,

AI-agents komen eraan: hoe gaan ze jouw marketing transformeren?

De volgende grote fase van AI staat voor de deur: AI-agents. Net zoals zelfrijdende auto’s het rijden van A naar B automatiseren, zullen AI-agents zelfstandig een reeks taken overnemen. Grote techbedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI, maar ook HubSpot en Salesforce zetten hier vol op in. Zo kondigde Salesforce op 13 september het platform Agentforce aan, Mircosoft introduceerde Copilot Agents en HubSpot volgde enkele dagen later tijdens INBOUND met de introductie van Agent.ai. Wat zijn AI-agents precies en wat gaat dit voor jouw organisatie en marketing betekenen?

Wat zijn AI-agents?

AI-agents kun je vergelijken met zelfrijdende auto’s, maar dan voor digitale processen. Waar AI-modellen zoals ChatGPT en Claude functioneren als krachtige ‘motoren’, zijn AI-agents de zelfrijdende voertuigen die ons werk automatiseren. Met huidige AI-tools zoals ChatGPT voer je zelf gegevens in en krijg je een resultaat dat je verder verwerkt. Bij AI-agents werkt het anders: je geeft aan wat je wilt bereiken, je doel, en de agent doet de rest, zonder dat je constant aan het stuur hoeft te zitten.

Deze agents zijn specifiek ontwikkeld voor taken binnen bedrijven zoals marketingautomatisering, klantenservice of contentcreatie. Elke taak krijgt zijn eigen ‘specialist’ in de vorm van een AI-agent, die vervolgens ook kunnen samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan onze AI-collega Pia, die een contentplanning maakt, waarna AI-collega Liza deze planning omzet in social media-copywriting. In het proces kan zelfs de distributie naar sociale media of het plaatsen van een blog automatisch verlopen. Voorlopig blijven menselijke checks absoluut wel nodig om de volgende stap in het proces goed te keuren en te activeren.

Het blijkt dat de meningen verschillen wat valt onder de noemer ‘AI-agents’, maar Bret Taylor, bestuurslid bij OpenAI en medeoprichter van de AI-agent startup Sierra, gaf hierover in een recent interview een interessante uitleg. Hij onderscheidt drie verschillende AI-agents:

1. Persoonlijke agents:

  • Veelzijdige AI-assistenten voor diverse dagelijkse taken.
  • Voorbeelden: Je inbox beheren, weekplanning maken, vakanties plannen, automatisch onderhandelen over prijzen, complexe reisschema’s regelen, vergaderingen voorbereiden en je agenda optimaliseren.
  • Toekomstperspectief: Deze agents zullen steeds autonomer worden, waarbij ze namens jou beslissingen kunnen nemen en acties kunnen ondernemen.

2. Persona-gebaseerde agents:

  • Gespecialiseerde AI, getraind voor specifieke rollen of taken.
  • Voorbeelden: AI-marketeers die volledige campagnes ontwikkelen en uitvoeren, AI-onderzoekers die wetenschappelijke experimenten bedenken en analyseren, virtuele juridische assistenten die contracten analyseren of een AI-programmeur die code schrijft en debugt.
  • Toekomstperspectief: We kunnen verwachten dat deze agents steeds complexere taken in specifieke domeinen zullen overnemen, wat leidt tot verbeterde dienstverlening, verhoogde efficiëntie en kostenbesparingen.

3. Bedrijfsagents:

  • AI-vertegenwoordigers van een merk die interactie hebben met klanten.
  • Voorbeelden: Chatbots die je productcatalogus kennen, klantenservice bieden en gepersonaliseerde aanbevelingen doen.
  • Toekomstperspectief: Deze agents zullen evolueren tot volwaardige digitale vertegenwoordigers van je bedrijf. Ze zullen in staat zijn om complexe transacties af te handelen, proactief klantproblemen op te lossen en zelfs deel te nemen aan productontwikkeling op basis van klantfeedback. Deze agents kunnen de klantenervaring transformeren door 24/7 beschikbaarheid en consistente interacties.

Verwacht wordt dat ontwikkelingen in spraak- en video-avatars voor nog natuurlijkere gesprekken gaan zorgen, waardoor het steeds menselijker lijkt. Dit zal de grens tussen digitale en fysieke klantervaringen verder vervagen.

AI-agents zullen zich meer naar de achtergrond verplaatsen, waardoor de technologie naadloos geïntegreerd wordt in de apparaten en tools die we dagelijks gebruiken.

Ook zal de opkomst van AI leiden tot innovatieve apparaten naast de mobiele telefoon, zoals geavanceerde slimme luidsprekers of AR-brillen die samenwerken met AI-agents.

AI-agents staan centraal

Op 13 september 2024, tijdens het jaarlijkse Dreamforce-evenement, kondigde Salesforce hun nieuwe platform Agentforce aan. Dit platform stelt bedrijven in staat om AI-agents te bouwen en aan te passen, gericht op het ondersteunen van medewerkers en klanten. Deze agents kunnen specifieke taken uitvoeren, zoals het verwerken van klantvragen of het verzamelen van data voor analyses. Dit verhoogt de efficiëntie en verbetert de interactie met klanten.

