ChatGPT is wereldwijd een van de meest gebruikte AI-chatbots. Omdat er veel verschillende versies zijn kan het lastig zijn om te bepalen welke het beste bij jouw specifieke behoeften past. Moet je voor de standaardversie gaan of juist voor een geavanceerdere variant? In dit artikel nemen we de verschillende versies van ChatGPT onder de loep en helpen we je bij het kiezen van de juiste versie voor jouw doel.

1. ChatGPT-4o

ChatGPT-4o is de standaardversie die voor de meeste taken geschikt is. Het is ideaal voor dagelijks gebruik, zoals het schrijven van teksten, vertalingen, het samenvatten van informatie en zelfs voor eenvoudige programmeertaken. Deze versie ondersteunt ook de mogelijkheid om bestanden te uploaden en heeft toegang tot het internet, wat hem extra veelzijdig maakt. Als je een betrouwbare versie zoekt van ChatGPT, dan is ChatGPT-4o een goede keuze.

Ideaal voor:

  • Schrijven van blogs en artikelen
  • Vertalen van teksten
  • Coderen en debugging
  • Algemeen vraag-en-antwoord

Lees hier meer over ChatGPT-4o.

2. ChatGPT-4o Canvas

Werk je aan een project waarbij je regelmatig wijzigingen moet aanbrengen in code of tekst? Dan is de versie met Canvas perfect voor jou. Met functies zoals versiebeheer en een handig werkscherm kun je eenvoudig teksten en code aanpassen zonder eerdere versies te verliezen. Dit maakt het samenwerken met ChatGPT veel efficiënter, vooral als je veel bezig bent met schrijven of code.

Ideaal voor:

  • Versiebeheer bij complexe projecten
  • Realtime samenwerking aan documenten en code
  • Snelle aanpassingen en verbeteringen zonder verlies van eerdere versies

Lees hier meer over ChatGPT-4o met Canvas.

3. ChatGPT-o1-preview

Ben je bezig met projecten die diepgaande analyse en creativiteit vereisen? Dan is ChatGPT-o1-preview een geweldige tool. Deze versie is geoptimaliseerd voor stapsgewijs redeneren en begrijpt complexe instructies beter dan de standaardversies. Hoewel deze versie nog in ontwikkeling is, en geen bestanduploads of internettoegang biedt, is het een uitstekende keuze voor wie werkt aan uitdagende projecten. Wel moet je rekening houden dat er momenteel een limiet zit aan hoeveel prompts je kan doen binnen ChatGPT-o1-preview.

Ideaal voor:

  • Geavanceerde analytische taken
  • Creatieve brainstormsessies
  • Projecten die complexe probleemoplossing vereisen

Lees hier meer over ChatGPT-o1-preview.

4. ChatGPT-o1 mini: Snelle antwoorden op eenvoudige vragen

Als je op zoek bent naar snelheid en efficiëntie voor simpele taken, dan is de ChatGPT-o1 mini de juiste keuze. Deze lichte versie biedt snellere reacties, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit. Perfect voor wie snel antwoorden nodig heeft op eenvoudige vragen of taken zonder veel rekenkracht.

Ideaal voor:

  • Snelle antwoorden op eenvoudige vragen
  • Eenvoudige prompts en opdrachten
  • Taken die weinig rekenkracht vereisen

Lees hier meer over ChatGPT-o1 mini.

Welke versie past het best bij jouw behoeften?

Kort samengevat:

  • Meeste standaard taken: ChatGPT-4o
  • Uitgebreider uitwerken van tekst of code: ChatGPT 4o Canvas
  • Snelle antwoorden op eenvoudige vragen: ChatGPT-o1 mini
  • Complexe taken die geavanceerde stapsgewijze ‘redenering’ vereisen: ChatGPT-o1-preview

Door de juiste versie van ChatGPT te kiezen, kun je optimaal profiteren van AI-technologie en je werk efficiënter en effectiever maken. Welke versie past het best bij jouw behoeften?

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Het lijkt een trend: CEO’s van toonaangevende AI-bedrijven die tijdens een financieringsronde hun uitgebreide en ambitieuze visie op de toekomst delen. Zo deelde Sam Altman eind september zijn ‘Intelligence Age’ en afgelopen week was het de beurt aan Anthropic CEO Dario Amodei met zijn ‘Machines of Loving Grace’ – How AI could Transform the world for the better.

Waarom is het van belang om Amodei’s visie serieus te nemen? Hij wordt beschouwd als iemand die veel ervaring heeft in het AI-werkveld en veel inzicht heeft in de AI-ontwikkelingen. Amodei werkte vanaf 2016 bij OpenAI als hoofd AI-onderzoeker. In 2021 stapte hij daar op en startte hij concurrent Anthropic, beter bekend van chatbot Claude. In september 2023 werd hij door TIME 100 uitgeroepen tot een van de ‘Most Influential People in AI’. Toen Sam Altman in November werd ontslagen bij OpenAI, werd Amodei zelfs benaderd om Altman op te volgen en OpenAI en Anthropic samen te voegen – een aanbod dat hij afsloeg.

Anthropic is momenteel bezig met een nieuwe financieringsronde tegen een waardering van tussen de $30 en $40 miljard, een verdubbeling ten opzichte van de vorige ronde begin dit jaar. Grote investeerders zijn Amazon en Google. In hoeverre Amodei’s visiestuk meer bedoeld is om hoge verwachtingen te scheppen richting investeerders dan echt een realistische verwachting, zal in de komende jaren blijken.

Hoe ziet Dario Amodei de nabije toekomst?

Dario Amodei voorspelt, net zoals de meeste andere AI-onderzoekers, de komst van AGI, dat hij “krachtige AI” noemt. Hij denkt dat dit er al in 2026 zou kunnen zijn! Deze AI zou slimmer zijn dan de slimste experts ter wereld, op allerlei gebieden zoals biologie, programmeren, wiskunde en literatuur. Bovendien kan deze AI alles wat wij online doen: internetten, communiceren, video’s bekijken, spullen bestellen en experimenten uitvoeren met behulp van robots. Deze AI’s kunnen ook samenwerken met andere AI’s, de zogenaamde AI agents.

Amodei ziet dat er aanzienlijke risico’s verbonden zijn aan krachtige AI, maar is stellig dat de potentie voor positieve veranderingen gigantisch is. Hij stelt dat veel mensen zowel de voordelen als de risico’s van AI onderschatten.

Dario Amodei denkt dat krachtige AI de wereld ingrijpend en heel snel kan verbeteren. Hij vergelijkt de komende ontwikkelingen met de enorme vooruitgang in de 20e eeuw, met uitvindingen zoals antibiotica, vaccins en computers. Amodei denkt dat we met AI in de komende 5 tot 10 jaar een vergelijkbare sprong voorwaarts zullen maken. Hij noemt dat de “gecomprimeerde 21e eeuw”, omdat we dan in 5 tot 10 jaar net zoveel vooruitgang boeken als zonder AI zeker 100 jaar zou duren.

Wat gaat die ‘krachtige AI’ dan precies doen?

