‘If you can dream it, you can do it’

Op 19 mei 2017 gaf Robbert van de Corput, DJ Hardwell, een keynote tijdens The Next Web in Amsterdam.

De 29 jarige DJ uit Breda is twee keer verkozen tot beste DJ van de wereld en won onlangs de SpinAwards 2017 voor ‘Digital Celebrity’, vanwege zijn creatieve en vernieuwende toepassingen op social media. Dus niet zo gek dat hij op het podium stond van ‘Europea’s leading tech festival’.

Tijdens de presentatie vertelt hij over zijn muzikale reis, die begon op 6 jarige leeftijd met piano spelen, en deelt hij 17 lessen die bijgedragen hebben aan zijn online succes. Hij eindigt op z’n Steve Jobs ‘One more thing’ met een vooruitblik naar de komende 5 jaar.

#1 Vind je passie

1998 was een belangrijke mijlpaal voor Robbert. Op 10-jarige leeftijd keek hij een documentaire over de Nederlandse dance, met o.a. Tiesto, Armin van Buuren en Ferry Corsten. Tot die tijd wist hij niets van dance, maar na het zien van die documentaire wist hij zeker dat hij ook DJ wilde worden. Zijn passie voor de dance muziek was geboren.

#2 Ontwikkel veel kwalitatieve content

Vanaf zijn 12e jaar begon Robbert met dj-en. Eerst op verjaardagen, maar al snel in diverse Nederlandse clubs. Zijn ouders begeleiden hem daarbij, want hij was nog te jong om zelf een club in te mogen.

Robbert ging zijn eigen remixen maken en begon zo met het ontwikkelen van zijn eerste eigen content. Op zijn 14e kwam hij op het netvlies van Radio538 en maakte hij zijn radio debuut. Snel daarna tekende hij zijn eerste platencontract.

#3 Zorg voor optimale zichtbaarheid van je content

Op z’n 18e lanceerde Robbert zijn serie van Eclectic Beatz compilatie cd´s. Er kwamen 2 albums per jaar uit, in totaal 10 albums, die in iedere cd winkel kwamen te liggen.

Tussen 2002-2009 deed Robbert ook ruim 1.000 optredens in Nederlandse clubs om zijn muziek te laten horen. Zo begon hij met het opbouwen van het Hardwell merk.

Ook begon Hardwell zijn eigen Youtube kanaal om zijn video´s beschikbaar te stellen.

#4 Maak content als (betaalde) download beschikbaar

In de periode 2009 t/m 2012 startte Hardwell met het maken van veel mashups, het door elkaar heendraaien van twee of meer muzieknummers. Deze stelde hij als download gratis of betaald beschikbaar.

#5 Je hebt slechts 1 viral content nodig om door te breken

2009 was het jaar van Hardwell’s grote internationale doorbraak met zijn bootleg ‘Show Me Love vs Be’. Een mash-up van Robin S ‘Show Me Love’ en de instrumentale versie ‘Be’ van Steve Angello & Laidback Luke. Alle grote idolen van Hardwell gingen deze remix draaien in de clubs. Door deze ‘influencers’ werd zijn naam gevestigd.

#6 Start je eigen platform, laat je inspireren door anderen

In 2010 startte Hardwell zijn eigen label ‘Revealed’, het platform voor zijn eigen muziek en andere beloftevolle artiesten waarin hij potentie ziet. Hiermee kon hij precies zijn eigen koers gaan varen, en hoefde hij niet langer in gareel te lopen van een platenmaatschappij.

In die periode bereikte hij met zijn radioshow 1 miljoen+ downloads per maand.

#7 Laat je fanbase groeien door samen te werken met anderen

In 2011 werkte Hardwell samen met Tiesto aan het nummer Zero76, verwijzend naar het netnummer van Breda 076. Doordat Tiesto op dat moment al heel populair was, is Hardwell’s fanbase ook sterk gegroeid.

#8 Stel gratis content beschikbaar samen met andere merken

In 2011 draaide Hardwell voor het eerst op een festival, EDC Las Vegas. In samenwerking met Soundcloud werd de hele dj-set gratis beschikbaar gesteld. Een belangrijk element hierbij was unieke content. Tijdens de sets draaide hij namelijk nummers die nergens anders gedraaid werden. Dus als mensen het terug wilden luisteren, moesten ze naar Soundcloud.

#9 Ontwikkel content in nieuwe formats

In 2012 klom Hardwell naar de #6 positie van de DJ Mag Top 100.

Van zijn dj-set op Tomorrowland dat jaar, werd voor het eerst een live stream gedaan.  Dit had nog geen enkele andere dj op dat moment gedaan, en ze begrepen ook niet dat Hardwell dat ging doen. Een jaar later begonnen veel meer dj’s met live streams.

#10 Wees de eerste, snelste en beste

Zoals uit de vorige tips al blijkt is Hardwell continu gericht op innovatie en het proberen van nieuwe dingen. Hij wil steeds voorop lopen.

Zo was hij in 2012 ook de eerste die zelf zijn volledige dj-set op video opnam, tijdens Tomorrowland, en deze slechts enkele uren daarna publiceerde via Youtube.

#11 Investeer in originele content

In 2012 heeft Hardwell veel originele content ontwikkeld speciaal voor zijn Youtube kanaal, die inmiddels bijna 4 miljoen abonnees heeft.

