, ,

In 2024 gaan de AI ontwikkelingen versnellen

Afgelopen jaar hebben we de eerste fase van bewustwording en verkenning in de wereld van AI meegemaakt, waarbij de basis voor het AI-tijdperk is gelegd. We hebben gezien hoe een legio aan nieuwe AI-bedrijven gelanceerd is en bestaande bedrijven AI in hun producten en diensten zijn gaan integreren. In zowel ons privé- als werkende leven zijn we AI-toepassingen ook aan het ontdekken.

In 2024 gaat deze ontwikkeling zich verder versnellen. De meeste bedrijven gaan serieus werk maken om AI in hun werkprocessen, producten en diensten te integreren. We zullen grootschalige experimenten en adoptie gaan zien, waarmee AI in steeds meer facetten van ons leven een prominente rol gaat spelen.

Laten we kijken welke ontwikkelingen we in 2024 kunnen verwachten en wat de impact hiervan op ons dagelijks leven zal zijn. 

  • AI-modellen worden slimmer, krachtiger en beter 
  • De impact van AI op marketing
  • De opkomst van een team AI-assistenten
  • Toegang tot eigen taalmodellen
  • Nieuwe rollen en functies in het AI-tijdperk
  • Apple introduceert AI-Dagboek, een voorbode van wat gaat komen
  • Large Language Models (LLM’s) zijn hallucinerende droommachines 

Eén ding is zeker: volgend jaar rond deze tijd zal onze manier van leven en werken ingrijpend anders zijn. Maar hoe precies? Laten we het samen gaan ontdekken.

AI-modellen worden slimmer, krachtiger en beter

AI-modellen evolueren snel en worden met de dag slimmer, krachtiger en beter. We zien een verschuiving van traditionele taalmodellen, die puur op tekst zijn gebaseerd, naar geavanceerdere multimodale AI-modellen. Deze nieuwe generatie modellen integreert naast tekst ook afbeeldingen, audio, video en code. Een voorbeeld hiervan is Google’s recent aangekondigde Gemini.

Verwacht wordt dat ChatGPT-5, OpenAI’s opvolger van GPT-4, ook een multimodaal model zal zijn en begin volgend jaar gelanceerd wordt. Er wordt gespeculeerd dat GPT-5 geavanceerdere functies zal hebben, waaronder enige mate van zelfbewustzijn en zelfcorrectie, maar dit is nog onbevestigd.

Deze trend betekent niet alleen een verschuiving in hoe AI SEO beïnvloedt, maar vooral hoe het gebruikersgedrag verandert. De nul-klik antwoorden van AI-chatbots bieden een directe oplossing zonder de noodzaak om door links, advertenties, pop-ups, SEO-geoptimaliseerde teksten en cookies te hoeven navigeren. En je wordt niet geretarged. Dit gaat ongetwijfeld veel effect hebben op de traditionele zoekmachines en het aantal websitebezoeken.

De impact van AI op marketing

De impact van AI op onze marketingwerkzaamheden gaat groot zijn. Met geavanceerde AI-tools binnen handbereik, worden o.a. content creatie, distributie en klantenservice niet alleen eenvoudiger, maar ook aanzienlijk krachtiger.

Laten we eens kijken naar 6 marketing gebieden waar AI ingezet kan worden.

1. Content creatie
Voor veel marketeers is content creatie het eerste gebied waar ze AI voor gebruiken. Ze gebruiken AI om (effectiever) content te creëren zoals tekst, afbeeldingen, audio en video. De kwaliteit hiervan gaat steeds verder verbeteren, waarbij het amper of niet meer van echt te onderscheiden is. 

2. Content distributie
AI kan ons helpen bij het verbeteren van zichtbaarheid op diverse kanalen, zoals social media, websites, webshop en e-mail marketing. Denk bijvoorbeeld aan een AI-tool die de content op je website aanpast op basis van de bezoeker.

3. Online advertising
Door AI in te zetten voor online campagnes, kunnen we enorme datasets analyseren en leren van gebruikersinteracties, waardoor onze advertenties relevanter en doeltreffender worden.

4. Klantenservice
AI-gestuurde chatbots bieden een nieuwe dimensie aan klantenservice, waardoor we snel en efficiënt kunnen reageren op klantvragen, op ieder moment van de dag.

5. Content strategie
In 2024 zal AI onmisbaar zijn in het ontwikkelen van content strategieën. Het herkennen van trends en het analyseren van het gedrag biedt ons diepere inzichten dan ooit tevoren.

6. Data en inzicht
AI helpt ons om bergen data te verwerken en waardevolle inzichten te verzamelen, die onze content marketing strategie en uitvoering kunnen versterken.

