,

Hoe scoren de Formule 1 teams op social media?

Header

Formule 1 (F1) wacht op het startschot om het nieuwe seizoen te beginnen. De afgelopen maanden is de sport veel in het nieuws geweest. Welke nieuwe coureurs welke teams komen versterken. Welke teams zijn relevant gebleven op social media in de winterstop en welke juist niet? Er is veel gebeurd buiten het seizoen. Nu het nieuwe seizoen van start gaat, bekijkt NXTLI met behulp van de digitale reputatie index wie de nummer 1 is op social media.

 De social media rangschikking van de Formule 1 Teams en hun digitale reputatie index score

Veel veranderingen in december 2020

December is traditioneel een maand waarin teams afscheid nemen van hun coureurs en plaatsmaken voor nieuwe, zo ook in 2020. Verder krijgen de teams nieuwe sponsors, en krijgen twee teams zelfs een volledige rebranding:

Racing Point wordt Aston Martin F1 en Renault F1 wordt Alpine F1. Er verandert veel in deze maand. Dat kansen biedt voor het vergroten van zichtbaarheid en engagement door spannende content.

Perez en Haas zorgen voor betrokkenheid

Aston Martin maakt met de rebranding en aankondiging van Sebastian Vettel bijzonder goed gebruik van de kansen die de maand december biedt voor betrokkenheid op de socials. Verder zorgt het afscheid van Sergio Pérez voor veel engagement op Instagram en Facebook.

Haas F1 doet het deze maand (december) het best. Dat heeft Haas F1 – net als Aston Martin F1 – voornamelijk te danken aan de frequente posts over hun twee nieuwe coureurs, Mick Schumacher en Nikita Mazepin en het afscheid van beide bestaande coureurs. Daarnaast zorgt hun winactie voor veel betrokkenheid bij de berichten.

Lawrence Stroll heeft grote ambities

Lawrence Stroll, de nieuwe CEO van Aston Martin, geeft op de site Racefans aan dat het team “serieuze ambities heeft om de fans meer aan het team te binden”, voor “zowel de volgende generatie fans als de hardcore fans.” Hij wil zorgen voor “een nieuwe uitstraling van Aston Martin F1 waarbij de fans meer worden betrokken bij het team.” Social media speelt daarbij een cruciale rol volgens de CEO (Collantine, 2021).

Onze collega Denis Doeland geeft aan: “Digitale content wordt door veel leidinggevenden van sportbedrijven als een kans gezien om de inkomsten te vergroten. Het is niet alleen een manier om in te spelen op de veranderende content-consumptie (van lineair naar online), maar biedt ook een ander voordeel. Dankzij digitale content worden sport-bedrijven, zoals Aston Martin F1, minder afhankelijk van live-events. Er komen immers meer inkomstenstromen op gang, die niet gehinderd worden door bijvoorbeeld (de maatregelen tegen) het corona-virus. Lawrence Stroll vaart een dergelijke koers. Dat is tof om te zien!”

Aston Martin krijgt socials op orde

Januari is doorgaans een rustige maand bij F1. De auto’s worden nog niet gepresenteerd en het seizoen is nog niet begonnen, wat het moeilijk maakt voor de teams om content te creëren en te blijven posten.

Toch is het Aston Martin F1 wederom gelukt om ondanks deze uitdaging hun socials op orde te houden. Uit de analyse van NXTLI blijkt dat posts over het nieuwe team hieraan bijdragen. Verder deelde ze highlights en throwbacks van hun races, wat bij de fans goed in de smaak viel.

Mercedes laat kansen liggen

Mercedes post in januari opvallend minder, met terugloop in engagement tot gevolg. Dit kan het gevolg zijn van stabiliteit in het team en gebrek aan nieuwswaardige veranderingen: geen nieuwe auto of nieuwe coureurs. Het team laat kansen liggen, doordat ze geen highlights, throwbacks, en mooie of grappige momenten delen om fans warm te houden.

“Wist je dat millennials inmiddels bijna even lang naar highlights van sport-events kijken als naar live sport? Het onderliggende patroon is helder: er is veel meer vraag naar kortere content, want dat past beter bij de kortere aandachtsboog van jongere kijkers. Ook sportliefhebbers die geen millennial zijn, kijken trouwens veel meer highlights van sport-events. Een van de voordelen van kortere, on-demand content, is dat sport-bedrijven minder afhankelijk worden van live-wedstrijden (die wegens corona niet kunnen doorgaan). Die kans voor open doel laat Mercedes volledig liggen.” aldus Doeland.

McLaren en Red Bull succesvol

Februari is de maand waarin de teams hun auto’s aankondigen en beginnen te rijden. Dit is terug te zien in de data: een lichte stijging treedt op. Meer berichten leidt tot meer betrokkenheid. Fans willen weten hoe het ervoor staat met de auto’s van de verschillende teams.

Mclaren doet het goed en ook Red Bull introduceert met succes hun nieuwe auto. Mercedes houdt hun auto lang geheim en post minder. Williams Racing behoudt een laag post ritme, wat automatisch zorgt voor minder betrokkenheid bij de berichten. Dit laatste geldt ook voor Ferrari.

Conclusie

Al met al is te zien dat buiten het seizoen zich veel mogelijkheden aanbieden om fans via de verschillende socials aan teams te blijven binden. Content die het tijdens de winterstop bij alle teams goed doet gaat over nieuwe namen, afscheid van coureurs en nieuwe auto’s.

Daarbij is het opvallend dat de minder prominente teams buiten het seizoen hoog scoren en de grotere teams, zoals Mercedes en Ferrari, het binnen het seizoen beter doen. De vraag is of dit zo zal blijven nu het seizoen er weer aan komt. Deze antwoorden volgen in onze F1 update van volgende maand. Hou onze kanalen ook in de gaten komende week voor de social media prestaties van de F1 coureurs!

Wil je controle krijgen op de resultaten van jouw content? Lees dan meer over de Next Level Impact Programma’s
Wil je de tools om jouw digitale concurrentie verslaan? Lees dan meer over de Reputatie Monitor

NXTLI analyseert en publiceert over diverse andere social media prestaties zoals ook de top 100 DJ’s op social media.