Van typen naar praten: het AI-voice tijdperk komt er aan
Steeds meer grote techbedrijven zetten vol in op spraakgestuurde AI, wat typeren op smartphones en computers in de toekomst volgens techbedrijven mogelijk ouderwets maakt. Waar typen nu nog de standaard is, verwachten veel experts dat spraak de toekomst zal worden. Mark Zuckerberg, CEO van Meta, ziet zelfs een toekomst waarin smartphones worden vervangen door AR-brillen die spraakgestuurde interacties ondersteunen.
De afgelopen weken zijn er verschillende aankondigingen gedaan die duidelijk maken dat grote spelers vol inzetten op AI-spraak. Hier zijn de belangrijkste recente ontwikkelingen op het gebied van spraaktechnologie bij de grootste spelers in de techwereld:
OpenAI lanceert spraakfunctie voor ChatGPT
OpenAI introduceerde vorige week een langverwachte spraakfunctie voor ChatGPT. Deze functie stelt gebruikers in staat om via hun stem te communiceren met de AI, wat vooral handig is voor handsfree gebruik in situaties waarin typen onhandig of onmogelijk is. Of het nu gaat om vragen stellen of instructies geven, de spraakfunctie maakt de interactie met de AI een stuk vloeiender en intuïtiever.
Meta’s stemassistent voor social media
Tijdens Meta Connect werd aangekondigd dat gebruikers binnenkort kunnen communiceren met Meta AI via bekende platforms zoals Instagram, WhatsApp, Facebook, en Messenger. Dit betekent dat je AI-ondersteuning krijgt in je dagelijkse social media-activiteiten, waardoor je op een natuurlijke manier kunt praten met de AI. Hoewel deze functie nog niet beschikbaar is in Nederland, toont het wel aan dat Meta zich richt op een bredere adoptie van spraakinteracties binnen hun platforms.
Google breidt spraakmogelijkheden uit met Gemini Live
Ook Google zet grote stappen op het gebied van spraaktechnologie met de lancering van Gemini Live. Deze nieuwe spraakassistent is momenteel alleen beschikbaar in het Engels voor Android-gebruikers, maar zal volgens Google binnenkort naar meer talen en naar iOS worden uitgebreid. Gemini Live bouwt voort op Google’s eerdere successen met Google Assistant en biedt gebruikers een nog uitgebreidere ervaring van spraakgestuurde interacties.
Microsoft introduceert Copilot Voice
Ook Microsoft zet een grote stap met de introductie van Copilot Voice. Deze tool is ontworpen voor zakelijk gebruik en stelt gebruikers in staat om via spraak te werken in programma’s zoals Word en Excel. Dit maakt het eenvoudiger om taken uit te voeren zonder handmatig te hoeven typen of klikken, wat de productiviteit kan verhogen, vooral in een werkomgeving.
Elon Musk’s xAI bereidt zich voor op spraakinteractie
Tenslotte kondigde Elon Musk aan dat zijn nieuwe AI-bedrijf xAI plannen heeft om spraakfuncties te integreren in toekomstige producten. Hoewel er nog weinig details bekend zijn, volgt xAI de trend van spraakgestuurde AI, wat aantoont dat dit een belangrijk onderdeel van toekomstige technologie zal worden.
Grote veranderingen in de communicatie met apparaten
De recente ontwikkelingen van grote bedrijven zoals OpenAI, Meta, Google, Microsoft en xAI laten zien dat spraakgestuurde interacties snel de nieuwe norm kunnen worden. Waar we nu nog voornamelijk typen om te communiceren met onze apparaten, zal dit mogelijk in de nabije toekomst steeds meer plaatsmaken voor gesprekken met AI.
Spraaktechnologie kunnen een grote impact hebben op de manier waarop we met technologie omgaan. In plaats van typen of swipen zullen gebruikers steeds vaker hun stem gebruiken om apparaten aan te sturen, wat ons dagelijkse leven waarschijnlijk een stuk eenvoudiger zal maken. Zowel zakelijk als privé.
Maak iedere week een sprong vooruit in je marketing AI transformatie
Elke vrijdag brengen wij je de meest actuele inzichten, nieuws en praktijkvoorbeelden over de impact van AI in de marketingwereld. Of je nu je marketing efficiency wilt verbeteren, klantbetrokkenheid wilt verhogen, je marketingstrategie wilt aanscherpen of je bedrijf digitaal wilt transformeren. ‘Marketing AI Friday’ is jouw wekelijkse gids.