Wat is een Dashboard?

Een dashboard is een visueel hulpmiddel dat wordt gebruikt om gegevens en prestaties in één oogopslag weer te geven. Het biedt een overzicht van belangrijke statistieken en KPI’s (Key Performance Indicators) en kan je helpen om snel inzichten in te krijgen in de status van verschillende processen binnen een organisatie. Veel bedrijven onderschatten het nu van het gebruik van dashboards, maar het gebruik van dashboard kan in veel sectoren toegevoegde waarde hebben en helpen qua efficiëntie en bij besluitvorming.

Waarom gebruik maken van een Dashboard?

Het gebruik van een dashboard brengt tal van voordelen met zich mee voor bedrijven. Allereerst zorgen dashboards voor snelle inzichten. Als je gebruik maakt van een goede dashboard functionaliteit of tool, dan maakt dat het data veel overzichtelijker en makkelijker te begrijpen.

Afhankelijk van het soort dashboard dat je gebruikt en met welk doeleinde kan je dashboards zo in (laten) richten, zoals je zelf wil. Ze presenteren gegevens op een visueel aantrekkelijke manier, waardoor gebruikers trends en patronen snel kunnen herkennen. Daarnaast bieden veel dashboards realtime data, zodat gebruikers altijd toegang hebben tot de meest actuele informatie, wat cruciaal is voor het nemen van beslissingen, zowel qua marketing, maar ook bedrijfsmatig.

Verder dragen dashboards bij aan efficiëntere besluitvorming. Met alle benodigde informatie op één plek, in plaats van verschillende tools die je moet gebruiken, is het veel makkelijker om alles in 1 oogopslag te zien. Dit verhoogd de efficiëntie en productiviteit. Door belangrijke informatie centraal beschikbaar te maken, kunnen teams dus efficiënter werken en tijd besparen. Tijd die anders werd gebruikt om verbanden te liggen met verschillende data bronnen.

Wat zet je in een Dashboard?

Wat je in een dashboard plaatst, hangt erg af van de behoeften en doelen van je organisatie. Over het algemeen bevat een goed dashboard alleen de meest relevante data. Dit voorkomt dat je overladen wordt met data die je niet gebruikt en die niet relevant is en het zorgt ervoor dat gebruikers zich kunnen concentreren op de belangrijkste gegevens.

Als je een dashboard laat inrichten of zelf gaat inrichten is het belangrijk dat deze gebruiksvriendelijk is. Het moet intuïtief en makkelijk te navigeren zijn, zodat gebruikers zonder moeite de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben.

Daarnaast is het ook belangrijk dat het interactief is. Gebruikers moeten gemakkelijk kunnen inzoomen op details om specifieke datasets verkennen. Verder is het belangrijk dat je het dashboard later ook kan aanpassen. Veranderen de doelen van je organisatie of de belangrijke elementen waar je focus op legt? Dan wil je ook de mogelijkheid hebben om een dashboard aan te kunnen passen.

Welke Dashboards zijn er?

Er zijn verschillende soorten dashboards, elk ontworpen om aan specifieke behoeften te voldoen.

Operationele dashboards zijn gericht op het in kaart brengen van processen en activiteiten. Deze kunnen je ondersteunen bij het monitoren van verschillende taken en werkzaamheden.

Strategische dashboards helpen je bij het maken van een strategisch plan, wat normaal meer op de lange termijn gefocust is. Ze bieden een overzicht van de prestaties en helpen bedrijven bij het in kaart brengen van vooruitgang, vergeleken met de strategisch gestelde doelen.

Analytische dashboards worden gebruikt voor diepgaande analyse en om trends en patronen in grote datasets te ontdekken. Ze zijn ideaal voor bedrijven die behoefte hebben aan gedetailleerde inzichten en analyses.

Er kan ook een overlap zijn tussen verschillende dashboard. Onze digitale reputatie monitor is bijvoorbeeld een strategisch en analytisch dashboard waarmee je in kaart kan brengen wat je sterkte en zwaktes zijn qua social media binnen het digitale speelveld, maar je kan er ook concurrenten mee in kaart brengen, op zo’n manier dat je de data kan gebruiken om precies te weten hoe je beter kan gaan presteren dan concurrenten.

Een dashboard die jouw digitale reputatie kan monitoren

Wij zetten zelf als content marketing bureau verschillende dashboards in, maar het belangrijkste dashboard wat we meestal aanraden is een digitale reputatie monitor. Een Digitale Reputatie Monitor biedt bedrijven de mogelijkheid om in realtime inzicht te krijgen in hoe hun merk online wordt waargenomen en hoe hun social media presteert. Wij verzamelen gegevens uit veel verschillende bronnen waardoor je eigenlijk in 1 dashboard alle data kan zien die je als bedrijf nodig hebt om jouw bedrijf te laten groeien.

Wil je meer weten over hoe dit dashboard werkt of vraag je je af of dit nuttig voor jouw bedrijf kan zijn? Neem dan contact met ons op.