Amodei gaat de diepte in op vijf verschillende gebieden:

1. Biologie en lichamelijke gezondheid

Amodei voorziet een toekomst waarin AI een revolutie teweegbrengt in de biologie en geneeskunde. Door AI zullen wetenschappers in staat zijn om veel sneller nieuwe ontdekkingen te doen en effectievere behandelingen te ontwikkelen. 

Hij denkt zelfs dat we door AI straks gemiddeld 150 jaar oud kunnen worden, en misschien zelfs nog veel ouder, als we dat willen en het biologisch mogelijk is! Hij noemt dit “biologische vrijheid”: de mogelijkheid om controle te hebben over ons eigen biologische proces en te kiezen hoe we willen leven en verouderen.

2. Neurowetenschappen en geestelijke gezondheid

Naast fysieke gezondheid zal AI ook een grote impact hebben op onze mentale gezondheid. Amodei gelooft dat AI ons kan helpen om de hersenen beter te begrijpen en psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en verslavingen effectiever te behandelen.

Hij verwacht dat AI zal leiden tot nieuwe inzichten in de werking van de hersenen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicijnen. Amodei spreekt zelfs over het verbeteren van de “basislijn van menselijke ervaring”, waarmee hij bedoelt dat we in de toekomst meer controle zullen hebben over onze emoties en cognitieve functies.

3. Economische ontwikkeling en armoede

Amodei vindt dat technologische vooruitgang niet alleen de rijken ten goede mag komen. Hij gelooft dat AI een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van armoede en ongelijkheid. AI kan helpen om de economische groei in ontwikkelingslanden te stimuleren, de distributie van hulpbronnen te optimaliseren en toegang te garanderen tot essentiële goederen en diensten, zoals voedsel, medicijnen en onderwijs.

4. Vrede en bestuur

AI kan ook een positieve impact hebben op de wereldpolitiek. Amodei gelooft dat AI kan helpen om democratieën te versterken, propaganda en desinformatie te bestrijden en internationale samenwerking te bevorderen. Hij stelt dat AI gebruikt kan worden om een “wereldwijd vrije informatieomgeving” te creëren en de macht van autoritaire regimes te doorbreken. 

5. Werk en zingeving

Dario Amodei voorziet dat AI de arbeidsmarkt drastisch zal veranderen. Hij verwacht dat AI in eerste instantie zal samenwerken met mensen, maar dat op de lange termijn veel banen door AI zullen worden overgenomen. Dit kan leiden tot meer vrije tijd en de mogelijkheid om ons meer te richten op creatieve en betekenisvolle activiteiten.

Tegelijkertijd benadrukt Amodei dat we moeten nadenken over de economische gevolgen van deze veranderingen en oplossingen moeten vinden, zoals een universeel basisinkomen, om te zorgen dat iedereen een goed leven kan leiden, ook zonder traditioneel werk.

Science-fiction of een realistisch beeld?

Het is moeilijk te voorspellen welke impact AI precies gaat hebben en hoe snel de ontwikkelingen zullen gaan. Er zijn grenzen aan wat AI kan, en sommige dingen zullen mogelijk veel meer tijd kosten. Toch is Amodei ervan overtuigd dat AI op korte termijn de vooruitgang enorm gaat versnellen.

Wat opvalt is dat de visie van zo’n beetje alle AI-hoofdrolspelers zoals Sam Altman (OpenAI), Dario Amodei (Anthropic), Demis Hassabis (Google Deepmind), Mustafa Suleyman (Microsoft AI), Yann LeCun (Meta AI), Elon Musk (X.ai) en Jensen Huang (NVIDIA) in hoofdlijnen en tijdslijnen behoorlijk overeenkomen. Meta AI’s Yann LeCun is wel wat behoudender en denkt dat er langer nodig is voordat AI het menselijk niveau kan evenaren – wellicht nog zo’n tien jaar.

Maar het is duidelijk dat al deze AI-bedrijven hetzelfde nastreven: AI die het niveau van de mens overstijgt. Volgens de mensen die er het meest zicht op hebben, is dat in het langzaamste scenario bereikt over ongeveer tien jaar!

Tot die tijd, of het nou sneller of langzamer gaat, is het van groot belang om ons daarop voor te bereiden, na te denken hoe onze rol gaat veranderen en AI al zoveel mogelijk te gebruiken waarvoor we het nu het beste kunnen inzetten.

Hoe denk jij dat de wereld eruit zal zien als AI in 2026 zo’n enorme sprong vooruit maakt? En wat voor impact heeft dat op jouw baan en bedrijf?

Tijdens de webinar ‘Marketing AI in Praktijk’ op 1 november om 12.00 uur gaan we hier dieper op in.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Pika Labs was een van de eerste bedrijven met een AI-model voor videogeneratie, maar hun 1.0-model werd snel overtroffen door concurrenten zoals Runway. Toch werden ze al snel ingehaald door concurrenten zoals Runway, die snel betere technologie wisten te ontwikkelen. Met de lancering van Pika 1.5 laat Pika Labs zien dat ze weer helemaal terug in het spel zijn. Deze verbeterde versie biedt unieke video-effecten en functies die andere AI-tools nog niet in huis hebben, waardoor ze opnieuw hun positie in deze innovatieve sector versterken.

Wat maakt Pika 1.5 anders?

Pika 1.5 brengt verschillende belangrijke verbeteringen met zich mee, waardoor het model veel consistenter en nauwkeuriger is dan zijn voorganger. De videokwaliteit is aanzienlijk verbeterd, wat resulteert in scherpere, vloeiendere beelden. De precisie waarmee Pika 1.5 prompts begrijpt, maakt het eenvoudiger voor gebruikers om de exacte resultaten te genereren die ze voor ogen hebben.

Een van de opvallendste nieuwe functies is de introductie van Pikaffects, een reeks vooraf ingestelde visuele effecten die gebruikers direct kunnen toepassen op hun video’s. Met slechts een paar klikken kun je dynamische effecten toevoegen, zoals kleurveranderingen of lichtflitsen, zonder enige ervaring met videobewerking. Deze gebruiksvriendelijke aanpak maakt Pika 1.5 een krachtige tool voor zowel professionals als hobbyisten die hun video’s willen verrijken met unieke visuele effecten.

Hoe werkt Pika 1.5?

Pika 1.5 is ontworpen met eenvoud en toegankelijkheid in gedachten. Om aan de slag te gaan met deze tool hoef je geen expert in videobewerking te zijn. Volg gewoon deze stappen:

  1. Bezoek de Pika Labs website en kies “Try Pika”.
  2. Log in of maak een account aan als je dat nog niet hebt.
  3. Upload een afbeelding die je als basis wilt gebruiken voor je video.
  4. Kies uit een van de zes nieuwe Pikaffects om unieke effecten aan je video toe te voegen.
  5. Klik op “Generate”, en laat Pika 1.5 het werk doen.

Het grote voordeel van Pika 1.5 is dat het gratis getest kan worden, wat gebruikers de mogelijkheid geeft om te experimenteren met de nieuwe functies voordat je hoeft te overwegen of je het zakelijk wil gaan gebruiken. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor content creators, marketeers, en videobewerkers die op zoek zijn naar creatieve AI-tools.

