De lockdowns zorgen niet alleen financieel gezien voor een zware periode voor Michelin restaurants. Ook op social media wordt het de chef koks moeilijk gemaakt om de zaken op orde te houden. NXTLI laat zien hoe de restaurants die het overleefd hebben op digitaal gebied presteren, in de nog altijd durende tweede lockdown.

Michelinsterrenlijst uitgelekt

27 maart wordt per ongeluk de Michelinsterren lijst van 2021 bekendgemaakt. Door een technische storing in de Michelin app worden 10 chef koks vervroegd blij gemaakt met hun eerste Michelinsterren (Ouhajji, 2021). In een volgende update volgt een analyse van digitale prestaties van deze chefs.

Groot deel Michelin restaurants inactief op socials

Uit de analyse van NXTLI blijkt dat de Michelin restaurants het sinds de tweede lockdown over uitdagend vinden om actief te blijven op social media. Er zijn restaurants bij die helemaal niet posten op tenminste één van hun social media kanalen, zoals bijvoorbeeld de tweesterrenrestaurants Sabero en ’t Nonnetje.

Verder laten Spectrum, de Groene Lantaarn en 212, alle drie in de top 20 van de top 100 lekker 2020, Facebook links volledige links liggen. Hierdoor weten mensen niet wat deze restaurants in coronatijd nog aanbieden, wat vragen kan oproepen over de mogelijkheid tot afhalen en bezorgen.

Het is cruciaal om in deze tijd betrokken te blijven met volgers, zowel financieel gezien als voor het imago. Onze collega Ognjen Jovanovic stelt op het blog Digitaal Vermogen het volgende: “Het is cruciaal om juist nu te investeren in digitale reputatie, ook al komt in de coronaperiode het inkomen van veel bedrijven onder druk te staan of volledig stil te liggen. Helaas is het nagenoeg onontkoombaar dat in de zwaarst getroffen branches, zoals evenementen en horeca, niet iedereen het gaat overleven. De bedrijven die in deze periode hun fanrelatie het best (via social media en andere kanalen) in stand weten te houden, blijven op het netvlies van de consument. Zo komt je bedrijf in de beste positie om een vliegende start te maken, als de wereld weer van het slot gaat. Mogelijk ontdek je ondertussen zelfs nieuwe, digitale verdienmodellen om de periode te overbruggen.”

‘t Lansink en Sinne laten zien wat mogelijk is

Toch zijn er restaurants die wel actief blijven. Restaurant t’ Lansink deelt met zijn volgers dat er bij de ‘Frites Boutique Foodtruck’ eten afgehaald kan worden en geeft hier wekelijks updates over. Zijn giveaway van een van de gerechten zorgt voor veel engagement. 

Ook Sinne blijft actief op social media en post net als ‘t Lansink over de take away opties. Het restaurant deelt content over de speciale menu’s die het aanbiedt voor Valentijnsdag en Pasen.

Collega Denis Doeland hierover: “De kentering die het coronavirus momenteel teweegbrengt, doet niet onder voor de paradigmashift die al eerder werd veroorzaakt door de derde en op de hielen gevolgd vierde industriële revolutie. Door de nieuwe – veelal digitale – ontwikkelingen wordt een organisatie voor een ‘do or die’-keuze gesteld. Als je niet naar een digital first-bedrijf transformeert, dan is jouw business of businessmodel bij voorbaat al ten dode opgeschreven. Ook na corona. Ben je in de gelegenheid of heb je de ambitie jouw business in leven te houden gedurende de corona-periode, dan heb je maar een keuze: investeer in digitaal. De Michelin restaurants hebben nu de uitgelezen mogelijkheid om de relatie digitaal op te bouwen via de eigen website en social media.”

Vista heeft beste digitale start van het jaar

Restaurant ‘t Raedthuys laat weten dat het zijn 5 gangen ‘Sterren Thuys Box’ bezorgt, wat ook op de socials bij zijn volgers in de smaak valt. Restaurant Vista scoort in de eerste maanden van dit jaar het beste op de socials, op basis van de factoren uit de Digitale Reputatie Index van NXTLI. 

Vista post net als de andere restaurants die actief blijven in coronatijd over de verschillende menu’s die in huis te halen zijn. De post over de Michelinster die het restaurant dit jaar voor de 4e keer in ontvangst mag nemen zorgt voor het hoogste engagement. 

Ognjen Jovanovic: “Onze ervaring leert dat veel bedrijven blind opereren of niet de juiste context scheppen als het gaat om social media-prestaties en het onderhouden van de fanrelatie. Als deze prestaties wel op de juiste manier gemeten worden en worden afgezet tegen de concurrenten, dan raken alle betrokkenen gemotiveerd om het maximale uit de digitale reputatie te halen. Niets wakkert het vuur beter aan dan een gezonde concurrentiestrijd.”

Stijging posts in maart

De data van NXTLI laat zien dat de meeste restaurants in maart actiever zijn op de socials dan in januari en februari 2021.

