WKLY by NXTLI – Week 30
Iedere week houdt Jeroen het nieuws en de ontwikkelingen binnen Contentmarketing bij. In Nederland en over de grenzen. Vol met tips, trends en innovaties. Kritisch en open, met een blik op de toekomst gericht binnen een fascinerende wereld waarin digitale content niet meer weg te denken is.
Deze week: psychologische trucs om conversie te verhogen, Instagram draait eigen updates terug en innovatie in voetbalcontent.
Inzicht van de week
Marketing en psychologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is daarom belangrijk om verschillende technieken te kennen die onbewust in het hoofd van jouw klant meespelen tijdens het keuzeproces. Kim Pot beschrijft ze goed in haar blog op Frankwatching deze week.
1. Paradox of choice
Geef je jouw bezoekers teveel keuzemogelijkheden, dan wordt de kans dat ze daadwerkelijk een keuze maken kleiner. Vandaar de “paradox”, die je moet zien te voorkomen. Als je veel producten aanbiedt, dan zijn duidelijke filter- en sorteeropties cruciaal om uitstroom te voorkomen. Geef mensen de kans om zélf hun keuzemogelijkheden te verkleinen.
2. Loss aversion
Soms is de wens om niet te verliezen, sterker dan om te winnen. Dat geldt in de sport, maar ook in aankoopgedrag. Het creëren van schaarste voor jouw product, kan zorgen voor versnelde aankoop. Denk aan “nog 10 plekken beschikbaar”, of “het afgelopen uur kochten 4 mensen dit product.”
3. Decoy effect
Wanneer iemand 2 keuzemogelijkheden krijgt – een goedkope en een dure – is de goedkoopste variant vaak de beste optie. Maar voeg je een derde optie toe, die qua prijs tussen de goedkope en dure optie ligt, dan lijkt juist de middelste optie vaak de beste. Ondanks dat deze dezelfde prijs heeft als bij het eerste voorbeeld. Dit heet het decoy effect, oftewel: lokaas. Zie de afbeelding hieronder.
4. Pain of paying
De meeste mensen vinden geld uitgeven niet prettig. Dus wanneer je iets verkoopt, wil je mensen er zo min mogelijk aan herinneren dat ze geld moeten uitgeven. Dit kan je doen door prijzen niet te groot te vermelden en door zo laat mogelijk in het bestelproces te vragen naar de betaling. Een andere manier is om het €-teken weg te laten wanneer je de prijs toont, zoals onder andere Albert Heijn dat doet in advertenties en op de website (zie afbeeldingen). Geen €-teken te zien!
5. Anchoring effect
De eerste informatie die je geeft, blijft het meeste hangen en dient als “anchor”, als basis. Vanaf dat moment wordt alles vergeleken met deze basis. Is de tweede optie goedkoper, beter, zuiniger, handiger dan de eerste informatie? Dan wordt de kans op een aankoop voor deze optie groter. Een voorbeeld hiervan is het tonen van de originele prijs, wanneer je een korting geeft.
6. Goal-gradient effect
Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn, hoever ze in een bestelproces zijn, en hoe lang het nog duurt. Maak dit dus zichtbaar wanneer je iemand door een bestelproces leidt. Bijvoorbeeld met een balk, en door duidelijke stappen op de pagina met informatie, bestelling, bevestiging en betaling.
Trend van de week
Het zal veel mensen niet zijn ontgaan: Instagram begon steeds meer op TikTok te lijken! Het waren Kim Kardashian en Kylie Jenner die de aanval openden onder het mom: “Make Instagram Instagram again“. Instagram reageerde en in een interview vertelde CEO Adam Mosseri dat de aanpassingen zullen worden teruggedraaid.
Dit houdt in dat het startscherm met full-screen foto’s en video’s zal worden teruggedraaid en ook zal het aantal ‘recommended posts’ worden verlaagd. Volgens Instagram draaien ze de aanpassingen niet alleen terug vanwege de klachten van Kim, Kylie en anderen, maar ook omdat ze dalende cijfers in gebruikersdata zagen.
Innovatie van de week
De oefenwedstrijd tussen AC Milan en FC Köln stond niet alleen in het teken van voetbal, maar was ook een kans om nieuwe innovaties op het gebied van content te testen. De voetbalsport staat er niet om bekend dat ze erg vooruitstrevend zijn – zeker niet in vergelijking met sporten als hockey, cricket, tennis, rugby etc. – dus spelers met een bodycam zijn een welkome toevoeging aan het spel en de fanbeleving. Of we meer van dit soort beelden gaan zien, is de vraag. Het leverde in ieder geval unieke content op.
Digitale content strategie met het NXTLI Dashboard
Jeroen Westermann is Content Strateeg bij NXTLI. Met het door NXTLI ontwikkelde NXTLI Dashboard maken wij inzichtelijk wat de resultaten zijn van een merk, club, persoon of organisatie op zijn digitale kanalen. Dit verbinden we met waarde en met commerciële resultaten. Op basis hiervan maken wij content strategieën en ontwikkelen we digitale campagnes die de groei versnellen en optimaliseren. Interesse in hoe dit voor jouw organisatie kan werken? Neem contact met mij op via mail.