Op 16 september 2024 introduceerde Microsoft Copilot Agents. Dit zijn agents die speciaal zijn ontwikkeld om bedrijfsprocessen te automatiseren en te stroomlijnen. Hiermee kunnen bedrijven AI op maat gebruiken voor specifieke behoeften.

Copilot Agents kunnen worden ingezet om complexe taken uit te voeren, zoals het beheren van IT-tickets, HR-processen en klantinteracties. Bovendien leren deze agents van hun interacties en kunnen ze zelfstandig acties uitvoeren, zoals het opstellen van rapporten of het uitvoeren van goedkeuringen. Met de mogelijkheid om direct toegang te krijgen tot bedrijfsdata via platforms zoals Microsoft Dynamics 365, SharePoint en andere zakelijke systemen, kunnen Copilot Agents organisaties helpen om hun workflows te versnellen en efficiënter te maken.

Bedrijven kunnen nu hun eigen Copilot-agents bouwen en aanpassen, zodat deze volledig kunnen integreren met Microsoft 365-tools zoals SharePoint, Teams en Business Chat. Volgens Microsoft kunnen gebruikers van elk vaardigheidsniveau Copilot-agents maken met de eenvoudige agent-builder.

Tijdens HubSpot’s INBOUND op 19 september 2024 gaf medeoprichter en CTO Dharmesh Shah zijn visie op de toekomst van AI-agents. Shah noemde 2024 “het jaar van AI-agents” en presenteerde Agent.ai, een platform waarmee bedrijven eenvoudig toegang hebben tot op maat gemaakte agents. Dit netwerk zou samenwerking tussen agents mogelijk maken om bedrijfsprocessen verder te optimaliseren.

Sam Altman over de toekomst van AI-agents

Daarnaast sprak Sam Altman, CEO van OpenAI, op 18 september 2024 over de volgende stappen in AI-ontwikkeling. Hij vertelde dat we momenteel op het punt staan waar AI-systemen niet alleen taken kunnen uitvoeren, maar ook kunnen redeneren. Dit biedt enorm potentieel voor nieuwe toepassingen, waaronder AI-agents. Volgens Altman zullen de komende maanden en jaren grote verbeteringen in de capaciteiten van AI-agents brengen, waardoor bedrijven deze technologie beter op schaal kunnen inzetten.

In zijn ‘toekomstvisie’ blog, The Intelligence Age, die hij op 23 september 2024 publiceerde, schetst Altman een toekomst waarin AI-agents niet alleen bedrijfsprocessen, maar ook wetenschappelijke vooruitgang zullen stimuleren. Hij voorspelt dat deze autonome systemen een centrale rol zullen spelen in productiviteit en welvaart in de komende decennia. Meer over Sam Altman’s visie op AI.

Waarom zijn AI-agents een gamechanger?

De kracht van AI-agents zit in hun capaciteit om AI grootschalig binnen organisaties te implementeren. Momenteel kan het gebruik van tools zoals ChatGPT omslachtig zijn, waarbij je zelf prompts moet instellen en resultaten handmatig analyseert en toepast. AI-agents nemen dit werk uit handen door taken volledig zelfstandig uit te voeren. Dit maakt ze eenvoudiger in gebruik voor teams zonder AI-expertise en versnelt de digitale transformatie van bedrijven.

AI-agents zijn specialistisch en zeer efficiënt in specifieke taken, waardoor bedrijven AI breder kunnen inzetten zonder dat elke werknemer een expert hoeft te zijn.

Hoe kun jij je voorbereiden op de komst van AI-agents?

Als marketeer wil je niet achterblijven nu AI-agents steeds dichterbij komen. De eerste stap is om te begrijpen hoe deze technologie jouw dagelijkse processen kan verbeteren. Begin met het in kaart brengen van herhalende, tijdrovende taken binnen je team, zoals onderzoek doen, het genereren van rapporten, ontwikkelen van content, het versturen van gepersonaliseerde e-mails of het beheren van de klantenservice. Dit zijn precies de taken waar AI-agents kunnen helpen door volledige automatisering.

Vervolgens kun je kleine pilots opzetten waarin je experimenteert met bestaande AI-tools. Denk hierbij aan de AI-collega’s die we op maat voor je kunnen ontwikkelen en platforms zoals Salesforce’s Agentforce of HubSpot’s Agent.ai. Deze platforms maken het mogelijk om AI-agents te bouwen die specifiek zijn afgestemd op jouw zakelijke behoeften. Door nu al een begin te maken, zorg je ervoor dat je voorbereid bent op de toekomstige mogelijkheden van AI-agents.