De mogelijkheden van Pika 1.5

Wat Pika 1.5 onderscheidt van andere AI-videomodellen is de balans tussen kracht en gebruiksvriendelijkheid. De combinatie van hoge videokwaliteit, nauwkeurigheid en de nieuwe Pikaffects zorgt ervoor dat het platform uitblinkt op meerdere fronten:

  • Verbeterde videokwaliteit: Met Pika 1.5 is er sprake van een verbetering in videokwaliteit, consistentie wat het geschikt maakt voor professionele videoprojecten.
  • Promptnauwkeurigheid: Gebruikers kunnen erop vertrouwen dat de gegenereerde video’s nauwkeurig reageren op hun ingevoerde prompts. Dit maakt het eenvoudiger om precies het gewenste resultaat te krijgen.
  • Pikaffects: Met zes vooraf ingestelde effecten biedt Pika 1.5 een scala aan visuele mogelijkheden, van simpele aanpassingen tot geavanceerde transformaties van video’s. Deze effecten zijn ontworpen om gebruikers meer creatieve controle te geven, zonder dat ze uitgebreide videobewerkingservaring nodig hebben.

Een stijgende trend in AI-Video creatie

Het gebruik van AI-gegenereerde video’s neemt snel toe, vooral in sectoren zoals marketing, filmproductie, en social media contentcreatie. Met tools zoals Pika 1.5 wordt het voor een breed scala aan gebruikers steeds makkelijker om visueel indrukwekkende video’s te creëren zonder dure software of uitgebreide kennis van videobewerking.

De introductie van Pikaffects kan deze trend verder versnellen, doordat gebruikers in een paar klikken toegang hebben tot complexe visuele effecten die voorheen alleen beschikbaar waren voor professionele editors. Dit maakt Pika 1.5 niet alleen interessant voor ervaren videomakers, maar ook voor content creators die snel en eenvoudig video’s willen produceren voor platforms zoals YouTube, Instagram en TikTok.

Pika 1.5 zet Pika Labs weer op de kaart

Pika Labs heeft met deze release opnieuw laten zien dat ze een vooraanstaande speler zijn in de AI-videowereld. Waar het eerste model werd ingehaald door concurrenten zoals Runway, is Pika 1.5 een comeback die indruk maakt. De verbeterde functies en het gebruiksgemak zorgen ervoor dat Pika Labs zich nu onderscheidt van de concurrentie. Met deze verbeteringen positioneren ze zich weer als een sterke concurrent in de steeds groeiende markt voor AI-gegenereerde video’s.

Klaar om Pika 1.5 te proberen?

Of je nu een ervaren videobewerker bent of net begint met het verkennen van de wereld van AI-videogeneratie, Pika 1.5 biedt een uitgebreide reeks tools en effecten die je helpen om visueel opvallende video’s te maken. Bekijk de introductievideo op de website van Pika Labs en ontdek zelf wat je allemaal kunt creëren met deze krachtige AI-tool.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Welke impact gaat AI hebben op content marketing en je marketingteam in 2025? Deze vraag krijgen we vaak en we delen graag onze verwachtingen met je.

Het afgelopen jaar zien we een voorzichtige verschuiving in de manier waarop content marketingteams functioneren. Waar teams nu nog vooral bestaan uit specialisten die de meeste taken zelf uitvoeren, ondersteund door AI, verwachten we steeds meer hybride teams te zien waarin mensen samenwerken met volwaardige AI-collega’s.

Deze transformatie zorgt ervoor dat marketing teams sneller, slimmer en efficiënter kunnen werken. Omdat marketing steeds concurrerender wordt, is het belangrijk om mee te blijven ontwikkelen. Daarnaast biedt AI talloze nieuwe mogelijkheden die eerder niet beschikbaar waren. AI-collega’s spelen hierin een grote rol, en wij experimenteren hier zelf volop mee.

We bespreken hoe zo’n hybride samenwerking eruit kan komen te zien.

Hybride teams en de exponentiële groei van AI-intelligentie

We verwachten dat hybride teams, waarin mens en AI samenwerken, de volgende fase worden in marketing. AI biedt snelheid, beschikbaarheid, continuïteit, een snelle oneindige leercurve en verwerking van enorme hoeveelheden data. Dit zal steeds meer buiten het bereik van mensen komen te liggen. 

Het kennisniveau van de beste presterende AI op dit moment, ChatGPT01-preview, wordt op diverse gebieden beoordeeld op het IQ-niveau 120 (een afgestudeerde PhD). De meeste AI-onderzoekers verwachten dat dit niveau de komende jaren exponentieel beter wordt en voor 2030 op alle kennisgebieden slimmer is dan de slimste mensen. Hoe dit er precies uit gaat zien en in welke mate dit echt bereikt wordt, daar zijn de meningen over verdeeld. Dit is dan ook lastig te voorspellen.

De nieuwe rol van AI: slimmer werken en ruimte creëren voor creativiteit

Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat het grootste deel van de huidige marketing werkzaamheden in het komende jaar en de jaren erna grotendeels gaat veranderen en dat kennis en intelligentie voor iedereen steeds toegankelijker wordt. Op een hoge snelheid worden verbeteringen in AI doorgevoerd en nieuwe toepassingen geïntroduceerd. Vrijwel alle contentproductie zoals tekst, afbeeldingen, audio en video kunnen steeds beter door AI gemaakt worden en in andere formats hergebruikt. 

Denk bijvoorbeeld aan een geschreven tekst, die je ook als audio podcast kunt opnemen en andersom (zoals we met onze marketing AI Friday nieuwsbrief doen). Je kunt afbeeldingen omzetten naar video’s en video’s, zoals webinars, kun je omzetten naar geschreven artikelen en social media posts.

Mensen zullen daardoor moeten gaan verschuiven naar waar wij (nog) het beste in zijn, zoals creativiteit, intuïtie en strategisch denkvermogen. Maar ook het bedenken hoe AI het beste ingezet kan worden en dit vervolgens implementeren en optimaliseren. 

De samenwerking met AI zorgt ervoor dat marketing teams hun werkzaamheden efficiënter en beter kunnen uitvoeren en er tijd vrijkomt voor allerlei nieuwe initiatieven en rollen.

Laten we eens kijken naar een aantal specifieke rollen van AI binnen een marketingteam en hoe deze kunnen samenwerken met menselijke marketeers.

De rollen van AI binnen het marketingteam

In een hybride team speelt AI een ondersteunende en (steeds meer zelfstandige) uitvoerende rol bij verschillende marketingtaken. Hoe beter de AI wordt, hoe groter ook deze rol wordt. Bij NXTLI hebben we een team van AI-collega’s die getraind zijn in specifieke aspecten van content marketing, waardoor ze menselijke collega’s steeds beter ondersteunen. We hebben er ook voor gekozen om deze AI-tools te ‘vermenselijken’ door ze AI-collega’s te noemen en ze een naam, foto, functie en duidelijke rol in het team te geven. Op onze team pagina staan onze huidige collega’s.

Laten we eens kijken naar een aantal rollen van AI-collega’s in een marketingteam.

