulp van AI, maar ook effectief bezoekers naar je website leidt.

Dit omvat:

 1. Zichtbaarheid in AI-tools: Zorg ervoor dat je content zichtbaar en aantrekkelijk is voor AI-tools zoals ChatGPT. Dit betekent dat de content heel onderscheidend, duidelijk en informatief moet zijn voor het beantwoorden van gestelde vragen.
 2. Diversificatie van contentformats: Video- en audiocontent, zoals podcasts, zullen belangrijker worden. Deze formats bieden een dynamische en meer onderscheidende manier om je publiek te bereiken en te betrekken.
 3. Focus op eigen ervaringen en unieke inzichten: Deel eigen ervaringen, voer relevante onderzoeken uit, en bied unieke inzichten die voor andere media en platforms ook interessant zijn om te publiceren. Dit soort content is aantrekkelijk voor AI, omdat het unieke perspectieven en diepgaande analyses biedt.

Hiermee kun je effectief inspelen op de veranderende dynamiek van zoekmachines en AI-gedreven zoekgedrag. Ook waarborg je tegelijkertijd de relevantie en zichtbaarheid van je content.

Voorbereiden op de toekomst

Welke acties kun je ondernemen om voor te bereiden op de nul-klik wereld:

 1. Richt een AI-stuurgroep op: Stel een multidisciplinair team samen dat de ontwikkeling en implementatie van AI-strategieën in je organisatie leidt. Deze groep zal fungeren als ‘ontdekkers’ van nieuwe AI-mogelijkheden.
 2. Experimenteer met chat zoekfunctionaliteit van Bing en Bard: Dit biedt eerste inzichten in de ontwikkeling van generatieve zoekervaringen. Ook kun je zien in hoeverre je zelf wel of niet zichtbaar bent op belangrijke zoektermen.
 3. Analyseer risico’s van afnemend websiteverkeer: Maak een inschatting van de impact als het verkeer vanaf Google Search (en betaalde zoekopdrachten) vanaf 2024 afneemt.
 4. Bepaal jouw ultieme expertisegebied: Onderzoek op welke zoektermen je een sterke positie hebt die je wilt beschermen (de vragen die jij het allerbeste kunt beantwoorden) en op welke vragen je een dominante positie met antwoorden wilt opbouwen.
 5. Experimenteer met andere kanalen: Verminder de afhankelijkheid van SEO en SEA door te experimenteren met andere kanalen waar je doelgroep actief is en jou verwacht en accepteert.

Het belang van content

Hoewel content cruciaal blijft om gevonden te worden, is het belangrijk om niet te focussen op meer generieke content te produceren met AI. In plaats daarvan is een doordachte en transformerende contentstrategie vereist.

Wij staan klaar om je hierbij te ondersteunen en samen een strategie te ontwikkelen die past bij de nieuwe realiteit van zoekgedrag en contentconsumptie. 

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.