#12 Geef terug aan fans, maak ´premium´ content gratis voor hen beschikbaar

Veel van Hardwell’s optredens werden vanaf 2013 als video’s gratis beschikbaar gesteld aan zijn fans. Zoals alleen al in dat jaar:

  • ‘I am Hardwell world tour’, 17+ miljoen views
  • Ultra 2013, 32+ miljoen views
  • Tomorrowland 2013: 26+ miljoen views
  • ´I am Hardwell´ documentary

#13 Denk out of the box, en ga viral

2013 was het jaar waarin Hardwell tijdens de ‘I Am Hardwell’ show in de Heineken Music Hall zijn wereldtournee aankondigde. Deze hele show werd in HD live via internet uitgezonden en werd bekeken door honderd duizenden fans over de hele wereld.

Zijn wereldtour eindigde met een show op het Madison Square Garden in New York. Deze aankondiging werd op spectaculaire wijze gedaan via een takeover van Time Square New York, op meer dan 30 schermen.

Deze tournee en de wijze van contentontwikkeling en contentdistributie waren zeer belangrijk in het opbouwen van zijn populaire positie in de dance wereld.

In 2014 werd Hardwell voor de 2e keer als beste dj van de wereld uitgeroepen.

#14 Gebruik partners om je content wereldwijd de verspreiden

Hardwell maakt veel gebruik van wereldwijde en lokale partners om zijn content wereldwijd te verspreiden. Zo werkt hij in veel landen bijvoorbeeld met lokale partijen om zijn muziek in het betreffende land beter onder de aandacht te brengen.

Ook maakte hij in 2015 zijn single Blackout gratis beschikbaar op Spotify. Dit was de eerste keer dan hij dat via Spotify ging doen.

Zijn twee Ziggo Dome shows in 2015 werden via Youtube als gratis live concert beschikbaar gesteld, met als resultaat ruim 21 miljoen views.

De ‘United We Are’ album release werd wereldwijd met diverse partners gedaan.

#15 Wees als eerste met het gebruiken van nieuwe technologie

In 2015 startte Hardwell met 360 graden after movies van zijn optredens, vanaf 2016 aangevuld met livestreams waaronder Ultra Music Festival Miami 2017.

#16 Zorg voor directe interactie met fans om betrokkenheid te verhogen, gebruik chat bots

In 2016 was Hardwell de allereerste artiest in de wereld die een Facebook bot introduceerde. In 2016 werd deze door meer dan 500.000 mensen gebruikt en vonden ruim 3 miljoen interacties plaats. 90% van de interacties werd gelezen (vergelijk dat maar eens met een e-mail nieuwsbrief) en de click through rate was 21%.

#17 Geef terug aan de maatschappij

Last but not least, heeft Hardwell oog voor een hoger doel en vindt het belangrijk terug te geven aan de samenleving. Hij is eind 2015 in samenwerking met diverse organisaties gestart met de ‘United We Are Foundation’, dat tot doel heeft zoveel mogelijk kinderen in Mumbai, India, te helpen aan goede scholing.

Op 13 december 2015 hebben ze ’s werelds grootste party-for-good ‘World’s Biggest Guest List Festival’ (WBGLF) gehouden, waarbij ruim 80.000 mensen op Hardwell’s persoonlijke gastenlijst stonden en erbij konden zijn, 10 miljoen mensen het evenement live bekeken hebben, ruim 23 miljoen mensen de uitzending gedeeld hebben en 18.000 kinderen geholpen zijn aan goede scholing via het ‘Magic Bus program’ #magicbus.

Op 3 december 2017 krijgt het ‘World’s Biggest Guest List Festival’ een vervolg, met als doel 100.000 kinderen extra in het Magic Bus program te krijgen en ze daarmee te helpen op een pad uit de armoede, door scholing.

Dit is echt next level impact!!

Bekijk meer informatie over de United We Are Foundation.

De komende 5 jaar..

Afsluitend licht Hardwell nog een tipje van de sluier op welke innovaties hij zich de komende 5 jaar tot 2022 gaat richten.

Blockchain technologie

In oktober 2016 was Hardwell al de allereerste artiest in de wereld die een blockchain gestart is. Met deze technologie verkoopt hij muziek via zijn website en regelt de rechtenverdeling.

Deze blockchain technologie wordt verder ontwikkeld.

BOT & Content personalisatie door ‘deep learning’

De chat bot wordt nog verder gepersonaliseerd en relevanter gemaakt voor de interactie tussen Hardwell en zijn fans.

Stem herkenning

Interactie tussen Hardwell en fans kan straks ook vanuit stem herkenning. Stel je voor dat je tegen je Amazon Next, Google Home, Apple of Facebook vraagt waar Hardwell volgende week optreedt. Je krijgt dan bijvoorbeeld gelijk een reactie terug met de juiste informatie over tijdstip, locatie en mogelijkheid om tickets en vervoer te bestellen.

AR/VR

Augmented Reality en Virtual Reality gaat steeds meer toegepast worden in diverse toepassingen.

Bekijk de hele Hardwell keynote

Wil je de hele presentatie van Hardwell tijdens The Next Web 2017 bekijken?

Vraag het aan Hardwell op zijn bot door in te vullen ‘nextweb’. Binnen een minuut kun je de presentatie downloaden.

Lees ook het artikel van Denis Doeland: Hoe Hardwell zijn Carriere Hackte.