OpenAI heeft een vijf-niveaus classificatiesysteem geïntroduceerd om de voortgang richting het ontwikkelen van kunstmatige algemene intelligentie (AGI) te volgen. In dit artikel hebben we het over wat AGI is en de verschillende niveau’s van ontwikkeling.

Wat is AGI?

AGI verwijst naar een AI-systeem dat menselijke capaciteiten

AGI staat voor “artificial general intelligence” ofwel Kunstmatige algemene intelligentie. Het is een systeem die menselijke taken kan uitvoeren en ervaren, maar daarnaast kan het het ook overtreffen.

Volgens verschillende bronnen waaronder Stanford, is het een vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om kennis of input te begrijpen en te leren en dit op verschillende manieren kan toepassen. Deze tools worden hierdoor steeds slimmer waardoor zowel de output als de gesprekken tussen mensen en robots steeds beter worden.

Hieronder bespreken we de 5 niveau’s van AGI ontwikkeling.

Niveau 1: Conversational AI

Dit is het niveau waarin de meeste taalmodellen zich bevinden. AI-systemen kunnen natuurlijke gesprekken voeren met mensen. Voorbeelden hiervan zijn chatbots zoals ChatGPT (t/m ChatGPT-4o), Gemini en Claude die worden gebruikt in klantenservice en als persoonlijke assistenten.

Niveau 2: Reasoning AI

AI-systemen kunnen basisproblemen oplossen op een niveau vergelijkbaar met een persoon met een doctoraat, maar zonder toegang tot externe tools. Op dit niveau presteert AI beter dan 50% van de mensen op de taken waar ze bekwaam in zijn. OpenAI heeft op 12 september 2024 ChatGPT-o1 gelanceerd dat het eerste AI-model op dit niveau is. Dit is een belangrijke stap in de richting van meer geavanceerde AI-toepassingen. 

Niveau 3: Autonomous AI

AI-systemen (AI-agents) kunnen autonoom handelen en taken uitvoeren namens gebruikers gedurende meerdere dagen. Dit betekent dat de AI zelfstandig beslissingen kan nemen en zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden zonder constante menselijke tussenkomst. AI presteert beter dan 90% van de mensen op de taken waar ze bekwaam in zijn.

Dit is ook het niveau dat mensen, in combinatie met AI agents, 365 dagen per jaar, 24 uur per dag werkzaamheden kunnen uitvoeren.  

Niveau 4: Innovating AI

AI-systemen kunnen innovatieve ideeën en oplossingen ontwikkelen. Dit zou AI in staat stellen om bij te dragen aan belangrijke uitvindingen en wetenschappelijke doorbraken, zoals het helpen bij het genezen van ziekten. AI presteert beter dan 99% van de mensen op de taken waar ze bekwaam in zijn.

Niveau 5: Organizational AI

Dit is het ultieme niveau waar AI-systemen de taken van een hele organisatie kunnen uitvoeren en dit beter doen dan 100% van de mensen. Dit omvat strategisch denken, operationele efficiëntie en de aanpassingsvermogen die nodig zijn om complexe systemen te beheren en organisatiedoelen te bereiken.

OpenAI 5 stages of AI

Waar staat OpenAI in de AGI ontwikkeling?

OpenAI heeft de term AGI zelf niet expliciet gedefinieerd binnen dit classificatiesysteem. Hiermee is het niet duidelijk wanneer OpenAI vindt dat hun ultieme doel, AGI, is bereikt. Zoals de niveaus zijn benoemd lijkt het erop dat het ergens rond niveau 4 of 5 het geval zijn. 

OpenAI heeft geen tijdslijnen genoemd, maar topman Sam Altman geeft regelmatig aan dat hij verwacht dat niveau 5 al binnen 10 jaar bereikt kan worden. Andere experts zien dat niet gebeuren en denken eerder aan een termijn van 50 jaar. Deze niveaus komen overigens vrij goed overeen met de roadmap van AI-ontwikkelingen 2024 t/m 2030

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday


Meta heeft begin deze week een flink stap vooruit gezet. Met de lancering van Llama 3.1 introduceert het bedrijf een AI-model dat net zo krachtig is als de meest geavanceerde systemen zoals ChatGPT-4o en Claude Sonnet 3.5, maar vrij toegankelijk voor iedereen.

Wat is Llama 3.1?

Llama 3.1 is een groot taalmodel (LLM) ontwikkeld door Meta. De belangrijkste kenmerken van dit model:

  1. Grootte: het model heeft drie formaten: 405B, 70B en 8B, waarbij B verwijst naar het aantal parameters. De 405B, is bijvoorbeeld 405 miljard parameters en een van de grootste modellen die beschikbaar zijn. Het kan maximaal 128.000 tokens verwerken.
  2. Architectuur: het is gebaseerd op de transformer-architectuur, vergelijkbaar met GPT-modellen zoals ChatGPT.
  3. Open source: in tegenstelling tot de meeste andere modellen kan iedereen Llama 3.1 gratis gebruiken en naar wens aanpassen. Ook kan je het op je eigen computer installeren en ook offline gebruiken (bijv. via LM Studio). Hiervoor is de 8B versie het meest geschikt.
  4. Multimodaal: hoewel het nu nog alleen tekst en bestanden als input en output kan verwerken, komen daar in de toekomst andere vormen bij zoals afbeeldingen, video en audio.

Wat maakt het anders?

Het grote verschil met de andere modellen is dat Llama 3.1 open source is. De voordelen hiervan zijn:

  1. Aanpasbaarheid: onderzoekers en ontwikkelaars kunnen het model finetunen voor specifieke taken.
  2. Transparantie: de werking van het model kan grondig worden bestudeerd, wat o.a. belangrijk is voor ethische AI-ontwikkeling.
  3. Toegankelijkheid: iedereen krijgt toegang tot geavanceerde AI-technologie.
  4. Innovatie: de brede beschikbaarheid en mogelijkheid om hierop voort te bouwen, kan leiden tot veel nieuwe toepassingen. 

Open source AI-modellen hebben echter ook uitdagingen, zoals misbruik en de noodzaak voor zorgvuldige regulering. Iedereen kan namelijk producten ontwikkelen met dit taalmodel, ook mensen met minder goede bedoelingen.

Llama 3.1 is nog niet via Meta AI beschikbaar in Europa, maar je kunt het wel testen via bijvoorbeeld Groq, selecteren als taalmodel binnen Perplexity of lokaal draaien via LM Studio.

Hieronder zie je hoe Llama 3.1 presteert ten opzichte van andere modellen zoals ChatGPT4o en Claude 3.5 Sonnet.


Kan het echt gaan concurreren met ChatGPT, Claude en Gemini?

Het is te verwachten dat Meta een dominante speler gaat worden in het AI-landschap. Een van de grote voordelen die ze hebben, is dat ze geld als water verdienen uit hun social media platforms en niet per se geld hoeven te verdienen aan AI. Ze kunnen de AI integreren in hun bestaande platforms zoals Facebook, Instagram en Whatsapp, maar ook in samenwerking met partners zoals de Ray-Ban smart glasses.

Ook is open source aantrekkelijk om veel ontwikkelaars aan zich te binden. Daarnaast is hun Chief AI Scientist Yann LeCun, een van de meest toonaangevende AI-onderzoekers. Zijn naam kom je ook tegen in dit uitgebreide overzicht van toonaangevende personen en bedrijven in het AI-landschap.

