,

CEO Microsoft AI: ‘Nu is het moment om all-in te gaan op AI’ en dit is waarom

Recent werd een interessant interview gepubliceerd over de ontwikkelingen van AI. Tijdens de Masters of Scale Summit interviewde Reid Hoffman Mustafa Suleyman, de CEO van Microsoft AI. Dit is een gesprek tussen twee invloedrijke tech-pioniers die heel goed weten waar ze het over hebben.

Reid Hoffman is medeoprichter van LinkedIn, bestuurslid van Microsoft, partner van investeringsbedrijf Greylock en een van de eerste investeerders in OpenAI. Suleyman is voormalig medeoprichter van DeepMind, dat verkocht werd aan Google. Hij richtte daarna AI-bedrijf Inflection op, dat recent door Microsoft werd overgenomen. Hieronder bespreken we 5 belangrijke ontwikkelingen die Suleyman de komende 5 jaar ziet:

Zelflerende AI: razendsnelle vooruitgang

Een van de opvallende voorspellingen van Suleyman is de opkomst van zelflerende AI. Deze systemen worden slim genoeg om hun eigen fouten te herkennen en te verbeteren. Dat klinkt als een doorbraak, maar het roept ook vragen op over hoe snel deze technologie zich ontwikkelt. Op het moment dat AI zichzelf kan verbeteren, ontstaat er een enorme versnelling. Bedrijven en organisaties zullen de impact direct voelen, omdat deze technologie een groot deel van ons werk en onze beslissingen zal beïnvloeden.

Emotionele intelligentie: AI wordt menselijker

Het draait niet meer alleen om pure rekenkracht en dataverwerking. Volgens Suleyman zal emotionele intelligentie een steeds belangrijkere rol spelen in de communicatie en relaties die AI aangaat. Het gaat er niet meer alleen om wat AI weet, maar hoe het die kennis deelt en interacties aangaat. De toenemende empathie en emotionele slimheid van AI maken de technologie menselijker, waardoor gebruikers sneller vertrouwen krijgen in hun digitale assistenten.

AI die meekijkt: Copilot als toekomstvisie

Microsoft heeft al aangekondigd dat hun Copilot binnenkort een functie krijgt waarbij AI kan ‘zien’ wat jij ziet op je scherm. Dit geeft AI-assistenten de mogelijkheid om je proactief te ondersteunen bij je dagelijkse taken. Stel je voor: een assistent die direct begrijpt welke informatie je nodig hebt, simpelweg door mee te kijken met wat er op je scherm gebeurt. Dit opent de deur naar een nieuwe manier van samenwerken met AI, waarin de technologie niet alleen reageert op onze opdrachten, maar ook initiatief kan nemen.

Permanent geheugen: AI die onthoudt wat je vertelt

Suleyman voorspelt dat AI-systemen tegen 2025 een permanent geheugen zullen hebben. Dit betekent dat AI’s alle informatie die je met hen deelt en al je interacties onthouden, wat zorgt voor persoonlijkere en efficiëntere gesprekken. Deze nieuwe eigenschap geeft AI een menselijker karakter: een assistent die jouw voorkeuren en gewoonten kent en je precies die antwoorden biedt die aansluiten bij jouw wensen. Het verandert de interactie tussen mens en AI, met zowel voordelen als uitdagingen op het gebied van privacy.

Grote én kleine AI-modellen: kracht en precisie gecombineerd

Suleyman voorziet dat er een tweedeling ontstaat tussen krachtige AI-modellen voor complexe taken en kleine, efficiënte AI’s voor specifieke toepassingen. Deze twee soorten AI vullen elkaar aan. Grote modellen worden ingezet voor taken die veel rekenkracht vereisen, zoals dataverwerking en analyses. Kleine modellen zijn geschikt voor specifieke taken in het dagelijks leven, zoals het ondersteunen van medewerkers in hun werk of het verwerken van klantvragen.

Deze ontwikkelingen sluiten goed aan op de AI-roadmap 2024 – 2030 en hebben grote impact op hoe organisaties AI kunnen inzetten. Laten we kijken wat dit concreet betekent.

Suleyman ziet belangrijke kansen en uitdagingen.

Kansen: kleine, gespecialiseerde AI-tools en natuurlijke gesprekken

Een van de grootste kansen ziet Suleyman in kleine, gespecialiseerde AI-tools die zijn ontworpen voor specifieke taken. Denk aan een AI die gespecialiseerd is in jouw niche en die draait op een apparaat zo klein als een koelkastmagneet. De drempel om met computers te werken wordt hierdoor veel lager, omdat je straks geen specifieke commando’s meer hoeft te kennen. AI begrijpt je gewoon als je praat, net zoals tegen een collega. Bovendien worden AI’s met permanent geheugen een soort digitale collega’s die je workflow begrijpen en je helpen efficiënter te werken.

Uitdagingen: zelflerende AI, emotionele binding en privacy

Met de kansen komen ook uitdagingen. Suleyman waarschuwt dat we het zelflerend vermogen van AI goed moeten monitoren. AI-systemen worden steeds beter in het herkennen en verbeteren van hun eigen zwakke punten. Ze leren automatisch van fouten, waardoor ze steeds slimmer worden. Deze snelle ontwikkeling vereist zorgvuldige monitoring om de technologie veilig en betrouwbaar te houden.

Daarnaast benadrukt hij het belang van een evenwichtige relatie tussen mens en AI. Juist omdat AI-systemen steeds menselijker aanvoelen in hun communicatie, bestaat het risico dat mensen te sterke emotionele banden aangaan met hun digitale assistenten. Tot slot is privacy een belangrijk punt, met AI-systemen die constant meekijken en data verzamelen moeten duidelijke grenzen worden gesteld over welke data je wel en niet met AI deelt.

Vraag jezelf af: ben je er helemaal klaar voor?

Aan het einde van het gesprek vroeg Hoffman wat de belangrijkste vraag is die we onszelf moeten stellen. Suleyman’s antwoord was een krachtige oproep om nu all-in te gaan: “Vraag jezelf af: ben je er helemaal klaar voor? Want dit is echt een kantelpunt. We hebben genoeg bewijs gezien van eerdere technologische transities in de afgelopen vijf decennia om te weten dat dit alles opnieuw vorm gaat geven. Dit is het moment om bedrijven te starten, te schalen, of zelfs je carrière een nieuwe wending te geven.”

Volgens Suleyman ligt het moment om impact te maken op de richting van AI in het hier en nu. Of je nu ondernemer bent, activist of academicus, dit is het moment om te handelen. In 2050 is de trein vertrokken en zal alles anders zijn. Dit is het moment waarop we samen invloed kunnen uitoefenen op de toekomst van AI.

Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.

Marketing AI Friday