Benieuwd hoe dit er in praktijk uitziet? Bekijk hier een gedetailleerde uitwerking van de specifieke marketingaspecten waar AI een rol kan spelen. 

De opkomst van een team AI-assistenten 

De twee meest vooruitstrevende AI-modellen zijn OpenAI’s ChatGPT-4 en Google’s Gemini Ultra. Deze modellen zijn op dit moment superieur ten opzichte van alle andere AI modellen in de wereld, die niet verder komen dan het niveau van ChatGPT-3,5.

Over het algemeen geldt: hoe groter het AI-model (dat getraind is op meer gegevens en dus duurdere rekenkracht vereist om te trainen. Het trainen van GPT-4 kostte bijvoorbeeld meer dan $100 miljoen!), hoe “slimmer” het is.

In de wereld van AI zien we echter een verschil ontstaan tussen generalistische en gespecialiseerde modellen. De generalistische AI’s, zoals GPT-4 en Gemini, kunnen een breed scala aan taken aan. Daarentegen excelleren de gespecialiseerde AI’s in specifieke taken, hoewel ze minder flexibel zijn.

Stel je voor dat je een team van AI-assistenten tot je beschikking krijgt. Je hebt algemene assistenten voor veel verschillende taken en meer gespecialiseerde assistenten voor hele specifieke taken. Deze AI’s werken niet alleen voor jou, maar ook met elkaar. Ze kunnen taken aan elkaar delegeren, afhankelijk van wie het meest geschikt is voor een bepaalde taak.

Bijvoorbeeld, als je een reis wilt boeken, kan een generalistische AI-assistent op basis van jouw voorkeuren de perfecte bestemming vinden. Vervolgens schakelt deze een gespecialiseerde AI in om de boeking af te handelen.

De toekomst van AI gaat niet alleen over het gebruik van één slimme assistent, maar over een heel netwerk van AI’s die samenwerken. Dit netwerk zal bestaan uit zowel slimme, generalistische AI’s als minder geavanceerde, maar specialistische assistenten.

Benieuwd naar hoe jij jouw organisatie kan voorbereiden op deze toekomst? 

Ontdek de 5 fases van AI-volwassenheid in organisaties, inclusief de fase van autonome AI-assistenten.

Toegang tot eigen taalmodellen

Taalmodellen transformeren de manier waarop we met technologie omgaan. Deze modellen zijn onder te verdelen in twee categorieën: ‘closed source’, zoals ChatGPT-4 en Google’s Gemini, waarbij de broncode niet publiekelijk beschikbaar is en de eigenaar de volledige controle behoudt; en ‘open source’, zoals Meta’s LLaMA. De open source modellen, delen hun broncode en trainingsdata, waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn.

Met de beschikbaarheid van open source taalmodellen (Large Language Models -LLM’s), staat de wereld open voor slimme ontwikkelaars om effectieve en gespecialiseerde AI’s te creëren. Deze AI’s kunnen helpen bij taken die voorheen complexe en dure programma’s vereisten. We staan aan de vooravond van een tijdperk waarin taalmodellen die reageren op en leren van hun omgeving de norm worden, zowel in ons werk als in ons dagelijks leven.

Een interessante nieuwe speler op dit gebied is Mistral AI. Deze in Parijs gevestigde startup, opgericht door voormalige medewerkers van Google’s DeepMind en Meta, heeft onlangs een indrukwekkende $415 miljoen opgehaald. Met een waardering van $2 miljard in slechts 10 maanden tijd! (ja, je leest het goed), lijkt Mistral AI een belangrijke speler te worden. Ze richten zich op het ontwikkelen van open, gedecentraliseerde en verantwoorde AI-technologie.

Mistral AI heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de discussie rond de AI-wetgeving van de Europese Unie en heeft onlangs een ontwikkelaarsplatform in bèta gelanceerd.

Nieuwe rollen en functies in het AI-tijdperk

Terwijl we het AI-tijdperk betreden, stellen veel ondernemers zich de vraag: “Hoe zorg ik voor de juiste capaciteit en mensen om onze transitie naar AI te realiseren?”. 

Naarmate je AI-gebruik volwassener wordt, moet de structuur van je team evolueren. Dit betekent dat nieuwe rollen en functies nodig zijn:

Kernfunctie:

Chief AI Officer: Verantwoordelijk voor de overkoepelende AI-strategie, beleid, en implementatie. Belangrijk is een grondige kennis van de bedrijfsstrategie, verandermanagement, en inkoop van marketingtechnologie.

Must-have rollen:

AI Project/Programma Manager(s): Drijvende kracht achter specifieke AI-projecten en -programma’s. Functioneert als centrale spil in de organisatie met extra AI vertegenwoordigers in elke afdeling.