Zo kent driesterrenrestaurant De Librije een moeizame digitale start van het jaar. In januari post het restaurant niks en ook in februari deelt het weinig met zijn volgers. De enige posts in februari over de online kooksessies scoren overigens wel goed. In maart is er een stijging in het aantal posts te zien, waarbij die over het behoud van de drie sterren voor de meeste betrokkenheid zorgt. Hetzelfde geldt voor De Kromme Dissel, dat in maart meer post dan in begin 2021. Het is dan ook een bijzondere maand voor het restaurant: het ontvangt zijn 50e aaneengesloten Michelinster. Hiermee is De Kromme Dissel recordhouder in Nederland.

Conclusie

Tot nu toe zijn in 2021 veel Michelin restaurants op één of meerdere van hun social media kanalen stil. Sommige restaurants weten wel actief te blijven, waarbij posts over het bezorgen en afhalen van hun gerechten het goed doen. 

Ook content over het behoud van de Michelinsterren zorgt bij de meeste restaurants voor veel betrokkenheid. Over het algemeen wordt er in maart meer gepost dan in januari en februari.

Hoe scoren Formule 1 coureurs op social media? De komende tijd houdt NXTLI bij hoe de races invloed hebben op de online prestaties van de coureurs. Betekent winst op het circuit ook winst op de socials? Eerst blikken we terug op hoe de coureurs de winterstop online zijn doorgekomen. Daarna kijken we hoe het bij de eerste race ging.

 De social media rangschikking van de Formule 1 coureurs en hun digitale reputatie index score

Nieuwe teams zijn boost voor online prestaties

Zondag 28 maart was de dag waar de fans en coureurs van Formule 1 lang naar uit hebben gekeken: de start van het nieuwe seizoen. In de winterstop is er over het algemeen weinig nieuwe content om te delen voor de coureurs. Er is echter één ding wat het bij de fans bijzonder goed doet, namelijk de aankondiging van coureurs bij hun nieuwe team. De top 3 van beste presterende coureurs op de socials in de winterstop – Daniel Ricciardo, Sergio Perez, en Sebastian Vettel – rijden dit jaar allemaal voor een nieuw team. Voor deze scores analyseert NXTLI de Digitale Reputatie Index, waarin post ritme, post interactie, engagement en groei van volgers worden meegenomen.

Vettel krijgt warm ontvangst

Januari is een rustige maand bij Formule 1 op de socials. Voor coureurs die voor hetzelfde team rijden dit jaar, zijn er weinig updates om te delen met fun fans. Een uitzondering hierop is Vettel, die ondanks zijn kleine hoeveelheid posts voor zeer hoge engagement zorgt. De coureur deelt zijn eerste posts bij zijn nieuwe team. De video van zijn aankomst bij Aston Martin wordt bijna een half miljoen keer bekeken.

Nieuwe auto’s vallen in de smaak

In februari is er een lichte stijging te zien in de online activiteiten van de coureurs. Het nieuwe seizoen komt dichterbij, wat leidt tot meer content om te delen. Ricciardo doet het deze maand het beste. Vooral zijn post van McLarens’ nieuwe auto scoort heel goed. Ook Nicholas Latifi laat zien hoe je met succes een nieuwe auto presenteert. Verder maken Pierre Gasly en Valtteri Bottas goed gebruik van de mogelijkheden om met hun updates richting het nieuwe seizoen hun fans warm te houden.

Meesters op het circuit, stil op de socials

In Bahrein laat Lewis Hamilton weer zien wat hij waard is en schrijft hij de eerste winst van het seizoen op zijn naam. Verstappen volgt hem nauw in deze spannende race, waarmee hij de tweede plek weet te bemachtigen. 

Verstappen en Hamilton, de grootste spelers van dit moment, scoren online in beide maanden slecht. Zoals te zien is in dit artikel van vorige week, is Mercedes niet actief in deze maanden, wat ook geldt voor Hamilton. Met veruit de meeste volgers op social media, laat hij de kansen die dit biedt liggen. Hij zegt zich te focussen en voor te bereiden op het nieuwe jaar en daarom minder actief te zijn. 

Verstappen, die net als Hamilton een heel groot online bereik heeft, scoort ook laag. Hij post weinig, waardoor ook zijn engagement lager is dan gemiddeld.

Conclusie

De winterstop bij Formule 1 zorgt er voor dat de coureurs minder actief zijn op social media. De coureurs die in het nieuwe seizoen voor een ander team racen zijn uitzondering op deze regel. Zij hebben het meeste engagement, wat in combinatie met updates zoals de nieuwe auto van het team, voor een nummer 1 zorgt: Daniel Ricciardo. 

Verstappen en Hamilton laten veel kansen liggen voor online betrokkenheid met hun fans, maar kunnen hier verandering in brengen in het nieuwe seizoen. Verder zijn er drie debutanten: Yuki Tsunoda, Nikita Mazepin en Mick Schumacher, de zoon van F1 legende Michael Schumacher. Binnenkort laten we zien hoe hun prestaties op het circuit effect hebben op de verschillende social media kanalen. 

Wil je controle krijgen op de resultaten van jouw content? Lees dan meer over de Next Level Impact Programma’s
Wil je de tools om jouw digitale concurrentie verslaan? Lees dan meer over de Reputatie Monitor

NXTLI analyseert en publiceert over diverse andere social media prestaties zoals ook de top 100 DJ’s op social media.