Een andere belangrijke stap is om je team op te leiden in het gebruik van deze nieuwe technologie. Niet iedereen hoeft een AI-expert te worden, maar door verschillende collega’s te trainen in het bouwen en beheren van AI-agents, zorg je dat jouw organisatie optimaal profiteert van hun kennis. Uiteindelijk kan iedereen binnen het team gebruikmaken van AI, zonder dat ze de technologie volledig hoeven te begrijpen.

Een voorbeeld: AI-agents in het productieproces van social media posts

Laten we eens kijken hoe AI-agents toegepast kunnen worden in een marketingteam dat wekelijks meerdere social media posts moet produceren voor verschillende kanalen zoals Instagram, Facebook en TikTok. Dit proces is normaal gesproken tijdrovend en vereist de coördinatie van verschillende teamleden. Van het bedenken van de content, het creëren van visuals, het schrijven van captions, het plannen van publicatie tot het meten van resultaten. Met AI-agents kan dit hele proces geautomatiseerd worden, wat tijd en middelen bespaart en zorgt voor een consistente output.

Contentideeën verzinnen en content plannen

Een AI-agent, specifiek getraind voor contentplanning, zoals onze AI-collega Pia, analyseert de laatste trends, seizoensgebonden thema’s en jouw merkdoelstellingen. De agent kan automatisch een lijst met postideeën genereren die inspelen op actuele onderwerpen en jouw doelgroep aanspreken. Bijvoorbeeld, voor een fitnessmerk kan de AI-agent suggesties doen zoals “10 snelle workouts voor de zomer” of “Gezonde maaltijdideeën voor drukke professionals.”

Creëren van visuals

Nadat de AI-agent het contentplan heeft opgesteld, schakelt hij over naar een andere agent die is gespecialiseerd in het maken van visuals. Deze agent kan gebruikmaken van een bibliotheek met afbeeldingen en templates, gecombineerd met AI-gestuurde designsoftware, om visuele content te maken die past bij de tone-of-voice en huisstijl van jouw merk. Dit bespaart het designteam enorm veel tijd, omdat ze zich alleen nog hoeven te richten op eventuele aanpassingen in plaats van elke visual zelf te ontwerpen. 

Schrijven en optimaliseren van captions

Een derde AI-agent, zoals bijvoorbeeld onze AI-collega Liza, kan de bijbehorende teksten of captions voor elke social media post maken, afgestemd op het platform (bijvoorbeeld kortere, directe teksten voor Twitter en meer uitgebreide, informatieve content voor LinkedIn). Deze agent houdt rekening met de juiste zoekwoorden en hashtags om de zichtbaarheid van de posts te maximaliseren, zonder dat jij of je team dit handmatig hoeft te doen.

Inplannen en publiceren

Een publicatie-agent kan vervolgens de posts inplannen op de juiste tijden, rekening houdend met analyses van eerdere resultaten en het optimale moment om jouw doelgroep te bereiken. Dit betekent dat je geen tijd meer hoeft te besteden aan handmatig plannen en posten.

Analyseren en optimaliseren

Tot slot kan een analyse-agent de prestaties van de social media posts monitoren en direct rapporteren over wat goed werkt en waar verbeteringen mogelijk zijn. Deze agent verzamelt gegevens zoals impressies, engagement, klikfrequenties en conversies, en kan zelfs automatisch aanpassingen voorstellen voor toekomstige posts op basis van deze inzichten.

Explosie AI-agents in 2025-2026

Hoewel de ontwikkeling van AI-agents snel gaat, is het nu nog niet zover dat ze elke stap van complexe processen helemaal zelfstandig kunnen uitvoeren. De technologie is echt al heel ver, maar perfect werkende AI-agents die zonder menselijke tussenkomst nauwkeurig alle taken uitvoeren, zullen naar verwachting pas vanaf 2025-2026 breed inzetbaar zijn. In die periode wordt ook een explosie van AI-agents verwacht

De afgelopen maanden hebben we veel ervaring opgedaan met het trainen van onze AI-collega’s. Om goede consistente resultaten te krijgen, bleek echt nog wel een flinke uitdaging. Menselijke checks en finetuning is absoluut nu nog nodig. 

Gebruik de komende periode om je goed voor te bereiden op deze ontwikkeling. Bepaal met welke taken en werkzaamheden je gaat beginnen en start een periode van testen en verfijnen. Met de steeds beter wordende technologie en mogelijkheden, kunnen AI-agents vervolgens stapsgewijs steeds meer verantwoordelijkheden overnemen. De menselijke input blijft voorlopig nog essentieel voor kwaliteitscontrole, finetuning en strategische beslissingen, maar dit zal na verloop van tijd minder nodig worden.

Uitnodiging maandelijkse AI-inspiratiesessies

Graag kijken we samen met jou naar de belangrijkste AI-ontwikkelingen, bespreken we het laatste nieuws en de updates, delen we ervaringen, krijg je concrete handvatten, kan je vragen stellen en met ons sparren.

Vind je het leuk om hier ook bij te zijn? Meld je dan aan.

Banner Online AI inspiratiesessie