Klantenservice en chatbots

Een van de toepassingen van AI in een hybride marketingteam is de ondersteuning van klantenservice via chatbots. In plaats dat een of meerdere mensen allerlei, vaak dezelfde vragen, aan het beantwoorden zijn, kan een slimme AI-chatbot ingezet worden. Bij NXTLI is bijvoorbeeld AI-chatbot Ian actief op verschillende kanalen zoals onze website (je kunt met Ian een gesprek starten door rechtsonder op zijn foto te klikken), Instagram DM, Facebook Messenger en WhatsApp. Ian helpt klanten allerlei vragen te beantwoorden, is 24/7 beschikbaar en kent geen wachttijden. Dit zorgt ervoor dat menselijke klantenservice meer tijd hebben voor complexere vraagstukken, terwijl Ian de veelgestelde vragen en basisinformatie efficiënt afhandelt.

Slimme contentplanningen

Het opstellen van een contentplanning kan veel tijd in beslag nemen, vooral als deze rekening houdt met belangrijke data, je content strategie, doelstellingen en resultaten. Mensen komen er meestal niet aan toe om hiermee allemaal rekening te houden. Hier komt een AI-collega die gespecialiseerd is in het maken van slimme content planningen in beeld. Bij NXTLI ondersteunt AI-collega Pia bij het ontwikkelen van een content planning, waarbij ze onder andere rekening houdt met prestaties van eerdere content en key moments van ons bedrijf en in de markt. Hierdoor werken we met een helder plan en creëren en delen we de juiste content op het juiste moment.

Effectieve captions voor social media

Social media is een dynamisch en snel veranderend kanaal waar vaak nieuwe content voor nodig is. Een AI-collega gespecialiseerd in het schrijven van social media captions in de juiste tone-of-voice, kan helpen om net dat beetje extra te zijn als je een caption maakt. Een caption die aanspreekt en relevant is voor je doelgroep. Bij NXTLI helpt AI-collega Liza met het schrijven van social media captions. Ze houdt hierbij onder andere rekening met onze content strategie, de best practices van de verschillende social media kanalen en welke posts het goed en minder goed gedaan hebben. Doordat Liza een deel van operationele proces oppakt, kunnen wij meer tijd besteden aan het optimaliseren van de content en uitwerken van creatieve concepten.

Schrijven van website content

Het consistent creëren van kwalitatieve content voor een website kan een uitdaging zijn, zeker als het op grote schaal moet gebeuren en aan allerlei richtlijnen moet worden voldaan zoals SEO, AIO (AI Optimalisatie), tone-of-voice, de content strategie en doelstellingen. Een AI-copywriter kan een groot deel van deze taak op zich nemen. Zo hebben we Kai die blogs, landingspagina’s en andere content snel en efficiënt kan schrijven, altijd afgestemd op de SEO best practices en onze tone of voice. Dit geeft ons meer ruimte om bezig te zijn met de creatieve en strategische kant van de content ontwikkeling, terwijl Kai een groot deel van uitvoerende copywriting op zich neemt. We passen altijd wel een menselijke controle toe en waar nodig maken we een optimalisatieslag op de tekst.

Naast het verder uitbreiden en optimaliseren van ons eigen AI-team, ontwikkelen we deze AI-collega’s ook voor onze klanten. Als je hierin interesse hebt, gaan we ook graag voor jou aan de slag.

Hoe verandert de rol van menselijke teamleden?

Met de komst van AI verandert de manier waarop menselijke teamleden hun werk doen. Waar marketeers over het algemeen nog veel tijd kwijt zijn aan terugkerende taken zoals contentcreatie, plannen uitwerken, rapportages maken of data-analyse gaan ze zich steeds meer richten op creatieve en strategische werkzaamheden en het optimaliseren van de samenwerking met AI-collega’s.

Het verschil voor een content manager

Een voorbeeld hiervan is de rol van de contentmanager. Tot nu toe was deze rol vooral gericht op het beheren van het gehele content productieproces, maar hierin komt steeds meer ruimte voor creatief en strategisch denken. Terwijl AI-collega’s zoals Ian en Pia zorgen voor de uitvoerende taken, kunnen contentmanagers zich richten op het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het waarborgen van de merkconsistentie en het inspelen op veranderende marktomstandigheden.

Het verschil voor een social media manager

Daarnaast verandert de rol van de social media manager in een hybride team. Taken zoals het plannen van content en het schrijven van posts kunnen nu grotendeels door AI worden uitgevoerd. AI-collega’s zoals Liza helpen bij het analyseren van trends, het maken van captions en hashtags en het aanbevelen van post schema’s op basis van data. 

Door de inzet van AI kan een social media manager 30-60% tijd besparen op taken zoals het schrijven van posts, het monitoren van reacties en het analyseren van resultaten. Hierdoor kan de social media manager zich meer richten op strategische groei, het opbouwen van communities en het ontwikkelen van unieke ervaringen. AI-collega’s zorgen ondertussen voor de operationele uitvoering en continue monitoring van contentprogramma’s.

Tip: Het is belangrijk dat je in kaart brengt welke rollen en taken binnen jouw marketingteam door AI beïnvloed gaan worden. Maak een overzicht van de huidige verantwoordelijkheden van je teamleden en bepaal hoe en wanneer AI hun werkzaamheden kan ondersteunen of eventueel overnemen. Door hier tijdig op te anticiperen, kun je ervoor zorgen dat je team soepel overgaat naar een hybride werkomgeving waarin AI en menselijke expertise naadloos samenwerken.

We helpen je hier graag mee met het uitwerken van een Marketing AI Impact Scan.

Samenwerken in een hybride team: praktische voorbeelden

Hoe ziet deze samenwerking er in de praktijk uit?

Stel dat je marketingteam samenwerkt in Slack, Teams of een ander samenwerkingsplatform. Op dit platform zijn ook diverse AI-collega’s waarmee je kunt samenwerken, net zoals met een gewone collega. De AI-collega’s kun je direct voor een specifieke taak aan het werk zetten, reageren gelijk en de reacties van de AI-collega zijn ook zichtbaar voor andere collega’s die zich ook kunnen mengen in de chat (een groot verschil met alle huidige AI-tools waar iedere chat alleen voor de gebruiker zichtbaar is). 

Daarnaast kun je verschillende AI-collega’s na elkaar aan het werk zetten. Je laat bijvoorbeeld eerst een content planning maken en als deze gereed is kun je gelijk een AI-collega aan de slag laten gaan met het schrijven van social media captions of blog posts op basis van die content planning.  

Zo werken de AI-collega’s en menselijke marketeers optimaal samen aan het plannen en maken van content, waarbij de menselijke collega’s een meer aansturende en controlerende rol krijgen dan dat ze zelf heel veel van deze uitvoerende werkzaamheden doen.

Zie hieronder een voorbeeld hoe we samenwerken met Pia en Liza in onze Slack omgeving, waarvoor we deze integratie en manier van samenwerken volledig op maat hebben ontwikkeld.

