Voorbeeld van een KPI dashboard
Een KPI (Key Performance Indicator) dashboard is een visueel hulpmiddel dat je bedrijf kan helpen om prestaties van belangrijke metrics in één oogopslag te zien. Door KPI’s op een begrijpelijke en visueel aantrekkelijke manier weer te geven, kunnen bedrijven snel en effectief beoordelen of ze op koers liggen om hun doelen te bereiken. KPI dashboards zijn onmisbaar voor bedrijven die graag meer overzicht willen en willen handelen op basis van data, in plaats van aannames.
Waarom gebruik maken van een KPI dashboard?
Het gebruik van een KPI dashboard biedt veel verschillende voordelen voor bedrijven. Ten eerste zorgt het voor snelle inzichten. Door de KPI’s visueel weer te geven kan je direct trends en afwijkingen in je data zien. Dit is ontzettend belangrijk, omdat je dan gelijk sturing kan geven wanneer het fout of juist goed gaat.
Daarnaast kan je uit KPI dashboards realtime data halen, je ziet dus in de actuele data precies wat er gaande is zonder dat er vertraging tussen zit, omdat je moet wachten totdat de je de data in een tool kan zien. Daarnaast maakt het hebben van KPI dashboards het doen van besluiten makkelijker, omdat alle data op 1 plek staat. Het bespaart dus tijd en verhoogt de productiviteit, omdat teams zich kunnen focussen op strategische acties in plaats van op het verzamelen en analyseren van gegevens.
Wat zet je in een KPI dashboard?
Wat je in een KPI dashboard plaatst, hangt sterk af van de doelen en behoeften van je organisatie en hoe je een KPI dashboard wil gaan gebruiken. Over het algemeen moet een goed KPI dashboard alleen de meest belangrijke en relevante KPI’s bevatten en laat je de andere data in dat dashboard buiten beschouwing. Zo voorkom je dat je te maken krijgt met een overload aan informatie.
Hoewel het dus afhankelijk is van het doel van je dashboard, moet je er in ieder geval voor zorgen dat het gebruiksvriendelijk is. Het moet intuïtief zijn en gemakkelijk te navigeren, zodat gebruikers snel de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Interactiviteit is ook een belangrijk element, gebruikers moeten makkelijk kunnen inzoomen op specifieke gegevenspunten en conclusies kunnen trekken op basis van de data.
KPI dashboard voorbeelden
We delen enkele voorbeelden van KPI dashboards met je, om een beter idee te krijgen van hoe ze werken en welke voordelen ze kunnen bieden. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden van KPI dashboards:
Sales KPI dashboard: Dit type dashboard toont verkoopstatistieken zoals omzet, gemiddelde orderwaarde, conversieratio’s, en verkoopdoelen. Een sales dashboard is handig te gebruiken wanneer je werkt met een sales team en de prestatie wil monitoren. Dit kan je een overzichtelijk beeld geven van wat jouw team gepresteerd heeft en waar je eventueel meer aandacht aan moet geven.
Marketing KPI dashboard: Dit dashboard volgt metrics zoals websiteverkeer, conversiepercentages, kosten per acquisitie, en ROI van marketingcampagnes. Een voorbeeld van zo’n marketing dashboard is de digitale reputatie monitor. Een dashboard die je kan gebruiken om exact te zien hoe je bedrijf ervoor staat en waar er nog tweaks nodig zijn om beter te presteren.
HR KPI dashboard: Dit type dashboard toont personeelsstatistieken zoals medewerkerstevredenheid, verloopcijfers, aanwervingskosten, en trainingsresultaten. Dit is vooral goed te gebruiken voor grotere bedrijven die HR personeel in dienst heeft. Het brengt goed de gezondheid van je bedrijf in kaart, waardoor je processen kan verbeteren.
Financieel KPI dashboard: Dit dashboard volgt financiële metrics zoals omzet, winst, kosten, en cashflow. Hiermee heb je een inzicht hoe je bedrijf er financieel voorstaat en welke strategische beslissingen voor de organisatie het meest verstandig zijn.
Belangrijke kenmerken van een goed KPI dashboard
Een goed KPI dashboard moet gebruiksvriendelijk zijn, zodat alle gebruikers, ongeacht hun technische vaardigheden, gemakkelijk toegang hebben tot de benodigde informatie. De data in het dashboard moet relevant en up-to-date zijn en daarnaast moet het dashboard ook interactief zijn, zodat gebruikers makkelijk een deep dive kunnen maken in gegevens wanneer ze dat willen doen.
Aanpasbaarheid is ook een essentieel onderdeel van een KPI dashboard. Elk bedrijf heeft unieke behoeften en doelen en in de loop van de tijd kunnen bedrijfsdoelen ook veranderen. Een goed KPI dashboard moet flexibel genoeg zijn om aan deze specifieke eisen te voldoen. Of dit nu goed om een marketing of financieel dashboard.
Relevantie van KPI dashboards voor digitale reputatie monitoring
Naast algemene bedrijfsvoering kunnen KPI dashboards dus ook een cruciale rol spelen in het monitoren van je digitale reputatie. Een Digitale Reputatie Monitor biedt bedrijven de mogelijkheid om in realtime inzicht te krijgen in hoe hun merk online wordt waargenomen en hoe de social media en de website presteert. Wij verzamelen gegevens uit veel verschillende bronnen waardoor je alles in 1 dashboard kan zien.
Door gebruik te maken van de digitale reputatie monitor kan je snel anticiperen op strategieën van concurrenten, problemen die er spelen of je algehele merkbeeld. Dit is van cruciaal belang in een tijd waar online marketing niet meer weg te denken is.