, ,

OpenAI lanceert indrukwekkende ChatGPT VOICE

OpenAI kende een ongekend turbulente week, waarbij CEO en mede-oprichter Sam Altman door het bestuur ontslagen werd, zijn mede-oprichter Greg Brockman daarop direct ontslag nam, beide mannen werden een paar dagen later bij Microsoft aangenomen om een nieuw AI onderzoeksteam op te bouwen, maar enkele dagen daarna keerde beide mannen toch weer terug bij OpenAI waar het bestuur gelijk de deur gewezen en vervangen werd.

Tussen neus en lippen door lanceerde OpenAI woensdag (ter viering van de terugkeer van Atman & Co) voor alle gebruikers ook nog even een zeer indrukwekkende VOICE functie.

Dat deden ze wel op een heel passende en ludieke wijze. Luister hier naar de eerste VOICE dialoog tussen een OpenAI medewerker en ChatGPT.

Deze voicefunctie is een chatbot die reageert op gesproken woorden. Als je iets zegt, begrijpt ChatGPT je vraag of opmerking en geeft een gesproken antwoord terug. Het gebruikt geavanceerde AI om gesproken taal te verwerken en gepaste antwoorden te geven en slaagt daar verbazingwekkend goed in. 

Je kunt dus nu via de ChatGPT app op je telefoon, gewoon in het Nederlands, praten tegen ChatGPT en alle andere GPT’s, en ook in gesproken Nederlandse tekst antwoord krijgen. Hiermee kun je een gesprek voeren, net alsof je met een mens praat.

Deze gesproken teksten verschijnen ook direct in een tekstversie (of een plaatje, als je de opdracht geeft om een plaatje te maken) in je ChatGPT scherm inclusief linkjes naar de bronnen van de gegeven informatie. Dit wordt weergegeven met een [ ” ].

Ook zijn de antwoorden volledig gebaseerd op de actualiteit. Zo vroeg ik bijvoorbeeld naar de uitslagen van de verkiezingen en over de mogelijke formaties en kreeg ik zeer uitgebreid en correct antwoord met linkjes naar alle bronnen.

Hiermee wordt het ook gelijk duidelijk dat er belangrijke nieuwe manieren gaan ontstaan waarop mensen je website gaan vinden, in plaats van de traditionele search kanalen zoals Google.

Ook is het mogelijk om via de spraakfunctie plaatjes te laten maken.

Toen ik vroeg naar een plaatje van een zonsondergang in Thailand (dat was even het eerste waar ik aan dacht, nu ik iedere dag mooie foto’s van mijn oudste zoon krijg die aan het reizen is in Thailand) kreeg ik binnen een paar seconden dit mooie plaatje.


Hoe gebruik je ChatGPT VOICE?

Heel simpel. Open je chat en klik aan rechterkant op het koptelefoon icoontje. Stel je vraag of geef een opdracht, wacht eventjes en je krijgt een gesproken en geschreven tekst terug.

Door in de spraakfunctie te blijven kun je ook een verdere dialoog voeren. Je onderbreekt deze pas door op het rode kruisje te klikken. 

Wil je de stem aanpassen? Klik bij het beginscherm onderin op de 3 puntjes naast je profielnaam en selecteer onder het kopje ‘SPEECH’ je ‘Voice’. Daar kun je ook je ‘Main Language’ op Dutch zetten. 


Revolutie van typen naar spreken

De introductie van deze spraakfunctie is een grote stap vooruit richting spraakgestuurd in plaats van typegestuurd werken en leven. Dit levert enorme gedragsveranderingen en voordelen op:

  1. Gebruiksgemak: Spraakgestuurde interacties zijn vaak handiger dan typen, vooral voor mensen die onderweg zijn of moeite hebben met typen. Het maakt technologie toegankelijker.
  2. Natuurlijke interactie: Mensen vinden het vaak natuurlijker om te praten dan te typen. Spraakgestuurde AI maakt interactie met technologie menselijker en intuïtiever.
  3. Verbeterde taalverwerking: AI-systemen worden steeds beter in het begrijpen en verwerken van natuurlijke taal. Dit betekent dat ze complexere opdrachten kunnen begrijpen en gepaste, contextuele antwoorden kunnen geven.
  4. Integratie in het dagelijks leven: Spraakgestuurde assistenten worden steeds meer geïntegreerd in dagelijkse apparaten, zoals smartphones, auto’s, en thuisassistenten. Dit maakt het makkelijker om technologie te gebruiken zonder onderbreking van dagelijkse activiteiten.
  5. Gepersonaliseerde ervaringen: Spraakgestuurde AI kan leren van eerdere interacties om meer gepersonaliseerde ervaringen te bieden. Dit kan gaan over taalvoorkeuren, de manier van spreken, of zelfs het herkennen van de stem van de gebruiker.

De verschuiving naar spraakgericht werken met AI biedt dus nieuwe mogelijkheden voor toegankelijkheid, gebruiksgemak en gepersonaliseerde interactie. Het maakt deel uit van een grotere trend waarbij technologie zich aanpast aan menselijke voorkeuren in plaats van andersom.


Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.