Aanvullende rollen waar AI een rol gaat spelen

Naast de hierboven beschreven rollen van AI in klantenservice, content planning, contentcreatie en social media, zijn er nog talloze andere gebieden waar goed getrainde AI-collega’s een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de nabije toekomst. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Beoordeling en advies op uitingen: Een AI-collega die een landingspagina, social post of advertentie beoordeelt en advies geeft om deze te optimaliseren, op basis van best practices, content strategie en data van eerdere uitingen die goed hebben gepresteerd.  
  • Automatisering van e-mailmarketing: AI kan gepersonaliseerde e-mailcampagnes automatiseren, waarbij tekst wordt aangepast op basis van het gedrag en de voorkeuren van de ontvangers. Hierdoor verhoog je de wordt de relevantie van e-mails en de betrokkenheid.
  • A/B-testen en optimalisatie: AI kan automatisch A/B-tests uitvoeren op verschillende marketingprogramma’s en real-time aanpassingen doen om de beste resultaten te behalen. Dit versnelt het proces van optimalisatie aanzienlijk.
  • Voorspellende analyses voor klantgedrag: AI kan klantgedrag voorspellen op basis van historische data en markttrends, waardoor marketeers proactiever kunnen inspelen op veranderingen in consumentengedrag.

Daarnaast wordt AI steeds vaker ingezet voor diverse operationele processen. Denk aan het vastleggen en samenvatten van overleggen, en het schrijven en beantwoorden van e-mails. Zoom gaat zelfs mogelijk maken dat je een AI-kloon van jezelf kunt laten deelnemen aan online overleggen.

We zien een uitermate krachtige combinatie ontstaan door het combineren van data, content en AI.

Bereid je voor op het ontwikkelen van een hybride marketing team

De overgang naar hybride teams waarin AI en menselijke collega’s intensief samenwerken, is wat ons betreft een belangrijke stap voor content marketing teams in de laatste maanden van dit jaar en 2025. De AI-collega’s van NXTLI, zoals Ian, Pia, Liza en Kai, laten zien hoe deze samenwerking in de praktijk al werkt. Door gebruik te maken van de sterke punten van AI kunnen menselijke marketeers zich richten op wat zij het beste doen. Denk hierbij aan creatief denken, strategisch plannen en relevante unieke content maken.

Deze hybride teams zullen niet alleen efficiënter zijn, maar ook beter in staat om in te spelen op de snel veranderende behoeften van de markt. Ben jij klaar voor de toekomst van content marketing? We zijn benieuwd hoe jij dit gaat aanpakken en helpen je hier natuurlijk graag bij.

In onze eerstvolgende webinar ‘Marketing AI in Praktijk’ op vrijdag 1 november om 12.00 uur, gaan we uitgebreider in op het ontwikkelen van een hybride marketingteam. Hierin zie je ons AI-team live in actie en vertellen we je hoe jij deze AI-collega’s ook voor jouw marketing team kunt inzetten.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Bij NXTLI geloven we in het inzetten van AI om zowel onze eigen doelen als de doelen van onze klanten te bereiken. We hebben al een aantal AI collega’s geïntroduceerd, zoals Liza, Ian en Pia. Bij deze willen we ook Kai onze copywriter introduceren.

Kai is niet zomaar een schrijf tool of een AI. Hij is ontwikkeld om ons te ondersteunen bij het schrijven van content die impact maakt. Kai is vanaf het begin getraind op belangrijke aspecten zoals tone of voice en doelgroepgericht schrijven. Dankzij deze training kan hij direct waarde toevoegen door teksten te schrijven die aansluiten bij de content en behoeften van onze klanten. Hij leert continu van elke interactie en helpt ons sneller en efficiënter teksten te schrijver.

Waarom we Kai hebben ontwikkeld

Het idee om Kai te ontwikkelen, ontstond omdat er veel tijd gaat zitten in het schrijven van content. Het schrijven van teksten die aansluiten bij jouw merk, kloppend en overtuigend zijn is daarnaast ook best een lastige taak. Bovendien vraagt het schrijven van goede content om een flinke dosis creativiteit, iets wat zelfs ervaren copywriters niet altijd paraat hebben. Bovendien merken we dat AI tools die momenteel op de markt zijn goed kunnen helpen met schrijven, maar op veel vlakken toch tekort schieten.

Daarom hebben we besloten om Kai te ontwikkelen. Door Kai specifiek te trainen op onze data, kennis en kunde, hebben we ervoor gezorgd dat hij in staat is om sterke teksten te schrijven. Door samenwerking met Kai zijn we sneller, werken we slimmer, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Hoe werkt Kai?

We hebben Kai inmiddels volledig geïntegreerd in onze workflows. Via Slack kunnen we direct met hem communiceren. Als we een tekst nodig hebben, vragen we Kai om een eerste opzet, waarna hij met een concept komt dat we vervolgens naar wens kunnen bijschaven.

Wat verder erg fijn is aan de Slack intergratie is dat we niet een externe tool hoeven te gebruiken om met Kai te overleggen. Kai is onderdeel van ons AI team waardoor al onze collega’s hem opdrachten kunnen geven. Daarnaast kunnen de AI collega’s ook met elkaar samenwerken. We vragen bijvoorbeeld of Pia een content planning kan maken, waarna Kai de content kan schrijven en uitwerken.

Doordat Kai beter wordt naarmate hij meer content maakt en leert van feedback, wordt hij steeds beter in het afstemmen van zijn teksten op onze tone of voice. Hoewel hij af en toe wat bijsturing nodig heeft, maakt hij snel vooruitgang en sluit zijn werk steeds beter aan op onze verwachtingen.

Waarom vervangen we mensen niet door AI?

Hoewel Kai een enorme bijdrage levert aan ons team, zien we AI niet als vervanging van onze medewerkers. In plaats daarvan geeft het ons de kans om ons te richten op het strategisch vlak van content en het redigeren. Kai neemt het repetitieve werk uit handen, waardoor wij ons meer kunnen focussen op strategie en de creatieve concepten

Heb jij ook interesse in een copywriting AI assistent?


We gaan graag voor je aan de slag om ook een AI-assistent zoals Kai voor jou te ontwikkelen, die gebruik maakt van jouw tone of voice, gecombineerd met onze NXTLI methodiek. Deze assistent kan jouw team ondersteunen bij schrijven van landingspagina’s, pagina’s of blogs.

Naast Kai zijn we ook bezig om een hoop andere AI collega’s te ontwikkelen. Wil je op de hoogte blijven wat deze AI collega’s doen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.  

Marketing AI Friday

In al het geweld van nieuwe AI-aankondigingen kan Elon Musk natuurlijk niet ontbreken. Terwijl de grootste techbedrijven, zoals OpenAI en Google, nieuwe AI-tools en functies lanceren, bouwt Musk aan zijn eigen visie op de toekomst van kunstmatige intelligentie met xAI. Musk richt zich op het creëren van een AI die niet alleen functioneel is, maar ook goed is voor de mensheid en gericht op waarheidsvinding. Tijdens OpenAI’s DevDay koos hij ervoor om een eigen wervingsevent te houden voor AI-engineers, in het voormalige kantoor van OpenAI, waar hij ooit als mede-oprichter werkte.