Optionele rollen:

Integratie-expert: Gespecialiseerd in het integreren van AI-tools in bestaande processen en systemen.
AI-ontwikkelaars: Voor het bouwen en onderhouden van op maat gemaakte AI-tools.

Belangrijke betrokkenen:

Marketing, Sales, Hoofdredactie, Analisten, Juridisch, Bedrijfscultuur, en Data Beveiliging zijn cruciaal voor een soepele integratie van AI in de organisatie.

Het is essentieel om een veelzijdig team samen te stellen dat de mogelijkheden van AI kan benutten en toepassen in alle aspecten van de organisatie. Met een AI-stuurgroep kun je dit goed structureren en organiseren. De toekomst is aan bedrijven die deze nieuwe rollen omarmen en de kracht van AI volledig benutten.

Apple introduceert AI-gedreven Dagboek

Apple zegt te werken aan geavanceerde AI-taalmodellen voor iPhones en andere apparaten, en heeft belangrijke doorbraken bereikt in de implementatie en opslag van deze modellen. De onderzoekers van het bedrijf hebben een techniek ontwikkeld om AI-data op te slaan in flashgeheugen, waardoor het mogelijk is om complexe AI-assistenten en chatbots op apparaten met beperkt geheugen te laten draaien.

Deze ontwikkelingen zouden kunnen leiden tot verbeterde Siri-functies, real-time vertaling, en geavanceerde mogelijkheden in fotografie en augmented reality. Apple streeft ernaar om AI te integreren in zoveel mogelijk apps, terwijl het zich richt op privacy en verantwoorde AI-ontwikkeling. 

De lancering van de AI-gedreven Dagboek-app, is mogelijk een voorbode van innovatieve AI-toepassingen op de Iphone en andere apparaten.

De Dagboek-app kan automatisch belangrijke momenten voorstellen vanuit je recente bezochte locaties, foto’s, muziek en work-outs, om je zo te helpen aan de slag te gaan met schrijven. Bij de update naar OS 17.2 wordt de Dagboek-app automatisch toegevoegd, volledig geïntegreerd in het Apple-ecosysteem.


Apple benadrukt dat privacy centraal staat in de ontwikkeling van deze app. De gegevens in de Dagboek-app zijn versleuteld zolang je iPhone vergrendeld is, en gebruikers hebben de optie om extra beveiligingsmaatregelen te activeren zoals wachtwoordcodes, Face ID of Touch ID. Alle dagboekgegevens worden end-to-end versleuteld en opgeslagen in iCloud, zodat alleen jij toegang hebt tot jouw herinneringen.


Interessant is dat de suggesties voor het dagboek lokaal op het apparaat worden gegenereerd. Dit betekent dat je volledige controle hebt over welke voorgestelde momenten worden gedeeld met de app en toegevoegd aan je dagboek. 

LLM’s zijn hallucinerende droommachines

Ter afsluiting deel ik een fascinerend inzicht van Andrej Karpathy, een vooraanstaand AI-onderzoeker die onlangs ook een indrukwekkende presentatie gaf over de ontwikkeling van LLM’s. Hij belicht de ‘hallucinatie’ eigenschap van AI zoals ChatGPT, die vaak zichtbaar wordt in antwoorden die uit context of onjuist lijken. Veel mensen zien dit als een fout, maar Karpathy biedt een ander perspectief: LLM’s zijn in wezen droommachines.

Karpathy legt uit dat wat wij zien als ‘hallucinatie’ in feite de kernfunctie van LLM’s is: ze genereren ideeën en antwoorden gebaseerd op hun training.


‘We direct their dreams with prompts. The prompts start the dream, and based on the LLM’s hazy recollection of its training documents, most of the time the result goes someplace useful. It’s only when the dreams go into deemed factually incorrect territory that we label it a “hallucination”. It looks like a bug, but it’s just the LLM doing what it always does.’

Karpathy maakt ook het verschil duidelijk met zoekmachines, die enkel bestaande informatie hergebruiken en geen nieuwe ideeën kunnen creëren. Een LLM is 100% aan het dromen en heeft het hallucinatieprobleem. Een zoekmachine droomt 0% en heeft het creativiteitsprobleem. Hij benadrukt dat, hoewel hallucinatie inherent is aan LLM’s, we manieren moeten vinden om deze eigenschap te beheersen in AI-assistenten. 

Deze visie van Karpathy biedt een interessant nieuw perspectief op AI, met nadruk op het belang van het benutten van hun unieke creatieve capaciteiten. Vooruitkijkend naar 2024 is het essentieel om ons te richten op de sterke punten van AI-tools en deze in te zetten waar ze voor ons het meest effectief zijn. Door continu te experimenteren en regelmatig te testen op verbeteringen, kunnen we optimaal gebruikmaken van de razendsnel ontwikkelende AI-technologie.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.