Mark Zuckerberg is bereid om miljarden dollars te investeren om de markt voor geavanceerde AI-modellen te democratiseren. Met deze strategie probeert hij ook de kernomzet van concurrenten zoals OpenAI en Anthropic te ondermijnen en het opkomende marktpotentieel voor Google, Microsoft en Amazon te dwarsbomen door gratis weg te geven wat zij verkopen. 

De race naar de volgende doorbraak

Terwijl Meta Llama 3.1 lanceert, worden spoedig ook andere grote doorbraken verwacht. OpenAI’s GPT-4 is alweer 17 maanden oud. In die tijd hebben andere bedrijven miljarden geïnvesteerd om vergelijkbare modellen te creëren, maar niemand heeft GPT-4 definitief overtroffen. Gaat dit Gemini 2, Claude 4, Llama 4 of misschien het nieuwe Grok model van Elon Musk (waarover hij zelf heeft aangekondigd dat dit in december het meest krachtige AI-model in de wereld is) wel lukken?

Of maakt OpenAI met de opvolger van ChatGPT-4 zo’n grote sprong vooruit, dat ze hiermee weer opnieuw de standaard zetten voor de komende tijd? En op welk niveau van hun classificatiesysteem komen ze dan? 

De tijd zal het leren, maar waarschijnlijk hoeven we niet lang te wachten op het antwoord. Vrijwel direct na de aankondiging van Llama 3.1, reageerde OpenAI al met de bekendmaking dat hun nieuwste model GPT-4o mini nu ook beschikbaar is om te finetunen en dat de eerste 2M tokens tot 23 september gratis zijn.

Daarnaast heeft OpenAI in de afgelopen maanden al diverse aankondigingen gedaan die nog niet beschikbaar gemaakt zijn zoals SoraVoice Mode en andere toepassingen van ChatGPT-4o. Het zou zo maar kunnen dat deze spoedig allemaal gelanceerd worden.

Ongeacht welk model (een tijdje) vooroploopt, blijft ons advies om met verschillende AI-tools te experimenteren en de tools te gebruiken die het beste aansluiten bij jouw specifieke taken en behoeften.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Na de recente aandacht voor de introductie van Llama 3.1 door Meta, trekt OpenAI nu de schijnwerpers naar zich toe met een andere grote aankondiging: de introductie van SearchGPT. Met deze nieuwe technologie biedt OpenAI een innovatieve manier voor gebruikers om zoekopdrachten uit te voeren en informatie te krijgen.

Begin maart 2024 vertelde Sam Altman tijdens een interview met Lex Fridman nog dat hij het saai zou vinden om een vergelijkbare zoekmachine te bouwen als Google. Wat hem wel ‘cool’ leek was de integratie tussen LLM en Search, ‘die code heeft nog niemand gekraakt’.

En OpenAI blijkt niet stilgezeten te hebben. Op 25 juli 2024 heeft OpenAI SearchGPT aangekondigd, een prototype van nieuwe zoekfuncties, die gebruik maakt van de kracht van hun AI-modellen om je snelle antwoorden te geven met duidelijke en relevante bronnen.

Dit is een fragment uit het interview van Lex Fridman met Sam Altman dat op 18 maart 2024 gepubliceerd is. Bekijk hier het hele interview.

Wat is SearchGPT precies?

SearchGPT is ontworpen om gebruikers op een snelle, intuïtieve manier toegang te geven tot relevante informatie van het web. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde natuurlijke taalverwerking om vragen te beantwoorden met duidelijke en betrouwbare bronnen. Hierbij ligt de nadruk op het citeren en linken naar oorspronkelijke bronnen. Dit prototype biedt de mogelijkheid om op een natuurlijke wijze door te zoeken, vergelijkbaar met een gesprek, wat een meer organische en gebruikersvriendelijke ervaring geeft.

Wat kun je met SearchGPT?

  • Op een snellere en eenvoudigere manier vinden wat je zoekt.
  • Snel actuele antwoorden krijgen op je vragen.
  • Real-time informatie vinden van het web met duidelijke links naar relevante bronnen.
  • Op een natuurlijkere, intuïtievere manier zoeken met vervolgvragen, net zoals je in een gesprek zou doen.
  • Visuele antwoorden krijgen met afbeeldingen en video in een gemakkelijk te begrijpen formaat.

Hiermee lijkt OpenAI vol de concurrentie aan te gaan met zoekmachines zoals Google Search, maar ook met Perplexity. Dit kan een grote verschuiving gaan veroorzaken in zoekgedrag. Hierdoor wordt het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je content en producten zichtbaar worden als iemand een gerelateerde vraag stelt aan een chatbot zoals ChatGPT. 

Bij de introductie geeft OpenAI ook specifiek aan dat ‘SearchGPT is ontworpen om gebruikers te helpen verbinding te maken met uitgevers door hen prominent te vermelden en naar hen te linken in zoekopdrachten’.

Dit is een logisch gevolg van de vele licentieovereenkomsten die OpenAI de afgelopen tijd gesloten heeft met diverse grote uitgevers zoals News Corp ($250 miljoen over vijf jaar), Financial Times, The Atlantic en Associated Press (AP). Deze samenwerkingen helpen bij het trainen van OpenAI’s AI-modellen en zorgen ervoor dat de zoekresultaten gebaseerd zijn op actuele en betrouwbare bronnen​.  


Toekomstige Ontwikkelingen

Hoewel SearchGPT momenteel alleen beschikbaar is voor een beperkte testgroep, kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de wachtlijst. OpenAI heeft aangegeven dat dit prototype een tijdelijke oplossing is, met de bedoeling om de meest succesvolle functies in de toekomst in ChatGPT te integreren. De feedback van zowel gebruikers als uitgevers zal een belangrijke rol spelen in de verdere ontwikkeling en verfijning van deze functies.

Naast het verbeteren van de algemene zoekervaring, richt OpenAI zich ook op het verbeteren van lokale informatie en commerciële zoekopdrachten. Dit zou kunnen betekenen dat gebruikers in de toekomst nog meer gepersonaliseerde en contextueel relevante zoekresultaten kunnen verwachten.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Update 08-2024: Google heeft onlangs gedeeld dat ze third-party cookies toch niet volledig zullen afschaffen zoals eerder gepland. Lees er hier meer over.

Als je een goed functionerende website wilt hebben, zijn cookies van groot belang. Cookies worden gebruikt om gegevens te verzamelen en er zijn twee “hoofd” soorten: first party cookies en third party cookies.

Het is essentieel om het verschil tussen deze twee soorten cookies te begrijpen en de voordelen en nadelen te kennen, vooral gezien de voortdurend veranderende privacywetten en regels.

In dit artikel leggen we uit wat deze cookies zijn, hun voor- en nadelen en waarom server side tracking een betere oplossing biedt voor hedendaagse privacykwesties en regelgeving.

Wat zijn First Party Cookies?

First party cookies zijn cookies die worden ingesteld en beheerd door de website die je bezoekt. Ze zijn specifiek voor dat domein en worden meestal ingezet om de gebruikerservaring te verbeteren voor de gebruiker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onthouden van inloggegevens, taalinstellingen en de items die je in een winkelwagen hebt geplaatst.