Het doel van xAI

Musk heeft met xAI de ambitie om snel te innoveren en AI-modellen te bouwen die de menselijke belangen vooropstellen. Hij een AI creëren die ethisch en transparant is, gericht op het dienen van de mensheid. Hij is daarbij kritisch over de huidige koers van OpenAI, het bedrijf dat hij in 2015 hielp oprichten. Volgens Musk is OpenAI niet meer trouw aan de oorspronkelijke missie van open source en publieke toegang tot AI. Tijdens het event zei hij: “I just don’t trust OpenAI for obvious reasons. It is closed, for-maximum-profit AI.” Zijn visie voor xAI is een platform dat wel open en toegankelijk blijft.

Innovatie en Grok

xAI heeft al verschillende versies van hun Grok-chatbot uitgebracht, waarmee gebruikers kunnen communiceren met een AI die snel leert en zich ontwikkelt. De chatbot is ontworpen om nauwkeurige en relevante antwoorden te geven en past zich voortdurend aan op basis van interacties met gebruikers. Naast de bestaande chatbot-functies werkt xAI nu aan de ontwikkeling van spraak- en zoekfuncties. Dit zou de Grok-chatbot veelzijdiger maken en gebruikers de mogelijkheid geven om met spraakopdrachten direct informatie te verkrijgen.

Daarnaast zijn er plannen om Grok te koppelen aan X (voorheen Twitter), het socialmediaplatform dat Musk eerder overnam. De integratie van Grok met X zou nieuwe mogelijkheden creëren voor realtime interacties met AI binnen sociale media. Dit zou een revolutie kunnen betekenen voor de manier waarop gebruikers met AI communiceren op een platform dat miljoenen gebruikers bereikt.

Open Source: Terug naar de basis

Een van de meest opvallende punten van xAI is dat het bedrijf zijn AI-modellen open source wil maken binnen 9 maanden na release. Dit is een directe verwijzing naar de oorspronkelijke missie van OpenAI, die Musk ooit mede oprichtte met het doel om AI open en toegankelijk te maken voor iedereen. Tegenwoordig opereert OpenAI als een meer gesloten, commercieel bedrijf, wat Musk zeer kritisch maakt over hun huidige aanpak. Door vast te houden aan een open source-aanpak wil xAI de transparantie en toegankelijkheid van AI vergroten, wat een duidelijke afwijking is van het pad dat bedrijven zoals OpenAI en Google hebben gekozen.

Musk’s visie op de toekomst van AI

Musk heeft volgens The Verge grote plannen voor xAI en ziet zijn bedrijf als een belangrijke speler in de wereld van AI, samen met giganten als OpenAI, Anthropic en Google. Hij is ervan overtuigd dat xAI in de komende vijf jaar net zo dominant kan worden op het gebied van AI als SpaceX is in de ruimtevaartindustrie. Door snel te innoveren en open source-modellen aan te bieden, wil Musk dat xAI niet alleen een voorloper wordt in technologische ontwikkelingen, maar ook een ethisch voorbeeld stelt in de AI-industrie.

Financiering en toekomstige uitdagingen

Hoewel Musk met xAI grote ambities heeft, is er ook een aanzienlijke financiële ondersteuning nodig om deze doelen te bereiken. In mei 2023 haalde xAI maar liefst $6 miljard aan financiering op, wat het bedrijf waardeerde op $24 miljard. Dit is een stevige basis om verder te bouwen, maar Musk heeft aangegeven dat er waarschijnlijk nog veel meer geld nodig zal zijn om echt grote stappen te zetten. Dit lijkt echter geen probleem te zijn voor Musk, die volgens de Bloomberg Billionaires Index met een vermogen van $262 miljard de rijkste persoon ter wereld is.

Musk’s ervaring met het opschalen van bedrijven zoals Tesla en SpaceX geeft hem het vertrouwen dat hij ook xAI naar de top kan brengen. Door zijn unieke combinatie van technologische visie en ondernemerschap heeft Musk een bewezen staat van dienst in het veranderen van industrieën. Of hij met xAI hetzelfde kan bereiken in de wereld van AI, valt nog te bezien, maar het is duidelijk dat hij alles in het werk stelt om deze ambitie te verwezenlijken.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Op 1 oktober kondigde Microsoft een reeks belangrijke updates aan voor Copilot, hun AI-assistent. Met het thema “An AI companion for everyone” richt Microsoft zich op het integreren van AI als een dagelijkse hulpbron voor gebruikers. De assistent moet persoonlijk en flexibel zijn, terwijl het de privacy van gebruikers respecteert.

Hoewel veel van deze nieuwe functies nog niet in Nederland beschikbaar zijn, bieden ze wel een interessant vooruitzicht op wat we kunnen verwachten. Hier zijn enkele van de belangrijkste aankondigingen van Microsoft:

Spraakgestuurde interactie met Copilot Voice

Copilot Voice introduceert spraakgestuurde interacties met de AI, waardoor gebruikers op een natuurlijke manier met de assistent kunnen communiceren. Of je nu wilt brainstormen of vragen wilt stellen, dit maakt het eenvoudiger dan ooit om direct en handsfree met AI te werken. Gebruikers kunnen kiezen uit vier verschillende stemmen om de ervaring persoonlijker te maken. Op dit moment is deze functie alleen beschikbaar in Engelstalige landen.

Dagelijkse updates met Copilot Daily

Met Copilot Daily ontvang je elke ochtend een persoonlijk overzicht van het weer en het nieuws, dat wordt voorgelezen door de door jou gekozen Copilot-stem. Microsoft heeft plannen om deze functie verder uit te breiden met meer gepersonaliseerde content.

Verbeterde intergratie met Microsoft Edge

De integratie van Copilot met Microsoft Edge maakt het gebruik van de AI nog eenvoudiger. Gebruikers kunnen Copilot nu direct vanuit de adresbalk activeren door simpelweg @copilot te typen. Dit maakt het makkelijk om tijdens het browsen snel vragen te stellen, inhoud van webpagina’s samen te vatten of zelfs tekst te vertalen, zonder je werk te onderbreken.

Beelden analyseren met Copilot Vision

Copilot Vision is een nieuwe, experimentele functie waarmee AI niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen en webpagina’s kan analyseren. Dit geeft mogelijkheden voor visuele zoekopdrachten en kan real-time hulp bieden bij taken zoals het inrichten van een kamer of het kiezen van producten. Het is een stap vooruit in het combineren van visuele informatie met AI-assistentie.

Dieper inzicht met Think Deeper

Met Think Deeper kunnen gebruikers complexere vragen laten analyseren. Deze functie helpt bij het doorgronden van lastige problemen door stapsgewijze antwoorden te geven. Of je nu opties vergelijkt voor een grote aankoop of moeilijke beslissingen moet nemen, Think Deeper helpt je om grondig en zorgvuldig af te wegen.

Persoonlijke suggesties via Personalized Discover

Op basis van je eerdere interacties met Microsoft-diensten, biedt Personalized Discover aanbevelingen voor hoe je optimaal gebruik kunt maken van Copilot. Dit helpt gebruikers de AI-assistent efficiënter in te zetten, afgestemd op hun specifieke behoeften.

