Hoe scoren Michelin restaurants in Nederland op social media?
De lockdowns zorgen niet alleen financieel gezien voor een zware periode voor Michelin restaurants. Ook op social media wordt het de chef koks moeilijk gemaakt om de zaken op orde te houden. NXTLI laat zien hoe de restaurants die het overleefd hebben op digitaal gebied presteren, in de nog altijd durende tweede lockdown.
Michelinsterrenlijst uitgelekt
27 maart wordt per ongeluk de Michelinsterren lijst van 2021 bekendgemaakt. Door een technische storing in de Michelin app worden 10 chef koks vervroegd blij gemaakt met hun eerste Michelinsterren (Ouhajji, 2021). In een volgende update volgt een analyse van digitale prestaties van deze chefs.
Groot deel Michelin restaurants inactief op socials
Uit de analyse van NXTLI blijkt dat de Michelin restaurants het sinds de tweede lockdown over uitdagend vinden om actief te blijven op social media. Er zijn restaurants bij die helemaal niet posten op tenminste één van hun social media kanalen, zoals bijvoorbeeld de tweesterrenrestaurants Sabero en ’t Nonnetje.
Verder laten Spectrum, de Groene Lantaarn en 212, alle drie in de top 20 van de top 100 lekker 2020, Facebook links volledige links liggen. Hierdoor weten mensen niet wat deze restaurants in coronatijd nog aanbieden, wat vragen kan oproepen over de mogelijkheid tot afhalen en bezorgen.
Het is cruciaal om in deze tijd betrokken te blijven met volgers, zowel financieel gezien als voor het imago. Onze collega Ognjen Jovanovic stelt op het blog Digitaal Vermogen het volgende: “Het is cruciaal om juist nu te investeren in digitale reputatie, ook al komt in de coronaperiode het inkomen van veel bedrijven onder druk te staan of volledig stil te liggen. Helaas is het nagenoeg onontkoombaar dat in de zwaarst getroffen branches, zoals evenementen en horeca, niet iedereen het gaat overleven. De bedrijven die in deze periode hun fanrelatie het best (via social media en andere kanalen) in stand weten te houden, blijven op het netvlies van de consument. Zo komt je bedrijf in de beste positie om een vliegende start te maken, als de wereld weer van het slot gaat. Mogelijk ontdek je ondertussen zelfs nieuwe, digitale verdienmodellen om de periode te overbruggen.”
‘t Lansink en Sinne laten zien wat mogelijk is
Toch zijn er restaurants die wel actief blijven. Restaurant t’ Lansink deelt met zijn volgers dat er bij de ‘Frites Boutique Foodtruck’ eten afgehaald kan worden en geeft hier wekelijks updates over. Zijn giveaway van een van de gerechten zorgt voor veel engagement.
Ook Sinne blijft actief op social media en post net als ‘t Lansink over de take away opties. Het restaurant deelt content over de speciale menu’s die het aanbiedt voor Valentijnsdag en Pasen.
Collega Denis Doeland hierover: “De kentering die het coronavirus momenteel teweegbrengt, doet niet onder voor de paradigmashift die al eerder werd veroorzaakt door de derde en op de hielen gevolgd vierde industriële revolutie. Door de nieuwe – veelal digitale – ontwikkelingen wordt een organisatie voor een ‘do or die’-keuze gesteld. Als je niet naar een digital first-bedrijf transformeert, dan is jouw business of businessmodel bij voorbaat al ten dode opgeschreven. Ook na corona. Ben je in de gelegenheid of heb je de ambitie jouw business in leven te houden gedurende de corona-periode, dan heb je maar een keuze: investeer in digitaal. De Michelin restaurants hebben nu de uitgelezen mogelijkheid om de relatie digitaal op te bouwen via de eigen website en social media.”
Vista heeft beste digitale start van het jaar
Restaurant ‘t Raedthuys laat weten dat het zijn 5 gangen ‘Sterren Thuys Box’ bezorgt, wat ook op de socials bij zijn volgers in de smaak valt. Restaurant Vista scoort in de eerste maanden van dit jaar het beste op de socials, op basis van de factoren uit de Digitale Reputatie Index van NXTLI.
Vista post net als de andere restaurants die actief blijven in coronatijd over de verschillende menu’s die in huis te halen zijn. De post over de Michelinster die het restaurant dit jaar voor de 4e keer in ontvangst mag nemen zorgt voor het hoogste engagement.
Ognjen Jovanovic: “Onze ervaring leert dat veel bedrijven blind opereren of niet de juiste context scheppen als het gaat om social media-prestaties en het onderhouden van de fanrelatie. Als deze prestaties wel op de juiste manier gemeten worden en worden afgezet tegen de concurrenten, dan raken alle betrokkenen gemotiveerd om het maximale uit de digitale reputatie te halen. Niets wakkert het vuur beter aan dan een gezonde concurrentiestrijd.”
Stijging posts in maart
De data van NXTLI laat zien dat de meeste restaurants in maart actiever zijn op de socials dan in januari en februari 2021.
Zo kent driesterrenrestaurant De Librije een moeizame digitale start van het jaar. In januari post het restaurant niks en ook in februari deelt het weinig met zijn volgers. De enige posts in februari over de online kooksessies scoren overigens wel goed. In maart is er een stijging in het aantal posts te zien, waarbij die over het behoud van de drie sterren voor de meeste betrokkenheid zorgt. Hetzelfde geldt voor De Kromme Dissel, dat in maart meer post dan in begin 2021. Het is dan ook een bijzondere maand voor het restaurant: het ontvangt zijn 50e aaneengesloten Michelinster. Hiermee is De Kromme Dissel recordhouder in Nederland.
Conclusie
Tot nu toe zijn in 2021 veel Michelin restaurants op één of meerdere van hun social media kanalen stil. Sommige restaurants weten wel actief te blijven, waarbij posts over het bezorgen en afhalen van hun gerechten het goed doen.
Ook content over het behoud van de Michelinsterren zorgt bij de meeste restaurants voor veel betrokkenheid. Over het algemeen wordt er in maart meer gepost dan in januari en februari.