Jutta Leerdam op eenzame hoogte in Nederland

Jutta Leerdam is met afstand de meest populaire Nederlandse Olympische sporter op Instagram. Met 2.4 miljoen volgers is ze vier keer zo groot als de nummer-2 op de ranglijst: Suzanne Schulting (686.000 volgers). Nog een opvallend weetje: op 23 november 2021 behaalde Jutta de mijlpaal van 1 miljoen volgers. Het kostte haar slechts minder dan 12 weken om dit aantal méér dan te verdubbelen. 

De verklaring van haar succes, is onder andere door het delen van datzelfde succes. De post waarin Jutta Leerdam haar fans bedankt voor het krijgen van haar 1 miljoenste volger, is inmiddels 3.3 miljoen keer geliked. Door de populariteit van deze post kwam het korte filmpje terecht in de “Discovery” van heel veel mensen, die vervolgens op het bekende hartje klikten. Het delen van succes, creëert op zijn beurt dus weer meer succes.

Stegen het aantal likes evenredig met haar volgersgroei? Nee. Dit was niet het geval. Met uitzondering van een filmpje waarbij een trainingsrit in slow-motion werd vastgelegd, die bijna 1 miljoen likes opleverde, scoort Jutta Leerdam na haar volgersgroei niet ineens meer likes. Haar bereik groeit daarentegen wel, maar de liefde die ze gewend was van haar fans te krijgen, zal naar verhouding iets verminderen.

Kimberley Bos oogst lof, Itzhak de Laat ontvangt steun

Opvallend was de engagement die Kimberley Bos behaalde na afloop van haar deelname aan de Olympische Spelen. De stoere skeletonster, die met 120 km/h headfirst een bobsleebaan afdenderde en brons behaalde, heeft veel losgemaakt onder nieuwe volgers. Een mooie kans om de sport samen met Kimberley naar een hoger plan te trekken en op de golf van haar populariteit mee te gaan! 

Itzhak de Laat zag de andere kant van de medaille. Hij kwam een paar millimeter te kort om met de shorttrackers de finale te halen. Zijn post op social media kreeg veel reacties waarin steunbetuigingen werden gegeven. Ook dit is iets waar social media zijn kracht laat zien, wanneer een tegenslag verwerkt moet worden. 

Suzanne Schulting is publiekslieveling

Het meeste aantal likes gaat naar Suzanne Schulting. De winnares van 4 medailles kreeg in amper twee weken tijd bijna 800.000 likes en ongeveer evenveel comments op haar posts. Méér dan Jutta Leerdam. 

Succes of falen: relevantie en ritme is de sleutel tot succes

En zo blijkt; prestaties en emoties scoren altijd. Volgers willen oprechte mensen zien, en belonen dit vervolgens met een hartje of een reactie. Het delen van succes, het delen van tegenslag, het vragen of bieden van steun of het meenemen van je volgers in jouw dagelijkse leven, zijn nog steeds de best scorende type posts voor ieder merk of persoon. Onthoud desalniettemin, dat niet iedere post een hit hoeft te zijn, maar dat een constant ritme in zichtbaarheid ook wat waard is. 

Digitale content strategie met het NXTLI Dashboard

Jeroen Westermann is Digitaal Strateeg bij NXTLI. Met het door NXTLI ontwikkelde NXTLI Dashboard maken wij inzichtelijk wat de resultaten zijn van een merk, club, persoon of organisatie op zijn digitale kanalen. Dit verbinden we met waarde en met commerciële resultaten. Op basis hiervan maken wij strategieën en ontwikkelen we digitale campagnes die de groei versnellen en optimaliseren. Interesse? Neem contact met ons op!