9 oorzaken waarom jouw Content Marketing nog niet werkt en hoe dit te fixen

Herkenbaar? Je hebt veel tijd geïnvesteerd in nieuwe content: nagedacht over de inhoud, foto’s en tekst op je website gezet en een post op social media van je organisatie geplaatst en vervolgens … niets. Waar blijven de aanvragen, de downloads of doorkliks? Lees in dit artikel 9 veelvoorkomende oorzaken waarom content (nog) niet de gewenste resultaten haalt en hoe je dit kan fixen.

Contentmarketing is méér dan het ontwikkelen van leuke stukjes video-, podcast- of blog inhoud en deze delen, hopend op het beste. Dat is meer ‘constante marketing‘. Hopen dat dit werkt, is precies de veelgemaakte fout onder veel marketeers, zeker in de snelle digitale marketingomgeving van vandaag.

Om ervoor te zorgen dat jouw contentmarketing de gewenste resultaten gaat behalen, lichten we hieronder 9 veelvoorkomende oorzaken uit waarom contentmarketing (nog) niet werkt en hoe je dit kan fixen.

1. Er is geen overkoepelende strategie

Het produceren van marketingcontent zonder strategisch plan is zinloos. Succesvolle contentmarketing moet worden gedaan vanuit een strategie op hoger bedrijfsniveau, die bijdraagt aan de manier waarop je op emotioneel vlak contact gaat maken met mensen. Dit gebeurt alleen als jouw content consequent aansluit bij bredere marketingcampagnes en de strategie van de gehele organisatie.

2. Je content is te veel gericht op sales

Contentmarketing is niet bedoeld voor harde sales, maar voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie met mensen. Vraag jezelf af of jouw content de kennis van je publiek verrijkt en laat zien dat jij de pijnpunten en behoefte van je publiek begrijpt. Beantwoord de vragen die je publiek heeft zo uitvoerig en eerlijk mogelijk. Content waarin uitsluitend wordt verteld wat de functies van jouw product of dienst zijn, worden gezien als verkooptruc en werken minder goed.

3. De content focust op slechts één aspect van de fanreis

Je kunt je met je content niet richten op slechts één aspect van de fanreis (ook wel bekend als ‘customer journey’ of ‘sales funnel’) en verwachten dat dit voor jou werkt. “Interesse” is niet hetzelfde als “Nieuwsgierigheid” en “Overtuiging” is nog geen “Koop”.

Een goede contentstrategie moet aansluiten op alle aspecten van de fanreis, door middel van verschillende content die in iedere fase relevant is. Deze contentstrategie omvat ook het kennen van je doelgroep, het weten welke vragen jouw klanten hebben, en welke content deze vragen beantwoordt tijdens iedere fase van de fanreis waarin mensen zich bevinden. Tot slot moet je beslissen welke statistieken moeten worden gemeten om de ROI te verbeteren.

4. De content is kwalitatief slecht

Content is zo makkelijk te produceren, dat iedereen het kan, toch? Fout!
Als jouw content slecht is ontwikkeld, de video niet goed is gemaakt of een blog vol spelfouten zit, zal niemand het serieus nemen – laat staan je dienstverlening gaan afnemen of producten gaan kopen. Vergeet niet dat goede content geld kost, omdat het een weerspiegeling is van je bedrijf en merk. Besteed geld, tijd en aandacht aan je contentontwikkeling. Investeer in goede, gespecialiseerde contentproducenten die jouw verhaal op een boeiende en relevante manier kunnen vertalen naar content.

5. Je promoot de content niet

Content is waardeloos als mensen niet weten dat het er is. Content kan zichzelf niet promoten, dus zorg ervoor dat jouw strategie duidelijk is over distributiekanalen en promotie. Stel organische en betaalde social media campagnes op en voeg e-mailmarketing toe om ervoor te zorgen dat de content zich verspreidt onder jouw contacten.