Een belangrijk voordeel van first party cookies is dat ze de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Door voorkeuren en inloggegevens te onthouden, verloopt de interactie met de website soepeler. Bovendien bieden deze cookies een hoge mate van privacy, omdat ze alleen gegevens verzamelen binnen de website zelf. Hierdoor zijn ze minder controversieel als het gaat om privacykwesties.

Als je een website beheert dan zijn first party cookies zeer waardevol, omdat ze helpen bij het verzamelen van nauwkeurige analytische gegevens. Deze data kan worden gebruikt om de prestaties van de website te verbeteren. Daarnaast is het juridisch eigendom van de verzamelde data duidelijk: de website-eigenaar bezit de gegevens. Dit betekent dat de gegevens niet worden gedeeld met derden, wat de naleving van privacywetgeving zoals GDPR vergemakkelijkt.

First party cookies hebben echter ook enkele beperkingen. Een van de belangrijkste nadelen is dat ze alleen gegevens kunnen verzamelen binnen het domein van de website. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om gebruikersgedrag over verschillende websites heen te volgen, wat bekend staat als cross-site tracking. Als je alleen first party cookies gebruikt is dit voor adverteerders een aanzienlijke beperking, omdat ze hierdoor geen gerichte advertenties kunnen tonen op basis van het surfgedrag van gebruikers op meerdere websites.

Wat zijn Third Party Cookies?

Third party cookies hebben een aantal duidelijke kenmerken en eigenschappen. Deze cookies worden niet geplaatst door de website die je bezoekt (zoals we hierboven beschreven over first party cookies) maar door een externe entiteit zoals adverteerders en analytics providers. Deze cookies worden voornamelijk gebruikt voor advertentiedoeleinden, zoals gerichte advertenties en cross-site tracking.

Voordelen van Third Party Cookies

Een groot voordeel van third party cookies is het vermogen om gerichte advertenties te tonen. Ze kunnen het surfgedrag van gebruikers over verschillende websites volgen, waardoor je wanneer je adverteert specifieke advertenties kan tonen die aansluiten bij de interesses en het gedrag van de gebruiker. Dit is ontzettend waardevol, omdat jouw advertenties dan beter kunnen aansluiten bij de doelgroep en de conversiekans wordt verhoogd. Dit kan worden gezien als een effectieve manier van adverteren.

Daarnaast maken third party cookies cross-site tracking mogelijk. Ze bieden marketeers en adverteerders waardevolle inzichten omdat je gebruikers over meerdere websites kan volgen. Dit geeft een beter beeld van het gebruikersgedrag en helpt je bij het maken van een gerichtere marketingstrategie.

Nadelen van Third Party Cookies

Ondanks hun voordelen hebben third party cookies ook aanzienlijke nadelen, vooral op het gebied van privacy. Deze cookies worden vaak gezien als een inbreuk op de privacy omdat je gebruikers over meerdere websites kan volgen zonder expliciete toestemming. Dit kan leiden tot wantrouwen bij gebruikers, die zich niet fijn voelen bij het idee dat hun online activiteiten door derden worden gemonitord. Gebruikers kunnen het gevoel hebben dat hun privacy wordt geschonden, wat kan resulteren in een negatieve perceptie van de websites en bedrijven die gebruik maken van deze cookies. Dit wantrouwen kan de relatie tussen gebruikers en bedrijven schaden, wat uiteindelijk negatieve gevolgen kan hebben voor de reputatie en het succes van een bedrijf.

Een ander probleem is dat veel moderne browsers en privacywetten zoals de GDPR in Nederland en Europa het gebruik van third party cookies beperken of blokkeren. Deze beperkingen verminderen de effectiviteit van third party cookies aanzienlijk.

Een betere oplossing: Server Side Tracking

Wij bieden voor bedrijven een innovatieve oplossing voor de beperkingen van third party cookies door gebruik te maken van server side tracking. In plaats van gegevens te verzamelen via de browser (client-side), wordt de tracking en analyse verplaatst naar de server (server-side), wat verschillende voordelen met zich meebrengt.

Betere privacy

Één van de belangrijkste voordelen van server side tracking is de verbetering van de privacy. Omdat de gegevensverzameling en -verwerking op de server plaatsvinden, wordt het risico op privacyschendingen aanzienlijk verminderd. Dit komt doordat er minder kans is dat gevoelige gebruikersinformatie in de verkeerde handen valt of misbruikt wordt.

Nauwkeurigere gegevens

Server side tracking biedt ook nauwkeurigere gegevens. Door minder afhankelijk te zijn van cookies, die geblokkeerd kunnen worden door browsers of beïnvloed kunnen worden door adblockers, zijn de verzamelde gegevens betrouwbaarder. Dit resulteert in betere data, wat een betere basis is voor analyse en besluitvorming.

Compliance met privacywetgeving

Een ander voordeel van server side tracking is dat het eenvoudiger is om privacywetten en -regels zoals de GDPR na te leven. Omdat de dataopslag en -verwerking op de server plaatsvindt, kan het proces beter worden gecontroleerd en binnen de wettelijke regels worden gehouden. Dit helpt bedrijven om te voldoen aan strikte privacyregelgeving en vermijdt mogelijke juridische problemen en hoge boetes.

Brede toepasbaarheid

Server side tracking technologie is breed toepasbaar op diverse platformen zoals Google Analytics 4, Meta Ads, Google Ads en meer. Dit betekent dat bedrijven een volledig beeld kunnen krijgen van hun marketingtoepassingen, ongeacht het platform dat ze gebruiken.

Aan de slag met Server Side Tracking

First party cookies en third party cookies hebben hun eigen toepassingen en uitdagingen, maar met de toenemende beperkingen op third party cookies is een nieuwe aanpak nodig. Het gaan toepassen van server side tracking is hierin een goede optie. Wil je hier hulp bij krijgen? Neem contact met ons op.

Veel bedrijven vertrouwen op Google Analytics 4 (GA4) voor het verkrijgen van inzichten in hun online prestaties. Hoewel GA4 krachtige functionaliteiten biedt, kunnen grotere organisties baat hebben bij de uitgebreide mogelijkheden die Google Analytics 360 biedt. In dit artikel vergelijken we Google Analytics 4 met Google Analytics 360 op verschillende aspecten, bespreken we wat de verschillen zijn en of upgraden naar GA4 360, nu echt de beste oplossing is als je beter je data in kaart wil brengen.

Aantal Dimensies en Metrics

GA4 biedt maximaal 50 event-scoped custom dimensions wat voldoende kan zijn voor kleinere bedrijven. Met Google Analytics 360 wordt dit echter verhoogt naar 125, wat een grote stap is en waardoor je als bedrijf zijnde meer gedetailleerde en diepgaande analyses kan uitvoeren. Vooral voor corporate organisaties die veel webpagina’s hebben, die complexe datasets willen analyseren en gedetailleerde inzichten nodig hebben is dit ideaal.

Predictive metrics

Een ander belangrijk onderscheid is het gebruik van predictive metrics. GA4 biedt beperkte of geen toegang tot geavanceerde predictive metrics. Daarentegen biedt GA4 360 wel deze metrics zoals churn probability en purchase probability, wat werkt op basis van machine learning. Door deze metrics te hebben kan je als bedrijf beter voorspellingen maken en anticiperen op klantgedrag waar je je marketingstrategie dan weer op kan toespitsen.