Copilot overal beschikbaar

Microsoft heeft aangekondigd dat Copilot zal worden geïntegreerd in al hun producten en platforms, inclusief Windows en PC’s. Dit betekent dat de AI-assistent altijd met slechts één klik beschikbaar is, ongeacht het apparaat dat je gebruikt. Daarnaast is Copilot ook geïntegreerd met WhatsApp, zodat gebruikers met Copilot kunnen communiceren via berichten. Deze functie is al beschikbaar in Nederland.

Bing wordt intelligenter met AI-gegenereerde zoekopdrachten

Microsoft heeft ook aangekondigd dat Bing nu AI-gegenereerde zoekopdrachten ondersteunt. Deze functie helpt de zoekmachine om zoekopdrachten beter te begrijpen en levert dynamische content als antwoord. In plaats van dat je door moet klikken naar een website, krijg je een uitgebreide landingspagina met relevante informatie, afbeeldingen en video’s. Dit lijkt op Google’s Overview, maar is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Steeds meer grote techbedrijven zetten vol in op spraakgestuurde AI, wat typeren op smartphones en computers in de toekomst volgens techbedrijven mogelijk ouderwets maakt. Waar typen nu nog de standaard is, verwachten veel experts dat spraak de toekomst zal worden. Mark Zuckerberg, CEO van Meta, ziet zelfs een toekomst waarin smartphones worden vervangen door AR-brillen die spraakgestuurde interacties ondersteunen.

De afgelopen weken zijn er verschillende aankondigingen gedaan die duidelijk maken dat grote spelers vol inzetten op AI-spraak. Hier zijn de belangrijkste recente ontwikkelingen op het gebied van spraaktechnologie bij de grootste spelers in de techwereld:

OpenAI lanceert spraakfunctie voor ChatGPT

OpenAI introduceerde vorige week een langverwachte spraakfunctie voor ChatGPT. Deze functie stelt gebruikers in staat om via hun stem te communiceren met de AI, wat vooral handig is voor handsfree gebruik in situaties waarin typen onhandig of onmogelijk is. Of het nu gaat om vragen stellen of instructies geven, de spraakfunctie maakt de interactie met de AI een stuk vloeiender en intuïtiever.

Meta’s stemassistent voor social media

Tijdens Meta Connect werd aangekondigd dat gebruikers binnenkort kunnen communiceren met Meta AI via bekende platforms zoals Instagram, WhatsApp, Facebook, en Messenger. Dit betekent dat je AI-ondersteuning krijgt in je dagelijkse social media-activiteiten, waardoor je op een natuurlijke manier kunt praten met de AI. Hoewel deze functie nog niet beschikbaar is in Nederland, toont het wel aan dat Meta zich richt op een bredere adoptie van spraakinteracties binnen hun platforms.

Google breidt spraakmogelijkheden uit met Gemini Live

Ook Google zet grote stappen op het gebied van spraaktechnologie met de lancering van Gemini Live. Deze nieuwe spraakassistent is momenteel alleen beschikbaar in het Engels voor Android-gebruikers, maar zal volgens Google binnenkort naar meer talen en naar iOS worden uitgebreid. Gemini Live bouwt voort op Google’s eerdere successen met Google Assistant en biedt gebruikers een nog uitgebreidere ervaring van spraakgestuurde interacties.

Microsoft introduceert Copilot Voice

Ook Microsoft zet een grote stap met de introductie van Copilot Voice. Deze tool is ontworpen voor zakelijk gebruik en stelt gebruikers in staat om via spraak te werken in programma’s zoals Word en Excel. Dit maakt het eenvoudiger om taken uit te voeren zonder handmatig te hoeven typen of klikken, wat de productiviteit kan verhogen, vooral in een werkomgeving.

Elon Musk’s xAI bereidt zich voor op spraakinteractie

Tenslotte kondigde Elon Musk aan dat zijn nieuwe AI-bedrijf xAI plannen heeft om spraakfuncties te integreren in toekomstige producten. Hoewel er nog weinig details bekend zijn, volgt xAI de trend van spraakgestuurde AI, wat aantoont dat dit een belangrijk onderdeel van toekomstige technologie zal worden.

Grote veranderingen in de communicatie met apparaten

De recente ontwikkelingen van grote bedrijven zoals OpenAI, Meta, Google, Microsoft en xAI laten zien dat spraakgestuurde interacties snel de nieuwe norm kunnen worden. Waar we nu nog voornamelijk typen om te communiceren met onze apparaten, zal dit mogelijk in de nabije toekomst steeds meer plaatsmaken voor gesprekken met AI.

Spraaktechnologie kunnen een grote impact hebben op de manier waarop we met technologie omgaan. In plaats van typen of swipen zullen gebruikers steeds vaker hun stem gebruiken om apparaten aan te sturen, wat ons dagelijkse leven waarschijnlijk een stuk eenvoudiger zal maken. Zowel zakelijk als privé.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

Afgelopen week was het een drukke periode voor OpenAI. Naast het ophalen van maar liefst $6,6 miljard aan financiering, wat het bedrijf op een indrukwekkende waardering van $157 miljard brengt, had CEO Sam Altman ook tijd voor DevDay, het jaarlijkse event waar OpenAI de nieuwste technologieën en innovaties presenteert aan ontwikkelaars.

Tijdens DevDay zijn er diverse spannende aankondigingen gedaan die de toekomst van AI kunnen veranderen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste updates en nieuwe functies die OpenAI onthulde:

Directe interacties met AI via de realtime API

Een belangrijke aankondiging is de nieuwe Realtime API, waarmee ontwikkelaars AI-gestuurde apps kunnen bouwen die functioneren als echte gesprekspartners. Door middel van een constante verbinding begrijpt de AI nuances zoals emoties en klemtonen, wat zorgt voor een natuurlijker gesprek. Een ander krachtig onderdeel van deze API is de mogelijkheid om function calls te gebruiken, waardoor de AI niet alleen reageert op vragen, maar ook acties kan uitvoeren binnen de app. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch plaatsen van een bestelling of het uitvoeren van een taak op basis van een gesproken opdracht.

Snelheid en kostenbesparing dankzij prompt caching

Een andere innovatie is Prompt Caching, een functie die eerdere AI-taken onthoudt en hergebruikt. Dit is vooral handig als je regelmatig vergelijkbare taken uitvoert, zoals het genereren van teksten of het uitvoeren van analyses. Prompt Caching zorgt ervoor dat de uitvoering tot 50% goedkoper en sneller word. Het werkt met alle nieuwe OpenAI-modellen. Dit kan vooral interessant zijn voor bedrijven die op grote schaal werken met AI en kosten willen besparen.

Train slimme en efficiënte AI’s met model distillation

Model Distillation maakt het mogelijk om kleinere, gespecialiseerde AI-modellen te trainen met de kennis van grotere modellen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een AI creëren die precies weet hoe jouw merk communiceert, zonder dat je de grote en dure modellen hoeft te gebruiken. Dit levert sneller en efficiënter resultaat op, wat het voor bedrijven aantrekkelijk maakt om maatwerk AI-oplossingen te ontwikkelen.

