De redenen voor het dalende bereik op Instagram

Onderzoek van Fanpage Karma (2022) heeft uitgewezen dat het bereik van posts op Instagram in twee jaar tijd is gedaald met 43%. Het onderzoek vergelijkt cijfers van het organisch bereik. Dus zonder betaalde en gepromote posts. Er zijn 2 miljoen posts verdeeld over 1.700 accounts met elkaar vergeleken. 

De dalende resultaten beginnen vanaf 2020. Toch leefden de resultaten weer op tegen het einde van dat jaar. Vanaf begin 2021 is er een grote daling in de bereikcijfers te zien. Deze daling lijkt zelfs vanaf september 2021 te versnellen. Waar het bereik nog 25% was begin 2020, en ongeveer 22% begin 2021, ligt dit percentage sinds het begin van 2022 op gemiddeld 16%. De grote vraag is natuurlijk: wat is de reden voor deze mindere resultaten? Er lijkt geen correlatie tussen de negatieve ontwikkeling van de bereikcijfers en het postritme, het aantal likes of zelfs de groei in het aantal volgers. Dit suggereert dat de ontwikkeling een resultaat is van een fundamentele verandering aan Instagram zélf.

Concurrentie

Instagram heeft de afgelopen jaren flinke concurrentie gekregen van Snapchat en TikTok, die ook vechten om schermtijd. Elke minuut op TikTok, wordt niet gespendeerd op Instagram. Dat is logisch. TikTok groeide in twee jaar tijd met 275%, van 800.000 naar 3 miljoen gebruikers. Instagram groeide in diezelfde periode ook, maar ‘slechts’ met 15%. Van 5,8 in 2020 naar 6,6 miljoen gebruikers in 2022.

Groei in content

De afgelopen jaren is het aantal posts op Instagram gegroeid. In 2021 zelfs 11% meer dan in 2020. Ook de opkomst van Stories heeft Instagram-gebruikers weggehouden van posts. Maar deze ontwikkelingen verklaren niet de extreme neergang die begin 2021 zichtbaar is.

Het algoritme

De grote daling sinds begin 2021 suggereert dat op dat moment het algoritme van Instagram is aangepast, en dat het erop lijkt dat privé profielen de voorkeur krijgen over profielen van bedrijven en influencers. Een andere verklaring kan zijn dat Instagram ruimte vrij is gaan maken voor betaalde posts op de feed, waardoor organische posts in de verdrukking komen.

En nu?

Een organisch bereik van gemiddeld 16% op Instagram is nog steeds erg hoog. In vergelijking met andere vormen van media is dit percentage voor organische content een fantastisch resultaat. Echter waren we jarenlang hogere resultaten gewend, waardoor het toch minder goed voelt. Spreid daarom je kansen en deel content op je Instagram feed, Stories en Reels. Maar ga ook testen op andere platforms, waarbij TikTok een interessant kanaal zal zijn dankzij de snelle groei die ze laten zien. Tot slot is het belangrijkste advies om de kwaliteit van je content hoog te houden. Relevantie en het delen van expertise blijven altijd goed scoren bij de doelgroep.

Digitale content strategie met het NXTLI Dashboard

Jeroen Westermann is Digitaal Strateeg bij NXTLI. Met het door NXTLI ontwikkelde NXTLI Dashboard maken wij inzichtelijk wat de resultaten zijn van een merk, club, persoon of organisatie op zijn digitale kanalen. Dit verbinden we met waarde en met commerciële resultaten. Op basis hiervan maken wij strategieën en ontwikkelen we digitale campagnes die de groei versnellen en optimaliseren. Interesse? Neem contact met ons op!

Bron: Fanpage Karma (2022) // Newcom Research (2022) // NXTLI (2022)