,

In 4 stappen betere instructies geven aan AI met het RACE Framework

Om AI effectief te gebruiken en waardevolle output te krijgen, hebben we goede instructies nodig. Daarvoor kun je verschillende modellen of frameworks gebruiken. Een van deze modellen is het RACE Framework, dat helpt om duidelijk te maken wat we van AI verwachten. 

Het RACE Framework helpt in vier stappen om onze opdrachten aan AI duidelijk te maken:

Wat is het RACE Framework?

Rol (Role): Definieer duidelijk de rol die de AI-agent aanneemt bij het leveren van een output. Omschrijf de expertise en doel. Moet de AI zich bijvoorbeeld gedragen als een data-analist of als een content creator?

Actie (Action): Vat samen welke taak je wilt dat de AI-agent voltooit, inclusief een samenvatting van het gewenste resultaat. Wil je dat de AI bijvoorbeeld een rapport, samenvatting, vertaling of planning maakt of moet hij ideeën geven voor de inhoud van een nieuwe advertentie?

Context (Context): Verschaf relevante achtergrondinformatie die de AI helpt het probleem of behoefte te begrijpen en nauwkeurige outputs te genereren. 

Uitvoering (Execute): Geef duidelijke instructies over de stappen die de AI moet volgen en hoe de output eruit moet zien.


Waarom is het RACE Framework zo handig?

Dit framework is heel waardevol, voor o.a. content marketeers:

  • Duidelijkheid en focus: Het RACE Framework zorgt ervoor dat de AI precies weet wat het moet doen. Dit voorkomt verwarring en fouten.
  • Efficiëntie: Duidelijke instructies helpen de AI sneller te werken, wat tijd en geld bespaart.
  • Betere interactie: Het framework zorgt voor een goede communicatie tussen de AI en de gebruiker. Dit is erg belangrijk voor complexe taken.
  • Flexibiliteit: Het RACE Framework kan voor veel verschillende taken worden gebruikt. Het kan makkelijk aangepast worden aan de behoefte van het project of de afdeling.

Een voorbeeld hoe je het kunt gebruiken

Een marketingteam wil AI gebruiken om een podcast over duurzaam ondernemen te ontwikkelen:

Rol: De AI-agent fungeert als een podcast ontwikkelaar met de rol om luisteraars te informeren en te inspireren over duurzaam ondernemen.

Actie: Ontwikkel een podcastserie die verschillende aspecten van duurzaam ondernemen belicht door experts te interviewen en praktische tips te delen.

Context: De interesse in duurzaam ondernemen groeit, de luisteraars zijn ondernemers die actuele en toegankelijke informatie hierover zoeken.

Uitvoering: De AI moet een opbouw voor een podcastaflevering maken en een overzicht van thema’s voor de eerste 4 afleveringen, gebaseerd op de nieuwste trends en onderzoeken in duurzaam ondernemen. Daarna een selectie van diverse experts maken die gasten in de podcast zouden kunnen zijn per aflevering. En een uitwerking maken van een content planning om de podcast goed aan te kondigen. Per uitvoeringstaak kun je met AI verder de diepte ingaan, door vervolgvragen te stellen en opdrachten te geven totdat je het gewenste resultaat hebt.  

Dit voorbeeld geeft aan hoe je het RACE Framework kunt gebruiken om effectiever met AI samen te werken en betere resultaten te krijgen.


Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie

Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren, ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.

Meld je gratis aan voor Marketing AI Friday.