De belangrijkste updates van Apple tijdens WWDC 2024

WWDC Apple AI 2024

In deze blog bespreken we de aankondigingen van Apple tijdens WWDC 2024, hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Dit jaar draaide alles om de nieuwe software-updates en, zoals we vorige week al voorspelden in onze AI Friday nieuwsbrief, kunstmatige intelligentie (AI).

Hoewel Apple al langere tijd bezig is met AI, hebben ze tot nu toe weinig informatie onthuld. Tijdens de conferentie werd duidelijk dat Apple flinke ambities heeft op het gebied van AI en werd Apple Intelligence aangekondigd. Wat kunnen we verwachten van Apple’s plannen met AI?

Lees verder om meer te weten te komen over Apple Intelligence en hoe je dit in de toekomst praktisch kunt toepassen.

Wat is Apple Intelligence?

Apple Intelligence is een pakket van geavanceerde AI-functies die je rechtstreeks kunt gebruiken op Apple-apparaten zoals iPhones, iPads en Macs. Met deze technologieën kun je teksten en afbeeldingen genereren met behulp van AI, maar krijg je ook uitgebreide mogelijkheden voor fotobewerking. Ook is Apple’s spraakassistent Siri sterk verbeterd, waardoor deze slimmer en natuurlijker is in gesprekken met gebruikers. 

De volgende belangrijke toepassingen werden tijdens het WWDC aangekondigd:

Generatieve AI voor tekst en beeld

  • Schrijven en bewerken: Apple Intelligence biedt functies zoals schrijven, herschrijven, proeflezen en samenvatten van teksten in apps zoals Mail, Notities en Pages. Gebruikers kunnen verschillende versies van een tekst genereren en de stijl naar wens aanpassen.
  • Genmoji: Gebruikers kunnen gepersonaliseerde emoji’s maken, genaamd Genmoji, die hun eigen gezichtsuitdrukkingen en kenmerken weergeven.

Verbeterde Siri

  • Natuurlijke taalverwerking: Siri kan op een natuurlijkere manier communiceren en acties uitvoeren die rekening houden met de situatie van de gebruiker binnen apps. Dit maakt interacties vloeiender en meer gepersonaliseerd.
  • Automatisering van taken: Siri kan nu automatisch taken zoals reserveringen maken, tickets kopen en projecten beheren.
  • Integratie met ChatGPT: Siri kan nu gebruik maken van ChatGPT voor het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van complexe taken. Gebruikers moeten toestemming geven voordat gegevens naar ChatGPT worden gestuurd.

AI in foto’s en video’s

  • Foto’s en video’s bewerken: De nieuwe Photos-app in iOS 18 en macOS Sequoia maakt gebruik van AI om foto- en videobibliotheken automatisch te organiseren en biedt nieuwe bewerkingsmogelijkheden.
  • 3D ruimtelijke foto’s: VisionOS 2 maakt het mogelijk om normale foto’s te transformeren naar 3D-beelden. Dit zorgt ervoor dat je foto’s op een nieuwe, levensechte manier kunt ervaren.

Privacy en veiligheid

  • Private Cloud Compute: Apple Intelligence maakt gebruik van ‘on-device processing’ en cloud-gebaseerde verwerking via Private Cloud Compute. Dit zorgt ervoor dat veel AI-taken lokaal op het apparaat kunnen worden uitgevoerd, wat de privacy van de gebruiker beschermt. Voor complexere taken die meer rekenkracht vereisen, worden gegevens tijdelijk naar Apple’s eigen servers ‘in de cloud’ gestuurd, verwerkt en vervolgens verwijderd. Dit zorgt ervoor dat gebruikersgegevens beschermd blijven en niet toegankelijk zijn voor derden.

Bekijk hier de hele presentatie over Apple Intelligence of hieronder de 5 minuten samenvatting.

Belangrijke stappen in Apple’s AI

Het is nog afwachten is hoe de aangekondigde AI-functies in de praktijk zullen werken. Apple geeft in ieder geval duidelijk het signaal af dat ze belangrijke stappen met AI gaan zetten, en dit op hun eigen innovatieve manier.

Apple Intelligence onderscheidt zich van andere AI-toepassingen doordat het speciaal is geoptimaliseerd voor praktische toepassingen en volledig geïntegreerd is met de apparaten en apps die al dagelijks veel gebruikt worden. Deze AI past zich aan aan de hand van persoonlijke data en context van de gebruiker. Dit zorgt voor een hele gepersonaliseerde ervaring. Daarnaast legt Apple een sterke nadruk op privacy en veiligheid. 

Apple heeft een uitstekende positie om een belangrijke speler in AI te worden. Met meer dan 1 miljard actieve gebruikers wereldwijd en het vertrouwen dat veel gebruikers in Apple stellen (iets wat bij veel andere AI-aanbieders vaak ontbreekt), heeft Apple over een enorme basis om deze technologie snel te verspreiden en de adoptie van AI aanzienlijk te versnellen. 

Apple Intelligence is gratis te gebruiken en wordt beschikbaar gesteld als onderdeel van de nieuwste software-updates voor iPhone, iPad en Mac. De bètaversie wordt dit najaar uitgerold in de Engelse (VS) versie van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia, met ondersteuning voor meer talen in de toekomst. 

Apple heeft inmiddels aangekondigd dat Apple Intelligence en enkele andere nieuwe functies van iOS 18 voorlopig niet beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. Het bedrijf geeft als reden de eisen van de Digital Markets Act (DMA), die volgens Apple de gegevensbeveiliging en privacy van gebruikers in gevaar zouden brengen.

Uitnodiging maandelijkse AI-inspiratiesessies

Graag kijken we samen met jou naar de belangrijkste AI-ontwikkelingen, bespreken we het laatste nieuws en updates, delen we ervaringen, inspireren we elkaar, profiteren we van wat mogelijk is en bereiden we ons zo goed mogelijk voor op de veranderingen die eraan komen.

Vind je het leuk om hier ook bij te zijn? Meld je dan aan.

Banner Online AI inspiratiesessie