Zorg er ook voor dat andere relevante platforms naar jouw content verwijzen (d.m.v. zogenaamde ‘backlinks’ naar jouw content) zodat je zichtbaar wordt binnen bij hun publiek.

6. Je SEO klopt niet helemaal

SEO is lastig en Google verandert continue de regels. Jouw content moet de zoekwoorden bevatten die je hebt geïdentificeerd als belangrijk voor jouw merk. Essentieel is het ook dat jouw content aansluit bij de belangrijkste zoektermen die mensen gebruiken bij het zoeken naar voor hen relevante informatie via Google.

Zorg er vervolgens voor dat jouw content van kwaliteit is en volledig aansluit bij de gekozen zoekwoorden, zodat mensen op een pagina komen die echt precies de informatie biedt waarnaar ze op zoek zijn. Onthoud dat boeiende en relevante content altijd veel effectiever is dan doorsnee content die perfect SEO geoptimaliseerd is. Focus je dus altijd eerst op de inhoud en optimaliseer daarna voor betere vindbaarheid.

Niet voor niets ziet Google Content Marketing als de belangrijkste ranking factor.

7. Je bouwt geen ‘geïdentificeerde fanbase’ op

Contentmarketing is een verloren zaak als je geen manier hebt om van ‘onbekende mensen’ ‘bekende mensen’ te maken door ze te identificeren in een marketing/CRM systeem. Zorg ervoor dat jouw digitale platforms zo ingericht zijn dat het makkelijk en aantrekkelijk is voor mensen om zich ergens voor in te schrijven of aan te melden. Denk hier bijvoorbeeld aan een e-book, online masterclass, online training of e-mail updates (noem het geen ‘Nieuwsbrief’) waarin je regelmatig  informatie deelt die voor de ontvanger relevant is. Je kunt daarna een veel persoonlijkere dialoog voeren en diepgaandere informatie delen via bijvoorbeeld e-mail.

8. Je bent ongeduldig

Contentmarketing is een slow burn: het kost tijd. Start met een strategie, en pas het voortdurend aan op basis van wat wel en niet werkt. Denk aan het opbouwen van een publiek op lange termijn die jou vertrouwen. Naarmate je jouw content opbouwt en versterkt, op een consistente manier, neemt de betrokkenheid stapsgewijs toe. Uiteindelijk zal je een ‘sneeuwbaleffect’ zien, waarbij jouw contentmarketing zoveel verkeer en betrokkenheid genereert dat het de advertentie-uitgaven kan verminderen, de kwaliteit van de contacten beter wordt en de doorlooptijd naar een aankoop zal verkorten.

9. Je stopt bij het publiceren van de content

Een veelgemaakte fout van marketeers is om te denken dat contentmarketing stopt bij het publiceren van de content. Maar dan begint het pas! Zodra je content gepubliceerd is, is het tijd voor bijvoorbeeld community management, retargeting en follow-up.

Uit jouw publicaties ontstaan reacties, nieuwe vragen of wordt jouw content doorgestuurd naar niet eerder bekende doelgroepen. Er kunnen learnings worden getrokken die weer de basis zijn voor nieuwe content of de keuzes voor andere kanalen.

Zie de publicatie van jouw content dus niet als eindpunt, maar als het begin van het bereiken van mensen voor wie de content relevant is!


Digitale content strategie met het NXTLI Dashboard

Jeroen Westermann is Content Strateeg bij NXTLI. Met het door NXTLI ontwikkelde NXTLI Dashboard maken wij inzichtelijk wat de resultaten zijn van een merk, club, persoon of organisatie op zijn digitale kanalen. Dit verbinden we met waarde en met commerciële resultaten. Op basis hiervan maken wij content strategieën en ontwikkelen we digitale campagnes die de groei versnellen en optimaliseren.

Interesse in hoe dit voor jouw organisatie kan werken? Neem contact met mij op via mail!