,

Bereid je voor op een ‘Searchquake’

Recent onderzoek van BrightEdge toont aan dat Google’s Search Generative Experience (SGE) de manier waarop we zoeken fundamenteel gaat veranderen, een ‘Searchquake’ in de digitale wereld! Het is cruciaal dat bedrijven zich voorbereiden op de impact die SGE zal hebben op merkzichtbaarheid en klantgedrag.

SGE maakt het mogelijk om zoekopdrachten efficiënter uit te voeren door direct uitgebreide antwoorden te verstrekken, waardoor de noodzaak voor meerdere zoekacties en het doorklikken naar websites vermindert. AI fungeert hierbij als een brug tussen jouw content en de Google-gebruiker.

Zo gaan we bijvoorbeeld zien dat AI een complete winkelervaring kan simuleren, bezoekers stap voor stap begeleidt zonder dat ze de zoekmachine hoeven te verlaten.

De opkomst van ‘zero-click’ ervaringen heeft verregaande gevolgen voor zoekgedrag en Google-advertenties.

Uit het onderzoek blijkt dat 84% van de zoekopdrachten op Google beïnvloed wordt door SGE en dat de sectoren gezondheidszorg, e-commerce en B2B-technologie de grootste gevolgen zullen ondervinden. 

Door SGE wordt de zichtbaarheid van websites in zoekresultaten complexer, wat kan leiden tot een afname van het aantal bezoekers op je website via zoekmachines. De bezoekers die je nog trekt, zijn echter mogelijk wel waardevoller en meer betrokken.

De verschuiving naar SGE is niet alleen de volgende algoritmische verandering van Google is. Het is de belangrijkste verandering van de zoekmachine ooit en vertegenwoordigt een ingrijpende verandering die invloed zal hebben op elke branche, elk bedrijf en elke marketeer.

Het is essentieel dat je je SEO-strategie en website-ervaring hierop afstemt. Om je voor te bereiden op SGE, zijn hier enkele actiepunten:

 1. Versterk E-E-A-T (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness):
  • Expertise: Laat zien dat de inhoud van je website is gemaakt door mensen met diepgaande kennis van het onderwerp. Deel bijvoorbeeld uitgebreide biografieën van auteurs en relevante kwalificaties. 
  • Experience: Deel bewijzen van praktische en relevante ervaring, zoals case studies of klantverhalen.
  • Authoritativeness: Verwerf autoriteit door erkenning van toonaangevende websites en het behalen van bepaalde certificaties of normeringen.
  • Trustworthiness: Beveilig je website, wees transparant in communicatie en verzamel positieve reviews.
 2. Optimaliseer voor conversational search en long-tail keywords:
  • Gebruik een natuurlijke spreektaal in je content.
  • Anticipeer op letterlijke vragen van je publiek en integreer deze in je content.
  • Schrijf in de tweede persoon om een persoonlijke dialoog te creëren.
  • Verrijk je content met storytelling en interactieve elementen zoals chatbots.
  • Wees helder en beknopt in je boodschap.
 3. Integreer multimediale content:
  • Gebruik video’s, podcasts en infographics om antwoorden levendiger te maken.
 4. Analyseer zoekintentie:
  • Volg hoe zoekintenties veranderen en pas je contentstrategie hierop aan.
 5. Bouw aan je online reputatie:
  • Verzamel klantreviews en vermeldingen in toonaangevende publicaties.
 6. Zorg voor contextuele relevantie:
  • Creëer diepgaande en informatieve content die niet alleen vragen beantwoordt, maar ook de bredere context begrijpt.
 7. Blijf flexibel:
  • Wees bereid je strategieën aan te passen aan de snel evoluerende digitale marketingwereld.

Door deze aanbevelingen toe te passen, zorg je ervoor dat je SEO-strategie en website-ervaring klaar zijn voor de toekomst van zoeken met SGE, en bied je een waardevollere ervaring aan je bezoekers.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.