Laat AI afbeeldingen begrijpen met vision fine-tuning

Met de introductie van Vision Fine-Tuning wordt GPT-4 nóg krachtiger. Het model kan nu ook afbeeldingen begrijpen, wat tal van nieuwe toepassingen mogelijk maakt, zoals het slim indelen van producten of het verbeteren van beeldherkenning. Ontwikkelaars kunnen het model nu trainen met zowel tekst als beelden, wat de mogelijkheden voor visuele AI-toepassingen aanzienlijk vergroot.

Nieuwe Functies in de Playground

Voor ontwikkelaars die graag experimenteren met AI, heeft OpenAI ook nieuwe functies toegevoegd aan de Playground. De nieuwe “Generate” knop biedt ondersteuning bij het maken van systeem prompts, functiedefinities en outputschema’s. Dit maakt het makkelijker om complexe taken snel en efficiënt in te stellen.

Verlaagde kosten voor API’s

Een extra bonus voor ontwikkelaars is dat het werken met GPT-4 via de API nu goedkoper is geworden. Dit verlaagt de drempel voor bedrijven en individuen om geavanceerde AI in hun workflows te integreren. Ook heeft OpenAI aangekondigd dat de prijzen voor de Realtime API voor spraak (nu ongeveer €0,06 per minuut input en €0,23 per minuut output) waarschijnlijk binnenkort zullen dalen, wat het gebruik van spraakgestuurde AI-apps nog aantrekkelijker maakt.

Toekomst van spraakgestuurde AI-apps

Met deze aankondigingen zet OpenAI een duidelijke stap in de richting van een toekomst waarin realtime, spraakgestuurde AI-apps de norm worden. De nieuwe functies maken het voor ontwikkelaars eenvoudiger én goedkoper om AI-oplossingen te bouwen die in realtime kunnen communiceren met gebruikers. Dit opent de deur naar een golf van innovatieve toepassingen in verschillende sectoren, van klantenservice tot productiviteitstools.

OpenAI heeft aangegeven dat ontwikkelaars deze nieuwe functies nu gratis kunnen uitproberen met de trainingstokens die tijdelijk beschikbaar zijn. Dit biedt een geweldige kans om te experimenteren en te zien hoe deze nieuwe tools ingezet kunnen worden voor jouw projecten.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday

OpenAI blijft de grenzen van kunstmatige intelligentie verleggen met de introductie van ChatGPT-4o Canvas. Deze nieuwe update biedt gebruikers de mogelijkheid om op een efficiëntere en visueel georganiseerde manier samen te werken met ChatGPT, zowel voor het schrijven van tekst als het bewerken en schrijven van code. Met Canvas kunnen gebruikers nu profiteren van een overzichtelijker werkproces, waarin het bewerken, bijhouden en aanpassen van tekst veel eenvoudiger is. Dit maakt het een erg nuttige tool voor schrijvers, ontwikkelaars en iedereen die werkt met content of code.

Wat is ChatGPT-4o Canvas?

ChatGPT-4o Canvas is afgelopen week geïntroduceerd. Het geeft gebruikers een nieuw en intuïtief venster dat de samenwerking met AI makkelijker maakt. Het biedt gebruikers een visuele werkruimte waarin je niet alleen kunt chatten met het model, maar ook direct wijzigingen kunt aanbrengen in je documenten. Dit aparte scherm biedt een overzichtelijke structuur waarin je kunt werken aan tekst of code zonder dat je de voortgang of eerdere versies kwijtraakt. Het is vooral nuttig voor professionals die met grote hoeveelheden tekst of ingewikkelde code werken en die behoefte hebben aan duidelijkheid en structuur.

De kracht van Canvas ligt in de mogelijkheid om direct wijzigingen door te voeren, eerdere versies van je werk te herstellen en eenvoudig specifieke aanpassingen te maken, zonder dat het hele document beïnvloed wordt. Dit maakt het bewerken en samenwerken met AI sneller en effectiever.

Belangrijkste functies van ChatGPT-4o Canvas

Versiebeheer

Met de handige versiebeheerfunctie kunnen gebruikers eenvoudig eerdere versies van hun tekst of code bekijken en herstellen. Dit betekent dat je nooit meer bang hoeft te zijn om wijzigingen te verliezen of onbedoeld iets te overschrijven. Via de pijltjes rechtsboven kun je door eerdere versies bladeren, wat vooral handig is bij het werken aan grotere projecten waarbij verschillende iteraties worden gemaakt.

Makkelijk kopiëren

Een simpele maar effectieve functie is het snelle kopiëren van tekst of code via het ‘kopieer’-icoontje. Hiermee kun je snel stukken tekst of code delen of hergebruiken in andere projecten, zonder dat je het elke keer handmatig hoeft te kopiëren. Dit bespaart tijd en voorkomt fouten bij het knippen en plakken.

Eenvoudige aanpassingen

Een van de mooiste functies van Canvas is de mogelijkheid om direct in de tekst of code aanpassingen te maken. Je kunt eenvoudig specifieke delen wijzigen terwijl de rest van het document intact blijft. Dit maakt het een stuk makkelijker om kleine aanpassingen door te voeren zonder het risico te lopen om het geheel te verstoren.

Uitgebreide opties

Naast de basisfuncties biedt ChatGPT-4o Canvas ook geavanceerdere mogelijkheden. Zo kun je eenvoudig emoji’s toevoegen, automatisch kopjes en titels toevoegen, het leesniveau van je tekst aanpassen en zelfs de lengte van je tekst optimaliseren. Deze functies maken het niet alleen gemakkelijker om documenten te structureren, maar helpen ook bij het verbeteren van de leesbaarheid en presentatie van je tekst.

Wie heeft toegang tot ChatGPT-4o Canvas?

De ChatGPT-4o Canvas is momenteel beschikbaar als bètaversie voor gebruikers met een Plus of Team-account. Dit maakt het toegankelijk voor zowel individuen als teams die op zoek zijn naar efficiëntere manieren om samen te werken aan tekst en code. Hoewel Canvas nog in de testfase zit, is het een veelbelovende toevoeging die naar verwachting de werkprocessen van veel professionals zal verbeteren. Bij de modelkeuze kun je nu simpelweg ‘ChatGPT4o-with-canvas’ selecteren om van deze nieuwe functionaliteiten gebruik te maken.

De samenwerking van gebruiker met AI

ChatGPT-4o Canvas biedt niet alleen meer controle en overzicht, maar het verbeterd ook de samenwerking tussen mens en AI. Doordat gebruikers in realtime wijzigingen kunnen doorvoeren en eerdere versies kunnen herstellen, wordt de workflow aanzienlijk soepeler en overzichtelijker. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die ChatGPT gebruiken en aan complexe projecten werken, maar ook voor schrijvers of redacteuren die meerdere versies van een tekst moeten bijhouden.

Met de lancering van ChatGPT-4o Canvas laat OpenAI opnieuw zien dat de samenwerking tussen mens en AI steeds verder wordt verbeterd. Deze tool biedt gebruikers de mogelijkheid om op een overzichtelijke en efficiënte manier te werken met grote hoeveelheden tekst of complexe code. Of je nu werkt aan een grootschalig project of eenvoudige aanpassingen moet doorvoeren, Canvas maakt het proces sneller en gebruiksvriendelijker.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday