NFT’s. Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook niet. Meer uitleg over wat NFT’s precies zijn geven we je in dit artikel. En je komt er meteen achter waarom zoveel mensen en organisaties ondertussen interesse hebben getoond in NFT’s.
De afkorting ‘NFT’ staat voor “Non-Fungible Token”. “Non-Fungible” betekent dat het uniek is en er geen alternatief is ter vervanging. Als bewijs van deze uniciteit krijg je een “Token”. En deze tokens zijn geregistreerd in een blockchain, waardoor ze hun waarde krijgen.
De nieuwe Mona Lisa is een digitaal bestand
Door het unieke karakter van een NFT is het uitstekend te gebruiken om schaarste te creëren voor digitale kunst. Maar hoe werkt dat? In de analoge wereld is men al langer gewend aan schaarste. Er is immers maar één Mona Lisa of één gesigneerd shirt van een bepaalde voetballer tijdens een bepaalde wedstrijd. Een replica is minder waard. Maar in de digitale wereld is alles kopieerbaar. Je kunt een liedje namelijk oneindig vaak streamen en een digitale foto wordt ongelimiteerd gedeeld op sociale media. Door een digitale file te registreren als NFT (bijvoorbeeld nummer 001 van een foto of video) wordt de file uniek waardoor er schaarste ontstaat, en daarmee krijgt het digitale bestand ook zijn waarde. Net zoals we dat in de analoge wereld al langer gewend zijn.
Wat de waarde precies zal worden, zal de tijd ons leren. Net zoals dat bij analoge kunst zo is. Wel kunnen organisaties op korte termijn al extra voordelen (en dus extra waarde) toekennen aan een NFT. Bij aankoop van een NFT versie van een Kings of Leon album krijg je bijvoorbeeld recht op een plek op de eerste rij bij een concert en toegang tot extra content.
NFT biedt meerwaarde voor sporters en artiesten
Ook DJ Don Diablo, en niemand minder dan voetballer Lionel Messi zetten NFT’s in als nieuw verdienmodel. Het lijkt er dus op dat de entertainment- en sportwereld deze blockchain-oplossing omarmt.
Nog niet overtuigd van NFT’s en hun meerwaarde? Lees dan vooral eens deze voorbeelden:
- De Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, aka Beeple, zette als eerste een digitaal kunstwerk als NFT te koop. Dat deed hij via een traditioneel veilinghuis, Christies. En dat was niet onverdienstelijk. Het kunstwerk leverde zo’n 58 miljoen euro op;
- In slechts vier minuten verkocht Don Diablo de film van een digitaal concert (Destination Hexagonia) als NFT voor 600 Ether, omgerekend goed voor zo’n 1,8 miljoen dollar (koers van dat moment, red.);
- PSG-aanwinst Lionel Messi brengt deze maand drie tot vier NFT’s uit, waardoor fans toegang krijgen tot de ‘Messiverse‘. Misschien een troostprijs voor de Catalaanse club die zich de spits niet meer kon veroorloven.
Optimaliseer je fan relatie met NFT’s
Het is overigens belangrijk om te beseffen dat NFT’s voornamelijk een manier zijn om de fan relatie te optimaliseren en de beleving van fans voor jouw merk of persoonlijkheid te vergroten. Een goede relatie is uiteindelijk bepalend voor jou om als winnaar of verliezer in de relatie-economie uit de bus te komen. Organiseer je contact met fans slimmer, dan wordt je NFT vanzelf meer waard.
Meer weten over NFT’s? Ontvang toegang tot de replay van het webinar “Next Level Talk” van 7 september 2021, waarin de ‘Godfather of Content Marketing’ Joe Pulizzi meer vertelde over de toekomst van NFT’s en Content Marketing.
(In deze post heb ik gebruik gemaakt van gedeelten uit artikelen van mijn collega Denis Doeland.)