Data volume capaciteit

De data verwerkingscapaciteit is een belangrijke factor voor bedrijven met grote hoeveelheden data. GA4 is geschikt voor kleinere tot middelgrote bedrijven met een limiet van 10 miljoen hits per maand. GA4 360 daarentegen is ontworpen voor grote bedrijven en kan tot 2 miljard hits per maand verwerken, wat het ideaal maakt voor organisaties met veel data en wat dus ook een aanzienlijk groot verschil is.

Snelheid van dataverwerking

Snelheid van dataverwerking is essentieel voor real-time inzichten. GA4 heeft een langzamere data verwerking en rapportage. GA4 360 biedt snellere data verwerking, met gegevens die om de 10 minuten worden bijgewerkt. Dit zorgt voor real-time inzichten, waardoor bedrijven sneller kunnen reageren op trends en veranderingen.

Support en Service Level Agreements (SLAs)

Ondersteuning is een belangrijk aspect voor bedrijven die vertrouwen op analytics voor hun bedrijfsvoering. GA4 biedt standaard support via documentatie en community forums. GA4 360 biedt echter toegang tot dedicated support van Google met SLAs voor gegarandeerde service levels en uptime. Dit zorgt voor een hogere betrouwbaarheid en snellere probleemoplossing. Als bedrijf kan je sneller schakelen als je merkt dat problemen zijn met je data, terwijl je bij GA4 meer afhankelijk bent van je eigen kennis of data team waarmee je werkt.

Custom reporting opties

Voor bedrijven die uitgebreide rapportages nodig hebben biedt GA4 beperkte mogelijkheden voor het aanpassen van rapporten. GA4 360 biedt daarentegen uitgebreide opties voor maatwerk rapporten, inclusief custom funnels en unsampled reports. Dit stelt bedrijven in staat om rapporten aan te passen aan hun specifieke behoeften en diepere inzichten te verkrijgen.

Analysis Hub

De mogelijkheden voor dataverkenning en analyse verschillen aanzienlijk tussen GA4 en GA4 360. GA4 biedt basis mogelijkheden voor analyse. GA4 360 biedt geavanceerde analyse tools zoals funnel analysis, pathing analysis en segment overlap. Deze tools maken het mogelijk om dieper in de data te duiken, wat erg belangrijk kan zijn als je complexe analyses wil doen.

Integraties

Integratie met andere tools en platforms is essentieel voor een naadloze data-analyse. GA4 heeft beperkte integraties en vaak is de hulp van derde partijen nodig. GA4 360 biedt naadloze integraties met andere Google producten zoals BigQuery, Salesforce, en Google Marketing Platform, zonder de noodzaak van derde partijen. Dit maakt het eenvoudiger om data te integreren en te analyseren.

Unsampled data

Voor nauwkeurige analyses is het belangrijk om toegang te hebben tot unsampled data. GA4 kan gesamplede rapportages leveren als het gegevensvolume groot is, wat kan leiden tot onnauwkeurigheden. GA4 360 biedt toegang tot unsampled data, waardoor nauwkeurigere analyses mogelijk zijn zonder dataverlies door sampling.

Wanneer overstappen naar GA4 360?

Bedrijven kunnen de overstap naar GA4 360 overwegen vanwege de uitgebreide ondersteuning en de mogelijkheid om meer integraties te krijgen. GA4 360 biedt toegang tot dedicated support van Google en uitgebreide integratiemogelijkheden met andere Google producten. Deze voordelen kunnen belangrijk zijn voor bedrijven die hun data-analyse willen verbeteren en strategische beslissingen willen nemen op basis van nauwkeurige en uitgebreide inzichten.

Gebruik maken van een custom analytics dashboard

Google Analytics 360 biedt dus een hoop voordelen vergeleken met de normale Google Analytics. Echter hangt daar ook wel een prijskaartje aan. Het gebruik van Google Analytics 360 begint namelijk vanaf $50.000 per jaar, wat al snel een stuk hoger kan uitvallen. Dat is ontzettend veel geld, vergeleken met wat je ervoor terug krijgt.

Wij zien ook dat veel bedrijven moeite hebben om alle waardevolle inzichten uit hun Google Analytics data te halen. Het kost vaak veel tijd en moeite om de juiste informatie te vinden en te interpreteren. Daarom hebben wij een Google Analytics dashboard ontwikkeld die je data op een overzichtelijke en begrijpelijke manier weergeeft.

Google Analytics 4 (GA4) dashboard

Met een eigen analytics dashboard krijg je direct toegang tot de belangrijkste inzichten, terwijl het heel snel en eenvoudig te gebruiken is. Dit bespaart je niet alleen veel tijd en geld, maar zorgt ook voor betere en snellere besluitvorming. Het heeft ook vele andere voordelen, je kan veel makkelijk verbanden leggen tussen verschillende databronnen en meer.

Wat is de juiste beslissing?

Het is compleet afhankelijk van de wensen, doelen en het budget van je bedrijf of het de moeite waard is om te upgraden. Hoewel native analytics tools zoals GA4 krachtig zijn kunnen bedrijven profiteren van de uitgebreide mogelijkheden van GA4 360. Door de overstap te maken kunnen bedrijven profiteren van verbeterde support, meer integratiemogelijkheden en diepere inzichten.

Vrijwel iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je bent op een website, ziet zo’n chat icoontje, klikt erop, stelt wat vragen en krijgt binnen de kortste keren antwoorden waar je helemaal niets aan hebt. De chatbot snapt blijkbaar niets van wat je vraagt. Heel frustrerend en zonde van je tijd. 

Maar stel je eens voor dat jouw website of webshop een digitale service heeft die 24/7 beschikbaar is en wel heel goed de vragen van je bezoekers kan beantwoorden, zoals klantenservice dat zou doen. Die ook steeds slimmer wordt en altijd vriendelijk is. Dat is de belofte van AI-chatbots voor websites en een van toepassingsgebieden van AI binnen marketing

Bij NXTLI hebben we de proef op de som genomen en onze eigen AI-chatbot ontwikkeld. We zijn al best trots op het eerste resultaat. Test onze AI-chatbot door rechtsonder op onze website op het icoontje te klikken. Geef vooral ook feedback hoe je het ervaart en wat er beter zou kunnen. We zijn deze assistent namelijk dagelijks aan het trainen. We zijn benieuwd.

Wil jij ook een AI-chatbot inzetten voor je website die wel werkt? We helpen je graag zo’n digitale assistent te ontwikkelen die echt een aanwinst is voor de bezoekers van je website. En ze niet een hoop frustraties en hoofdpijn oplevert. 

Laten we eens kijken naar de belangrijkste aandachtspunten bij het ontwikkelen van een AI-chatbot voor je website of webshop.

Bepaal het doel van je chatbot

Voordat je begint, is het belangrijk om eerst het doel van je chatbot helder te hebben. Wil je jouw klantenservice verbeteren, zorgen voor meer verkopen of bezoekers gewoon helpen om sneller relevante content te vinden op je website? Dit doel bepaalt de richting van je hele chatbot project.

Wat moet de chatbot kunnen?

Wat wil je dat de chatbot moet kunnen? Heel gestructureerd een proces van vragen doorlopen of juist een zo natuurlijk mogelijk gesprek voeren. Tips geven inclusief linkjes naar uitgebreidere informatie op de website of juist het gesprek in de chat houden. Informatie geven over je producten en diensten, je team, je klanten of artikelen die je hebt geschreven. In het Nederlands en/of in andere talen communiceren. Over kunnen schakelen naar een persoonlijke chat. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. 

Welke vragen moet de chatbot kunnen beantwoorden?

Dit kan een echte eye-opener zijn, dat was het voor ons in ieder geval wel. Maak een goed overzicht van alle vragen die je wilt laten beantwoorden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de vragen die je nu al vaak krijgt via sociale media, DM’s of e-mails. Dit zijn vragen die leven bij je publiek. Vul deze aan met de vragen die je zelf kunt bedenken.

Test deze vragen en kijk hoe de antwoorden worden gegeven. Als een vraag onjuist of niet beantwoord wordt, is de kans groot dat je de benodigde content niet op je website hebt staan en het niet als aanvullende trainingsdata hebt gebruikt. Dit geeft direct inzicht voor het maken of updaten van content.

Wat zijn wenselijke functionaliteiten?

Om de chatbot zo goed mogelijk te kunnen trainen en steeds beter te maken zijn de volgende functionaliteiten belangrijk om rekening mee te houden:

  1. De chatbot maakt gebruik van een van de beste AI-taalmodellen (LLM’s) zoals ChatGPT4o, Claude Sonnet of Gemini. 
  2. Je kunt de chatbot veel informatie geven als trainingsdata, zoals je website url’s, documenten en instructies voor specifieke antwoorden op bepaalde vragen. 
  3. Je kunt de chatbot uitgebreide instructies geven.
  4. Je hebt helder inzicht in alle gestelde vragen en gegeven antwoorden, waarbij je onjuiste antwoorden eenvoudig kunt aanpassen. 
  5. Je kunt de chat-interface gemakkelijk aanpassen aan de stijl van je website en de chat eenvoudig activeren. Het kan ook wenselijk zijn om verschillende chatbots op bepaalde pagina’s in te zetten.
  6. De chatbot gebruikers en gesprekken kunnen geïntegreerd worden met je CRM- of marketing automation systemen. 
  7. De chatbot moet snel kunnen reageren.

Zorg voor een chatbot met een menselijke touch


Om de gebruikers het gevoel te geven dat de chatbot een fijne assistent is, probeer deze zo natuurlijk mogelijk een gesprek te laten voeren.   

1. Geef je chatbot een naam en wat persoonlijkheid, bijvoorbeeld ‘Sam de Servicebot’ 

2. Laat de bot zich aanpassen aan de toon van de gebruiker.

3. Gebruik gegevens uit eerdere gesprekken voor een persoonlijkere ervaring.

4. Laat de bot humor gebruiken.

Je wil je bezoekers niet het gevoel geven dat ze met een afstandelijke, onpersoonlijke robot praten. Door je chatbot een beetje karakter te geven, maak je het gesprek een stuk fijner.

Welke technologie gebruik je als basis?

Er zijn verschillende AI-modellen die je kunt gebruiken als basis voor je chatbot. Van open-source oplossingen tot geavanceerde modellen van grote techbedrijven. Kies een model dat past bij je doel, behoeften en budget. Overweeg factoren als:

  1. Taalondersteuning: moet je bot meertalig zijn?
  2. Verwerkingssnelheid: hoe snel moet je bot reageren?
  3. Aanpasbaarheid: hoe makkelijk kun je het model fine-tunen?
  4. Kosten: past het binnen je budget?

Train je chatbot 

Zie je chatbot als een nieuwe (klantenservice) medewerker. Hoe meer je deze traint, hoe beter het resultaat.

1. Verzamel relevante data uit gesprekken met de huidige klantenservice, de AI-chatbot en nieuwe vragen die je ziet binnenkomen via sociale media of via e-mail.

2. Ontwikkel content en verbeterde instructies op basis van veelvoorkomende vragen.

3. Test en verfijn voortdurend.

Bij NXTLI hebben we bijvoorbeeld gemerkt dat onze chatbot na intensieve training 30% meer vragen correct kon beantwoorden.

Integreer de AI chatbot met je website

Zorg ervoor dat je chatbot eruitziet alsof hij onderdeel is van je website. Stem het ontwerp af op je huisstijl en maak de interface persoonlijk en gebruiksvriendelijk. Een chatbot die er heel anders uitziet dan je zou verwachten op je website, zal minder snel gebruikt worden. Let ook op dat de plek waar de chatbot staat niets iets anders in de weg zit. Bijvoorbeeld een cookiemelding, een pijl om omhoog of omlaag te gaan op de website of een andere toepassing

Zorg voor goede privacy en databeveiliging

We leven in een tijd waar steeds meer aandacht is voor privacy en databeveiliging. Ga zorgvuldig om met de informatie die gebruikers delen met je chatbot. Zorg voor encryptie en wees transparant over datagebruik.

Hoe meet je het succes van je chatbot?

Bij het bepalen van je doel met de chatbot, is het ook belangrijk om te bepalen hoe je succes gaat meten richting het behalen van het doel. Je kunt denken aan:

1. Kijk naar hoe vaak de chatbot gebruikt wordt.

2. Het percentage van goede antwoorden op de gestelde vragen.

2. De tijd dat de klantenservice minder bezig is met het afhandelen van vragen.

3. De verhoging van conversie naar aanvragen of aankopen.

Zonder duidelijke metrics weet je niet of je investering in tijd en geld zich terugbetaalt.

Richt een backup in

Hoewel de ontwikkelingen razendsnel gaan, is AI op dit moment nog niet perfect en maakt het nog regelmatig fouten. Zorg daarom voor een soepel proces om gebruikers in contact te brengen met een echt mens als ze vastlopen met de chatbot. 

Houd je chatbot up-to-date

De wereld van AI ontwikkelt zich razendsnel. Zorg ervoor dat je regelmatig updates doorvoert, zowel qua kennis als technologie. Wijs iemand uit je team aan die verantwoordelijk is voor het optimaliseren en doorontwikkelen van de chatbot.

Wees transparant

Wees eerlijk over het feit dat gebruikers met een AI praten en zorg ervoor dat je bot geen vooroordelen vertoont of misleidende informatie geeft.

Wil jij ook een goede AI-chatbot op je website?

Het ontwikkelen van een AI-chatbot voor je website en het verbeteren van je klantenservice kan met de juiste aanpak vrij snel. Door aandacht te besteden aan de hierboven genoemde punten, zet je de eerste stappen naar een digitale assistent die je bezoekers écht helpt en je klantenservice en sales veel efficiënter kan maken.

Klaar om je website te upgraden met een slimme AI-assistent die je bezoekers 24/7 de beste service biedt? We helpen je graag met de strategie en ontwikkeling. 

Uitnodiging maandelijkse AI-inspiratiesessies

Graag kijken we samen met jou naar de belangrijkste AI-ontwikkelingen, bespreken we het laatste nieuws en updates, delen we ervaringen, inspireren we elkaar, profiteren we van wat mogelijk is en bereiden we ons zo goed mogelijk voor op de veranderingen die eraan komen.

Vind je het leuk om hier ook bij te zijn? Meld je dan aan.

Apple maakt op het gebied van kunstmatige intelligentie grote stappen met de introductie van Apple Intelligence. De uitgebreide functionaliteiten die Apple gaat bieden bevatten AI en zullen worden gelanceerd als onderdeel van iOS 18 voor Apple smartphones en tablets. Volgens vele critici zal de wijze waarop gebruikers hun apparaten gaan gebruiken erg gaan veranderen wanneer deze nieuwe functionaliteiten er komen. In dit artikel bespreken we wat Apple Intelligence is, wat de functie ervan gaat zijn en of Apple Intelligence naar Europa gaat komen.

Wat is Apple Intelligence precies?

Apple Intelligence is een verzameling van AI-gestuurde functies die zijn ontworpen om de interactie met Apple-apparaten slimmer en intuïtiever te maken. Door gebruik te maken van de nieuwste ontwikkelingen in machine learning en kunstmatige intelligentie streeft Apple ernaar om gebruikerservaringen voor IOS gebruikers te verbeteren.

Deze innovaties werden voor het eerst aangekondigd tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC), waar Apple zijn nieuwste technologieën en software-updates presenteerde. Meer informatie over de aankondigingen en hoogtepunten van WWDC kun je vinden in ons artikel over WWDC.

Belangrijkste functies van Apple Intelligence

Geavanceerde voice assistance

Apple Intelligence gaat gebruik maken van geavanceerde taalmodellen om Siri aanzienlijk te verbeteren. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat Siri nu veel beter in staat is om in interactie te gaan met de gebruiker, omdat het beter de context van woorden en zinnen moet gaan begrijpen. Dit betekent dat Siri niet alleen commando’s beter begrijpt, maar ook subtiele nuances of dubbelzinnigheden kan opvatten. Hierdoor heb je als gebruiker zijnde een veel vloeiendere ervaring met Siri en zal het beter je taken of wensen kunnen uitvoeren.

Het krijgen van persoonlijke aanbevelingen

Door het gedetailleerd analyseren van gebruikersgedrag op je apparaat en de voorkeuren die je qua privacy hebt ingesteld, is het in staat om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Zowel bij apps, muziek, nieuws of andere vormen van content, dit zal je ervaring dus veel persoonlijker en gebruiksvriendelijker maken. Hierdoor zal je als gebruiker sneller vinden wat je zoekt en er beter achter komen wat je interessant vind.

Verbeterde veiligheidsfuncties

Één van de belangrijkste aspecten van Apple Intelligence is de integratie van beveiligingsprotocollen om ervoor te zorgen dat je als gebruiker meer privacy en veiligheid krijgt. Functies die al op de Iphone’s zitten zoals gezichtsherkenning worden verbeterd waardoor de beveiliging op je apparaten beter zal worden en ongeautoriseerde toegang beter kan worden voorkomen. Voor Apple is dit een belangrijk onderdeel, omdat het voor gebruikers die nog niet gebruik maken van Apple producten het vertrouwen in de apparaten versterkt, wetende dat hun persoonlijke informatie beter worden beschermd.

Slimme automatisering

Met Apple Intelligence zullen gebruikers nu niet alleen simpele maar ook complexe taken kunnen gaan automatiseren via de Shortcuts-app. Deze automatiseringen zullen in staat zijn om te leren van en zich aan te passen aan de routines van de gebruiker, waardoor deze routines ook steeds efficiënter zullen worden.

Dit betekent dat taken die voorheen handmatig en tijdrovend waren nu eenvoudig en zonder veel moeite kunnen worden uitgevoerd. Of het nu gaat om het automatisch verzenden van berichten op bepaalde tijden, het aanpassen van instellingen op basis van locatie, of het uitvoeren van een reeks acties met één enkele spraakopdracht. De slimme automatisering met Apple Intelligence zullen het leven van Apple gebruikers een stuk makkelijker maken.

Apple Intelligence in iOS 18

De lancering van iOS 18 brengt een reeks nieuwe functies en verbeteringen met zich mee die worden aangedreven door Apple Intelligence. Hieronder een overzicht van enkele van de meest opvallende updates:

1. iPhone mirroring

Met iPhone Mirroring kunnen gebruikers het scherm van hun iPhone eenvoudig weergeven en bedienen vanaf hun Mac. Dit is vooral nuttig voor het beheren van meldingen, het beantwoorden van berichten en het uitvoeren van andere taken zonder de telefoon op te pakken. Je kan je Iphone gewoon in je tas laten zitten en hem vanaf je mac bedienen.

2. Contextuele bewustwording

Apple Intelligence stelt iOS 18 in staat om contextuele suggesties te doen op basis van hoe laat het is, waar je bent en wat je aan het doen bent. Het kan bijvoorbeeld een suggestie doen om naar de sportschool te gaan, als je in de buurt bent, of geef je aanbevelingen van een bepaald restaurant waar je langs loopt en wat misschien in de smaak valt.

3. Verbeterde zoekfunctionaliteit

De zoekfunctie in iOS 18 wordt krachtiger en beter dankzij Apple Intelligence. Gebruikers kunnen zoeken op basis van algemene zoekopdrachten apps, foto’s of andere informatie op hun apparaat vinden. Het systeem zal complexe queries namelijk beter gaan begrijpen waardoor het makkelijker wordt om precies te vinden wat je zoekt.

Komt Apple Intelligence naar Europa?

Apple heeft aangekondigd (WSJ, 21-06-2024) dat Apple Intelligence en enkele andere nieuwe functies van iOS 18 voorlopig niet beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. Het bedrijf geeft als reden de eisen van de Digital Markets Act (DMA), die volgens Apple de gegevensbeveiliging en privacy van gebruikers in gevaar zouden brengen.

Reactie van de Europese Commissie

Margrethe Vestager, de Deense Europese commissaris ziet het besluit van Apple om Apple Intelligence niet in de EU te lanceren echter als anti-competitief gedrag. Tijdens het Forum Europe- evenement zei Vestager dat het opmerkelijk is dat Apple aangeeft AI in te zetten in markten waar ze niet verplicht zijn concurrentie toe te laten. Ze vindt dit een duidelijke erkenning dat Apple probeert concurrentie uit te schakelen in markten waar ze al sterk staan​

Invloed op gebruikers en ontwikkelaars binnen de EU

Het besluit van Apple om Apple Intelligence niet in Europa te lanceren heeft grote gevolgen voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Gebruikers in de EU zullen geen toegang hebben tot de nieuwste AI-functies die in andere landen buiten de EU wel beschikbaar zullen zijn. Voor ontwikkelaars betekent dit dat ze mogelijk geen gebruik kunnen maken van nieuwe tools en API connecties die met Apple Intelligence komen om hun apps te verbeteren.

Toekomst van Apple Intelligence

Hoewel Apple Intelligence voorlopig niet in Europa beschikbaar zal zijn, heeft Apple aangegeven dat deze functies mogelijk op een later tijdstip zal worden uitgerold (zodra de zorgen over de naleving van de DMA zijn weggenomen). Tot die tijd blijft het afwachten hoe Apple en de Europese Commissie dit zullen gaan oplossen.

Apple Intelligence zal een grote invloed hebben op de adoptie van AI. Voor veel gebruikers zal dit de eerste keer zijn dat ze in aanraking komen met de geavanceerde AI-technologie. Zo’n grootschalige kennismaking met AI kan ervoor zorgen dat ze de voordelen van AI ervaren en enthousiast worden over de mogelijkheden en toepassingen die AI te bieden heeft.

Hoewel wij als Nederlandse of Europese gebruikers dus voorlopig geen toegang zullen hebben blijft de ontwikkeling van Apple Intelligence een spannende vooruitgang in de wereld van kunstmatige intelligentie. We kijken dan ook uit naar de volgende ontwikkelingen.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Stel je voor dat je een superslimme computer hebt die niet alleen taken voor je uitvoert, maar ook zichzelf nakijkt en verbetert. Dat is precies wat OpenAI onlangs met CriticGPT heeft geïntroduceerd.

Wat is CriticGPT?

CriticGPT is een slimme AI-assistent die als een soort leraar fungeert voor ChatGPT. Zijn taak? Het spotten en verbeteren van fouten in de antwoorden van ChatGPT, op dit moment vooral als het om computercode gaat. Hierdoor wordt ChatGPT slimmer en maakt steeds minder fouten.

Hoe werkt het CriticGPT?

  1. ChatGPT geeft een antwoord.
  2. CriticGPT bekijkt dit antwoord met een kritisch oog.
  3. CriticGPT geeft feedback en suggesties voor verbetering.

Het resultaat? Menselijke trainers die samenwerken met CriticGPT leveren 60% van de tijd betere resultaten dan wanneer ze alleen werken.

Een stap richting AI agents

Experts zien CriticGPT als meer dan alleen een verbeteraar voor ChatGPT. Het wordt gezien als een belangrijke stap richting ‘AI agents’ die in de echte wereld kunnen functioneren. Dit zijn AI-systemen die zelfstandig taken kunnen uitvoeren, beslissingen kunnen nemen en zichzelf kunnen verbeteren. Dat is waar we naartoe gaan met deze technologie, zoals je ook hier kunt zien in het overzicht van de verwachte ontwikkelingen richting 2030

En het is niet alleen OpenAI die hieraan werkt. Grote spelers zoals Google en Anthropic zijn ook druk bezig met vergelijkbare technologieën.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Deze ontwikkelingen gaan heel snel en zijn zowel indrukwekkend als zorgwekkend.

Aan de ene kant kunnen zelfverbeterende AI-systemen enorme vooruitgang betekenen op allerlei gebieden, van wetenschappelijk onderzoek tot dagelijkse taken. Maar zodra AI een zeer hoge mate van nauwkeurigheid bereikt en zichzelf razendsnel kan controleren en verbeteren, kan er een ‘intelligentie-explosie’ plaatsvinden. Hoe houden we dan nog controle? Als samenleving zijn we hier nog niet op voorbereid.

Zorg dat je goed op de hoogte blijft van deze ontwikkelingen en anticipeer tijdig.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Stel je voor: je probeert AI te gebruiken om een eerste versie te schrijven van een blogpost, maar je mist net iets in de inhoud en schrijfstijl dat jouw werk zo bijzonder maakt. Of je laat AI ideeën bedenken voor je podcast, maar er komt niets bruikbaars uit. Misschien omdat jij juist heel goed bent in het verzinnen van relevante onderwerpen die jouw publiek aanspreken.

Dit noemen experts je ‘creatieve kern’. Het is dat essentiële stukje van je creatieve proces dat, als iemand (of AI) het zou wegnemen, je het gevoel zou geven dat je eigenlijk niets hebt gemaakt. Het loont echt de moeite om daarbij stil te staan en te ontdekken wat dat voor jou is. Want als je het eenmaal weet, kun je er al je energie in stoppen.

AI als aanvulling op je creatieve kern

Voor een deel van de processen die buiten je creatieve kern vallen, daar kun je AI heel goed voor gaan inzetten. Gebruik AI-tools als een assistent voor alles behalve dat ene ding dat jij als je creatieve kern ziet.

  1. Brainstormen: Laat AI je helpen met brainstormen en nieuwe ideeën ontdekken.
  2. Snelle research: AI kan in een mum van tijd allerlei informatie opzoeken en samenvatten.
  3. Kritische blik: Vraag AI om feedback om je werk aan te scherpen. Zoals bijvoorbeeld de structuur van wat je geschreven hebt, de grammatica of schrijfstijl.
  4. Video en audio bewerken: AI kun je steeds beter inzetten om bijvoorbeeld webinars of podcasts te bewerken. Zoals de kwaliteit verbeteren, ondertiteling toevoegen, gesproken tekst omzetten naar geschreven tekst (die je vervolgens weer kunt gebruiken voor een blogpost) en korte fragmenten maken die je kunt gebruiken voor social media posts.
  5. Notuleren: AI is een perfecte assistent om overleggen op te nemen, samen te vatten en de actiepunten te noteren.
  6. Orde in de chaos: Gebruik AI om je notities te structureren en de kern uit je ideeën te halen.

Blijf experimenteren, trainen en geef niet te snel op

Als je met AI-tools aan de slag gaat, is het belangrijk om niet meteen de handdoek in de ring te gooien als je niet snel genoeg de resultaten krijgt die je voor ogen hebt. Ga AI zien als een assistent die overal 24/7 voor je beschikbaar is, die je kunt trainen en die je steeds beter kan helpen. Experimenteer met verschillende tools en toepassingen, begin met kleine, eenvoudige taken en blijf je aanpak verfijnen. 

Soms zit de uitdaging in hoe je je vraag aan de AI stelt, of heb je de AI niet goed genoeg getraind. En soms is de technologie gewoon nog niet goed genoeg om een taak volledig uit te voeren. Maar wees geduldig, want zolang AI in een razend tempo blijft verbeteren, kunnen de punten waar je nu nog op vastloopt over enkele weken of maanden wel goed werken.

Wat is jouw creatieve kern? En hoe kun jij AI inzetten om alles daaromheen te optimaliseren, zodat je steeds meer tijd krijgt om bezig te zijn met wat jij het liefst en best doet? Denk er eens over na, het kan je zomaar nieuwe inzichten geven en een boost voor je creativiteit.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Je hebt het vast al gehoord: de Europese Raad heeft op 21 mei 2024 een nieuwe wet goedgekeurd over AI, de AI Act. Deze wet is gemaakt om de ontwikkeling en het gebruik van AI te sturen naar een verantwoorde en ethische richting. Maar wist je dat deze wet werkgevers verplicht om hun medewerkers AI-vaardig te maken? In dit artikel kijken we naar wat dat precies voor werkgevers betekent en hoe je dit kunt aanpakken.

Wat zegt de EU AI Act?

Het hart van deze wet is een systeem dat AI-toepassingen verdeelt op basis van hun risico’s, van ‘te gevaarlijk’ tot ‘ongevaarlijk’. De meeste regels gelden voor de makers van risicovolle AI-systemen, maar ook als je ze alleen maar gebruikt, moet je aan bepaalde eisen voldoen.

De 4 risicocategorieën zijn:

  1. Onaanvaardbaar risico: Deze AI-systemen zijn simpelweg verboden. Denk aan sociale scoring-systemen of AI die manipulatieve technieken gebruikt.
  2. Hoog risico: Deze systemen worden streng gereguleerd. Hieronder vallen AI-toepassingen in kritieke infrastructuur, onderwijs, en HR-tools voor werving en selectie.
  3. Beperkt risico: Voor deze categorie gelden transparantieverplichtingen. Chatbots en deepfakes vallen hieronder.
  4. Minimaal risico: Deze AI-systemen zijn ongereguleerd. Denk aan spamfilters of AI in videogames.

Marketeers zullen waarschijnlijk het meest te maken krijgen met AI-systemen in de categorieën ‘beperkt risico’ en ‘minimaal risico’. Maar let op: als je AI gebruikt voor personeelswerving of klantbeoordeling, kan je zomaar in de ‘hoog risico’ categorie vallen!

Wie is verantwoordelijk?

De AI Act maakt onderscheid tussen twee rollen:

  1. AI “deployer”: Als je externe AI-systemen in je bedrijf gebruikt (bijvoorbeeld ChatGPT).
  2. AI “provider”: Als je AI-systemen ontwikkelt voor intern gebruik.

Beide rollen vallen onder Artikel 4 van de AI Act en hebben verplichtingen om AI-geletterdheid te bevorderen.

Wat is AI-geletterdheid?

Volgens de AI Act wordt AI-geletterdheid gedefinieerd als:

“Vaardigheden, kennis en begrip die een geïnformeerde inzet van AI-systemen mogelijk maken, en bewustzijn over AI-kansen, risico’s en mogelijke schade.”

Dit betekent dat je team niet alleen moet weten hoe ze AI-tools moeten gebruiken, maar ook de implicaties ervan moet begrijpen.

Wat moet jij als werkgever doen?

Nu komt het interessante deel: de AI Act legt niet alleen verplichtingen op aan de ontwikkelaars van AI, maar ook aan de gebruikers. En ja, dat is iedereen in je bedrijf die AI gebruikt. Hier zijn je belangrijkste nieuwe taken:

  1. AI-geletterdheid bevorderen: Je moet ervoor zorgen dat je team voldoende kennis heeft van de AI-systemen die ze gebruiken. Zoals de technische kant van AI, hoe je ermee werkt, waar ze op moeten letten en hoe jullie het gebruiken in jullie specifieke situatie. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om je team te laten groeien en innoveren.
  2. Transparantie waarborgen: Als je AI-systemen gebruikt die onder ‘beperkt risico’ vallen, moet je dit duidelijk communiceren naar je klanten. Geen zorgen, dit kan juist vertrouwen wekken als je het goed aanpakt.
  3. Documentatie bijhouden: Je moet kunnen aantonen hoe je AI gebruikt en welke maatregelen je neemt om aan de wet te voldoen. Dit biedt gelijk een mooie kans om je processen te stroomlijnen.
  4. AI-geletterdheid beoordelen: Je moet de AI-geletterdheid van je team beoordelen.
  5. Kennis en ervaring in overweging nemen: Houd rekening met de technische kennis, ervaring, opleiding en training van je team.
  6. Maatregelen nemen: Zorg ervoor dat je team een voldoende niveau van AI-geletterdheid bereikt.

Hoe zit dit met generative AI en AI Agents?

Laten we even inzoomen op Generative AI, de AI-toepassing die momenteel het meest gebruikt wordt en AI Agents die naar verwachting op korte termijn ook steeds vaker gebruikt zullen gaan worden.

Generative AI: Jouw creatieve assistent

Veelgebruikte tools zoals ChatGPT en Claude vallen waarschijnlijk onder de categorie ‘beperkt risico’. Dat betekent:

  • Je moet transparant zijn over het gebruik ervan in klantinteracties.
  • Je bent verantwoordelijk voor het verantwoord gebruik door je team.
  • Je moet potentiële risico’s en ethische overwegingen in acht nemen.

Generative AI kan een goede aanvulling zijn op je creatieve proces, zolang je het verantwoord inzet.

AI Agents: Jouw autonome assistenten

AI Agents worden nog weinig gebruikt, maar de verwachting is dat zij het komende jaar steeds meer toegepast gaan worden. Ze zijn wat complexer en afhankelijk van hoe je ze inzet, kunnen ze in verschillende risicocategorieën vallen. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

  • Zorg voor menselijk toezicht, vooral bij toepassingen met een hoger risico.
  • Train je personeel goed in het gebruik en de beperkingen van AI Agents.
  • Wees alert op ethische kwesties zoals potentiële discriminatie of privacy-schendingen.

AI Agents kunnen je processen en dienstverlening naar een hoger niveau tillen, maar vereisen wel zorgvuldige implementatie en monitoring.

6 stappen naar succesvolle AI-implementatie & naleving van de EU AI Act

De EU AI Act geeft geen specifieke richtlijnen over hoe je dit moet aanpakken. Daarom hebben we 6 praktische stappen opgesteld die je helpen om AI succesvol te implementeren:

1. Richt een AI-werkgroep op 

Verzamel een team van enthousiastelingen uit verschillende afdelingen. Zij worden jouw AI-pioniers. Deze “ontdekkers” nemen het voortouw bij het ontwikkelen en implementeren van AI-strategieën. Tip: Zoek naar mensen die al met AI experimenteren of er enthousiast over zijn.

2. Ontwikkel een AI-beleid 

Stel duidelijke richtlijnen op voor AI-gebruik binnen je bedrijf. Dit geeft houvast aan je team en laat zien dat je serieus omgaat met AI-ethiek. 

Maak zowel interne als externe richtlijnen voor AI-gebruik. Denk aan: wanneer gebruik je AI, welke tools zijn goedgekeurd, hoe ga je om met data, etc. Dit zorgt voor duidelijkheid en helpt bij het naleven van de EU AI Act.


3. Investeer in AI-training en -educatie 

Zorg dat je team de nodige kennis en vaardigheden heeft om met AI te werken. Organiseer workshops, webinars of haal externe experts in huis. Maak gebruik van online leerplatforms gespecialiseerd in AI voor marketing.

4. Voer een AI Impact Audit uit 

Breng in kaart waar AI de grootste impact kan hebben in je organisatie, en waar de potentiële risico’s liggen. Dit helpt je om gericht te investeren en prioriteiten te stellen.

Gebruik voor je marketing team bijvoorbeeld de template die je hier kan downloaden om kansen en risico’s in kaart te brengen. 


5. Selecteer de juiste AI-tools 

Experimenteer met verschillende AI-tools en kijk wat het beste werkt voor jouw team. Let op gebruiksvriendelijkheid, integratiemogelijkheden en schaalbaarheid. Vergeet niet te checken of de tools voldoen aan de EU AI Act-eisen.

6. Creëer een AI-first mindset en cultuur 

Stimuleer een cultuur van innovatie en continu leren rondom AI, waarin het wordt gezien als een kans voor innovatie en groei, niet als een bedreiging. Overweeg een “AI-vrijdag” als R&D-dag om nieuwe AI-toepassingen en tools te verkennen. Vier successen en leer van mislukkingen om de adoptie van AI te versnellen.

Niet wachten maar nu beginnen

Neem het voortouw in deze verandering.

  1. AI transformeert het werk nu al
  2. De meeste mensen missen uitgebreide AI-kennis
  3. Vroege voorbereiding zorgt voor een soepele overgang
  4. Je kunt eerder profiteren van de voordelen van AI

Door deze stappen te volgen, doe je meer dan alleen voldoen aan de EU AI Act. Je maakt je bedrijf klaar voor de toekomst. In een wereld waar AI heel snel steeds belangrijker wordt, geef je jezelf zo een voorsprong.

Begin vandaag nog met het AI-proof maken van je bedrijf!

Wil je meer weten over hoe je AI kunt implementeren in je marketingteam? Meld je aan voor de gratis Marketing AI Friday, die je wekelijks op vrijdag per e-mail ontvangt, de maandelijkse online AI Inspiratiesessie of bekijk meer artikelen zoals deze.

Disclaimer: Deze informatie is zorgvuldig samengesteld, maar vervangt geen juridisch advies. Raadpleeg bij twijfel een juridisch expert.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren.‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.